Noen nyheter på brennevinsfronten!

Tre nyheter i dag! Vi begynner i Canada med JP Wiser’s 10 YO Triple Barrel:

J.P. Wiser’s 10YO Triple Barrel kom i september på Vinmonopolet. Nyheten er rimelig priset, og når flasken er tom kan du pante den i butikken.
J.P. Wiser’s ble etablert i 1857, og er det eldste kanadiske whiskymerket som fortsatt eksisterer. Grunnleggeren, J.P. Wiser, startet med å destillere og lagre whisky i Prescott, Ontario, allerede før Canada var Canada.
Helt fra begynnelsen lagret han sine whiskyer lengre enn konkurrentene, noe som resulterte i myke, runde whiskyer som raskt vokste i popularitet. På begynnelsen av 1900-tallet var J.P. Wiser’s den tredje største destillatøren i Canada, og siden selges whiskymerket over hele verden.

Rug og mais
Nå kan vi nordmenn stifte nærmere bekjentskap med det kanadiske whiskymerket, og en helt spesiell blend.
J.P. Wiser’s 10YO Triple Barrel er en god blanding av ti år gamle kanadiske rug- og maiswhiskyer som er lagret i tre ulike fattyper: Ny, hvit amerikansk eik, tidligere bourbonfat og kanadiske rugwhisky-fat.
Fatene og lagringstiden gjør at J.P. Wiser’s 10 Year Old Triple Barrel er en myk og velbalansert whisky. Her opplever vi kremete sødme samt elegante noter av karamell, appelsin og varmende rug.

Rimelig kvalitetswhisky
Det er Pernod Ricard som lanserer J.P. Wiser’s 10 Year Old Triple Barrel i Norge, og dette er den første blendede canadiske whiskyen selskapet tilbyr i Norge. Og det som kanskje overrasker mest, er at den 10 år gamle whiskyen – som er tappet på 0,35 liters PET-flasker – bare koster beskjedne 199,90 på Vinmonopolet.
Riktignok finnes det allerede en del rimelige whiskyer i dette prisleiet, men ingen av dem kan vise til mange års lagring og attpåtil på tre ulike typer fat.

– Med J.P. Wiser’s 10YO Triple Barrel tilbyr vi virkelig en kvalitetswhisky til en rimelig penge, sier markedssjef Khaled Kortas i Pernod Ricard Norway.

Norsk pantemerke
Men ikke nok med at dette er den første blendede canadiske whiskyen som Pernod Ricard lanserer i Norge. Det er også første gang at selskapet introduserer whisky på PET-flaske, såkalt klimasmart emballasje, her til lands.
J.P. Wiser’s 10YO Triple Barrel sendes nemlig i bulk fra Canada til Pernod Ricards produksjonsanlegg i Turku i Finland, der den tappes på 0,35 liters plastflasker.
Flaskene er også registrert hos Infinitum, og påført norsk pantemerke. Dermed kan plastflasken pantes sammen med annet tomgods i dagligvarebutikken.

– Målet med lanseringen er å tilby en god, fatlagret canadisk whisky til en rimelig pris og som er tappet på miljøvennlig emballasje. Det lille og lette flasken egner seg like godt hjemme som på hytta eller rett og slett på tur, mener Kortas.

Den har en lett og maltpreget nese med sitrus, karamell, fat. På smak er den rund og mild, godt balansert med et langt fatpreg i ettersmaken. En rund og fin whisky, likandes!

Så til Skottland og Ballantine’s Glenburgie 18 YO Single Malt!

I mange år ble destilleriene som sto bak Ballantine’s prisvinnende blends gjemt bak høye murer og stengte dører. Single malt-whiskyene herfra ble voktet som statshemmeligheter. Det er det nå heldigvis slutt på!
I 2019 brøt Ballantine’s hemmelighetskremmeriet. Under mottoet «Too Good to Hide» fikk endelig destilleriene – Glenburgie, Miltonduff og Glentauchers – åpne opp og tilby sine 15 YO Single Malts. Lovordene lot ikke vente på seg: Whiskyene ble raskt svært populære og fikk høy score hos whiskyanmeldere.

Sjelden tapning
Nå kan norske whiskyelskere glede seg over at Ballantine’s 18 YO The Glenburgie Single Malt er å finne i Vinmonopolets hyller. Og likte du den 15 år gamle forgjengeren fra Speyside, vil du elske denne!
Den sjeldne tapningen er nøye utvalgt av Ballantine’s Master Blender Sandy Hislop og lagret på tradisjonelle eikefat.

– Ballantine’s 18 YO The Glenburgie Single Malt har en svært aromatisk profil med forførende sødme, sier markedssjef Khaled Kortas i Pernod Ricard Norway AS.

Midt i frukthagen
For det er nemlig Glenburgie Single Malt som er hjertet i alle Ballantine’s blends. Her er rikelig med fruktige noter, og spesielt eple – et karakteristisk kjennetegn på whiskyer fra Speyside.
Notene fra frukthagen utvikles over tid. Der hvor Ballantine’s 15 YO The Glenburgie Single Malt hadde rike og modne noter av røde epler, smelter den 18 år gamle broren over i enda mykere eplenoter etter å ha tilbrakt ytterligere tre år på eikefat.

Honning og vanilje
Og syntes du at den 15-årige Glenburgie Single Malt var rund og god i kantene, oppleves Glenburgie 18YO som enda mykere. Munnfølelsen er fløyelsaktig, ja nesten som honning.
Ballantine’s blendede whiskyer kjennetegnes av vanilje, som kommer fra de amerikanske eikefatene. Med sine destillater, bidrar Glenburgie i stor grad til dette.
Glenburgie 18YO Single Malt er ikke noe unntak: Den fremtredende duften av vanilje balanserer perfekt de konsentrerte notene fra frukthagen.
Her er det bare å nyte andektig og takke for erkjennelsen om at «noe er for godt til å gjemmes bort»!

Kompleks og innbyende nese, fruktig, modne epler, malt, sitrus og fat. Den er fruktig og rund på smak, konsentrert, behagelig utgang som sitter lenge. EN meget godt utviklet og balansert whisky, godt kjøp!

En siste nyhet, en kuriositet… Minttu Choco & Nuts Limited Edition:

Lukter sjokolade, mint, nøtter og sukkertøy. Den er veldig søt på smak, følger nesen, godteripreget ettersmak. En spesiell likør som funker i kakao.

Produktene er tilsendt i små prøver

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..