Juleakevitt!

Annonselenker

Vinhøna anbefaler jo juleakevitt hvert år, her er derfor et fint knippe! (Husk å sjekk Vin&Brennevin 4/22 for Norges største akevittest om du vil ha full oversikt over hvilke du bør kjøpe til jul)

Strand Brænderi Juleaquavit er en særpreget juleakevitt som opprinnelig har hentet inspirasjon til smaken fra lokalmiljøet rundt Moelv og omegn. – Vi velger kun ut de beste fatene når vi blender Strand Jul, sier blender og produktutvikler Morten Thyregod Paulsen i Anora (tidligere Arcus).
– Akevitten passer godt sammen med kraftige kjøttretter, tradisjonell norsk julemat, spesielt tradisjonelle norske retter med lutefisk. Eller nyt den på egenhånd som en avec, sier Paulsen.
Strand Juleaquavit ble lansert første gang i 2016. Versjon 2022 er batch nummer sju i rekken, produseres i et begrenset volum på cirka 2.000 liter og tappes på 50 cl. flasker.
Den har et innbydende preg av karamell, fat, lett krydder, kaffe og lette frukttoner på nesen. Den er fruktig på smak, fatpreget, kompleks med mange lag, sitter godt og lenge. En rik og rund akevitt, avec.
Rundt 1882 og 1883 dannet det seg en krets i Kristiania av studenter, yngre akademikere, kunstnere, håpefulle forfattere og skribenter. «Kristianiabohemen»  tilbrakte mye av tiden på kafeer og hybler, der de diskuterte politikk, kunst, moral og seksualitet. Bohemens Jul Aquavit forteller om en gruppering som har hatt stor betydning for den kulturelle utviklingen av hovedstaden vår, men den er også en hyllest til toleranse, mangfold og en julefeiring med rom for personlig vri.
Den har en fin nese med gode toner av sherryfat, en lett fruktighet, karve, sitrus og hint av urter. På smak er den ganske konsentrert og kompleks, fruktig med en fin sødme, lang varm og lett krydret ettersmak. Flott akevitt til en god pris!

Akevitt er det norske urbrennevinet. De første skriftlige kilder går tilbake til 1500-tallet. Et eksklusivt krydderbrennevin, basert på potetsprit, der også fatlagring spiller en stor rolle for sluttproduktet. Norsk Akevitt er beskyttet som et kvalitetsprodukt i EU – på lik linje med cognac og skotsk whisky.

Lysholms Høytid Juleaquavit er en moderne akevitt inspirert av Trøndelags farger og smaker. Dener utviklet i samarbeid med styret i Norske Akevitters Venner – region Nidaros, sammen med etterkommerne etter selveste Jørgen B. Lysholm. Akevittkjennerne har vært med på smakinger underveis i prosessen og bestemt lukt- og smaksprofil sammen med produktutviklerne i Anora. «Tiltalende», «rund» og «verdig» var ord som dukket opp da smakspanelet vurderte vinneroppskriften i april 2022.
Den har en fruktig og lett sødmefull nese, kompleks med et fint preg av vanilje og karamell, tørket frukt, krydder og sjokolade. På smak er den fruktig og rund, følger nesen med et deilig preg av alt det gode i julen, lang og varm utgang. En skikkelig koseakevitt!

Løiten Juleaquavit 2022: Den norske fjøsnissen holdt seg i nærheten av menneskene, gjerne på låven eller sammen med dyrene i fjøset. Selv om han sjelden viste seg, var han aldri langt unna og fulgte med på alt som skjedde. Denne juleakevitten er laget som en hyllest til norske juletradisjoner og norsk julemat. «I 2022 feirer vi 5-årsjubileum med ny resept og tydeligere fatpreg. Til jubilanten har vi laget en blend fra nøye utvalgte Løiten-fat som gir et modent og fyldig preg. Til sist har vi toppet med eksklusiv 10 år gammel Løiten Aquavit.» sier produsenten.
Klassisk og matvennlig nese med karve, anis, sitrus, fat og vanilje. På smak er den fruktig og rund, følger nesen med et lett sødmepreg, fint krydret med julekrydder som gir en fin ettersmak.

Gammel Opland Juleaquavit: Den første juleakevitten til Gammel Opland (batch 2). Det yngste elementet har ligget minst åtte år på fat, og det eldste elementet i hele 12 år. Den har en fin og krydret nese med karve, tørket frukt, vanilje og fat. På smak er den rund og rik, godt krydret med et integrert fatpreg. En meget vellykket akevitt fra den gamle traveren Gammel Opland.

Da Gilde i 1988 lanserte den aller første juleakevitten, var målet å presentere en akevitt som passer optimalt til tradisjonell, norsk julemat. Gilde Juleaquavit ble umiddelbart en suksess, og er i dag Norges mest solgte. Hvert år siden lanseringen har akevitten blitt laget etter samme kriterium: En andel av akevitten er modnet i ett år, en del er modnet i to år og resten er den unike moderakevitten. Gilde Juleaquavit 2022 inneholder dermed edle dråper fra alle årganger som noensinne er laget.
Akevitten har en kompleks nese, litt sitrus, rikt preg av karve og annet krydder, hint av sødme og fat. Den har en god fylde og er rikt krydret, også her et fint preg av sødme, har en lang og god ettersmak med godt integrert fat. En flott akevitt man kan kose seg med som avec, men også retter med kjøtt, gjerne røkt som pinnekjøtt.

Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2022 er den trettende i rekken som har ått minst 5 år på fat, sherryfat sådan. Kompleks og innbydende nese med toner av tørket frukt, karve, fat og vanilje. Den er fruktig og lett sødmefull på smak, rund og smakfull, rik og lang ettersmak. En fin og velutviklet koseakevitt.

Til slutt denne artigheten: Løitens Aquavit Likør! Den er fremstilt på basis av vellagret, fatmodnet aquavit, smakssatt med uttrekk av omhyggelig utvalgte urter og krydder. Likøren lagres deretter på gamle sherryfat og oppnår derved en elegant og harmonisk avrundet karakter. Det er rett og slett en slags søt likør basert på akevitt.
– Løitens akevittlikør drikkes gjerne lett avkjølt som en avec, men egner seg også godt som kaffedrikk. Det er helt nydelig å ha den i varm kaffe med krem, som en variant av Irish coffee, sier Heuch som har designet den.
En flott og sødmefull likør, med tydelige akevitt-toner, en fyldig og flott avec. Prøv også i cocktails.

 

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..