Ardbeg An Oa

 

Annonselenke

Det er lille juleaften, og de fleste som følger Vinhøna har sikkert planlagt noe godt i glasset. Selv har vi en fast tradisjon med blant annet portvin, pepperkaker og blåmuggost til Grevinnen og hovmesteren etter et overdådig fingermatsgilde med spekemat og andre oster. Denne får du ikke tak i i dag, da denne må bestilles, men det kan anbefales så du har noe å kose deg med på nyåret.

Ardbeg An Oa er whisky fra det kjente destilleriet Ardbeg fra Islay i Skottland, den har fått ligge på Pedro Ximenez, virgin oak og ex-Bourbon fat. Den var den første nye whiskyen til Ardbeg på lenge da den ble lansert i 2017 og kombinerer den røykdominerte vanlige malten Ardbeg er så kjent for, med en mer fruktig og tilgjengelig stil.

Historien
Ardbeg ble etablert i 1815 da John Macdougall tar ut lisens for whiskyproduksjon, i 1838 blir destilleriet oppkjøpt av Thomas Buchanan fra Glasgow, mens Johns sønn Alexander fortsetter å ha ansvaret for produksjonen. I 1853 får Skottland det som antageligvis er landets første kvinnelige destillatører, Margaret and Flora Macdougall tar over sammen med Colin Hay, og i 1887 produserer de enorme 1.1 millioner liter i året.
1911 – Navnet og den distinkte A`en blir varemerket, mens i 1922 kjøper Macdougallfamilien hele destilleriet tilbake. Det blir dog solgt til Hiram Walker i 1977, og i 1981 er produksjonen falt til et bunnivå. Det er bare så vidt det humper og går helt til Glenmorangie kjøper destilleriet i 1997 og smeller til med flere gamle årganger for å skape blest om destilleriet – det klarer de! I 1998 blir Ardbeg kåret til årets destilleri!
Etter dette har Ardbeg hatt stormende suksess, de vinner pris etter pris og flaskene rives vekk.

Jeg skal ærlig innrømme at dette er ett av destilleriene som står høyt på min liste å besøke, jeg har blitt mer og mer glad i Islaystilen de siste årene, og Ardbeg har blitt en favoritt!

Den har en kompleks nese med tørket frukt, malt, moden sitrus, fat, røyk, nøtter og torv, hint av sjø. Den er kompleks også på smak, rund og balansert, sitter godt og krydret i en lang utgang. En utrulig godt balansert og fin whisky, rik på smak, passe røykpreg, mye whisky for pengene.

Produktet er tilsendt

En kommentar om “Ardbeg An Oa

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..