Domaine Roux er ute med rykende ferske årganger! OPPDATERT januar 2023!

Domaine Roux
Dette vinhuset er et klassisk vinhus som har eksistert siden 1885 i Saint-Aubin i Côte de Beaune, rett over Chassagne- og Puligny-Montrachet, og historien begynte med at Louis Roux kjøpte seg en liten plott med vinmark nettopp i Saint-Aubin. Det var barnebarnet Marcel, født i 1927, som skulle ha en avgjørende rolle i utviklingen til vinhuset, og han utvidet ikke bare vinhusets totale areal til 25 hektar, men jobbet også mye med å spre det gode ord om vinene fra Saint-Aubin verden over. Sønnene til Marcel ble etter hvert med på laget og Domainet utvidet seg til å bli et Maison, de kunne altså kjøpe inn druer i tillegg til å lage vin bare av de de dyrket selv.
Dette har gjort at de er helt unike når det kommer til det enorme utvalget av landsbyer og plotter de har, de har nesten alt i porteføljen sin.


Familien Roux eier i dag ca. 70 hektar vinmark i 13 ulike kommuner i Burgund, primært i Cote d`Or, og drives av den 5. generasjonen vinmakere.
Christian Rouxs, 4. generasjon, sine sønner, Mathieu og Sebastien, begynte i familiebedriften i 2003 og har jobbet mye for å øke kvaliteten på både vinmarker og viner, til sammen jobber hele 9 familiemedlemmer i bedriften. De har også investert i en del nye vinplotter samt «funnet igjen» noen gamle.
Biodiversiteten i vinmarkene samt beskjæring har vært blant grepene de to har gjort for å modernisere vinstilen til vinhuset, som nå fokuserer på deres egne vinmarker, og viner produsert med lite intervensjon.

2019
2019-årgangen bød på en spesiell opplevelse for vinprodusentene i Burgund med hittil usette nivåer av både modenhet og syre i druene. Tørken de opplevde hele året og den varme sommeren bydde på en flott kombinasjon av rene, fruktige og friske viner, og vinmakerne klødde seg i hodet over hvordan dette hadde gått til, men sånn ble det altså.
Man kan med andre ord trygt kjøpe inn vin fra Burgund i denne årgangen, både de røde og hvite vinene er i meget god kvalitet.
-«During my week of intensive tasting in Burgundy at the end of July it became clear to me that the 2019 vintage has hit the bullseye. Almost every winemaker I spoke with talked about the vintage’s rare combination of excellence and great consistency. Sometimes they expressed this graphically. For example, Dimitri Bazas, the director of Maison Champy in Beaune, said to me, “If you offer me a contract for 30 years and it promises me that every year will be like 2019, then I would say, where do I sign?” skriver James Suckling.
De eneste som mislyktes litt med sine viner i 2019 var de som plukket druene sine noe sent, da ble det litt mye alkohol og lite syre, men på en generell basis: En meget vellykket årgang.
-Bernard Hervet, tidligere direktør hos Faiveley og Bouchard, gikk så langt som å si “perhaps rival 1865, the greatest vintage of all” da han ble spurt om å kommentere årgangen.

2020
Vinmaker Matthieu Roux kommenterer årgangen på denne måten:
-“We had a summer-like Spring and a dry Summer. The harvest started on August the 20th! It is by far at the Domaine the earliest harvest ever. And probably in Burgundy too. We have never seen such a precocious harvest. The volumes harvested were more important than the 2019 vintage. We harvested about 70% of the total capacity. We have beautiful acidities on the whites along with a beautiful aromatic complexity. It seems to be very balanced. After the malolactic fermentations, the acid balance is superb and well preserved. We have very strong colors on the reds. Good concentration without heaviness. Full of purity and well balanced. This vintage is probably revealing the climate changes. The reds have a very good aging potential. We will know more after the aging process is completed.”

Vinene (Vinene i kursiv er smakt tidligere, mens de i fet skrift er smakt nå i desember 2022):

Crèmant de Bourgogne Extra Brut Blanc des Blancs (ikke tilgjengelig i Norge): Konsentrert nese med epler, sitrus, kalk og brød. Den er fruktig og rik på smak, elegant, syrefrisk, lett krydret i en lang utgang. En veldig smakfull og karakterrik Crèmant!

Roux Les Côtilles Chardonnay 2021 (ikke tilgjengelig i Norge): Innbydende nese med gul frukt, moden sitrus, epler og et flott fatpreg. Den er ung og fruktig på smak, fin fylde og syre, rund og lang utgang med et godt fatpreg. En meget god og smakfull hvitvin på den mer fatlagrede siden.

Roux Les Côtilles Pinot Noir 2021: Mørke bær og frukter, krydder og fat på nesen, innbydende. Den er fruktig på smak, fin fylde, rund med fine tanniner i en lett fatpreget ettersmak. Også denne på den fatlagrede siden, konsentrert og smakfull. Meget godt kjøp.

Roux Bourgogne Cote d`Or Chardonnay 2021 (ikke tilgjengelig i Norge): Lett lukket med epler, flint og sitrus på nesen, krydder og hint av smør og fat. Den er fruktig med et lett krydderpreg, god syre, lang utgang med et fint fatpreg. En ung men lovende husvin! 88p.

Roux Rully La Martelle blanc 2018: Ren og fruktig nese med gul frukt, moden sitrus, floralske toner, mineralske hint og fat. Den er fruktig og fyldig på smak, god syre, sitter godt og lenge i munnen. En lett eiket og smakfull Rully, meget godt kjøp.

Dom. Roux Bourgogne Chardonnay Les Murelles 2019: Frisk og ung nese, epler, sitrus, mineraler og hint av fat. Den er fruktig og fyldig på smak, god syre og en lang utgang. Mye vin for pengene, godt kjøp. 

Roux Bourgogne Aligoté 2018: Frisk og fruktig nese med epler, sitrus, florale toner, hint av mineraler og fat. Den har god fylde og frukt, god syre, lang, frisk og fruktig utgang. Sympatisk priset vin!

Roux Saint-Aubin L Ebaupin 2018: Epler, sitrus, gule frukter, hint av mineraler og fat. Den er rik på smak, fyldig med god syre, lang og deilig utgang. Fint fatpreg i en fin og fyldig Saint-Aubin, godt kjøp. Tåler noen år i kjelleren.

Roux Meursault 2018: Frisk nese med moden gul frukt, eple, sitrus, hint av honning, smør og nøtter. Den er rund og fruktig på smak, lett fedme, god syre, følger nesen med en fornøyelig utgang. En klassisk og fin Meursault.

Roux Meursault Grands Charrons 2019 (ikke tilgjengelig i Norge): Innbydende nese med florale toner, et godt preg av sitrus, hvit steinfrukt, hint av mineraler og nøtter og et deilig fatpreg. Den er frisk på smak, rund og fruktig med en god energi og hint av krydder, fin syre, lang og lett strukturert utgang. En nydelig Meursault fra Grands Charrons, god nå men tåler mange år i kjelleren også.

Roux Meursault Grands Charrons 2020 (ikke tilgjengelig i Norge): Den trenger litt luft før den åpner seg, fruktig, konsentrert, gule frukter, hint av mineraler og fat. På smak er den konsentrert, fin syre og fylde, lett krydret og lang ettersmak. En kompleks og flott vin! 91p

Roux Meursault Les Charmes 2019 (ikke tilgjengelig i Norge): Kompleks nese med moden gul frukt, eple, sitrus røyk, mineraler og fat. Den er konsentrert og kompleks på smak, god syre, lang utgang med et fint fatpreg. Noe ung såklart, men meget lovende, rik og deilig vin!

Roux Meursault Les Charmes 2020 (ikke tilgjengelig i Norge): Ung og fruktig nese med gule epler, sitrus, mineralske toner, hint av nøtter og fat. Den er fruktig og god på smak, konsentrert, godt balansert syre, lang utgang med balanserte fattoner. En veldig fin Premier Cru som kommer til å utvikle seg godt i kjelleren. 93p 

Rully Les Agnières 2019 (ikke tilgjengelig i Norge): Gule frukter, sitrus, mineraler, florale toner og epler på nesen. Den er fruktig på smak med god syre, konsentrert, godt balansert med en lang ettersmak. En ung men meget lovende vin, deilig!

Rully Les Agnières 2020 (ikke tilgjengelig i Norge): Fin nese med epler, gul frukt, sitrus, florale hint og mineraler. Den er frisk og fruktig, smakfull, god syre ut i en lang ettersmak. En enda litt mer konsentrert og frisk årgang. 90p

Domaine Roux Pere & Fils Bouzeron Les Fias 2019 (ikke tilgjengelig i Norge): gule frukter, sitrus, tropiske hint, lett kompleks, epler og mineraler på nesen. Den er konsentrert og rik på smak, fin syre, godt balansert og lang ettersmak. En flott og frisk vin!

Domaine Roux Pere & Fils Bouzeron Les Fias 2020 (ikke tilgjengelig i Norge): Fruktig og frisk nese med epler, gul frukt, sitrus og mineraler. Den er frisk og fruktig også på smak, god syre, lang utgang som sitter godt. Mye vin for pengene, fin balanse. 88p

Roux Chassagne-Montrachet Les Morichots 2019: Frisk nese med frisk og god frukt, epler, sitrus, fint preg av mineraler og fat. Den er mineralsk og frisk, med god konsentrasjon og fylde, smakfull, lang ettersmak med et elegant fatpreg. Frisk og fruktig Chassange, verd prisen. En litt friskere årgang enn 2018.

Roux Chassagne-Montrachet Les Morichots 2020: Fruktig og frisk nese med epler, sitrus, krydder og fat. Den er fruktig og konsentrert på smak, god syre, sjarmerende fedme i en lang og deilig ettersmak med et balansert fatpreg. Godt balansert, mye vin for pengene. 90p

Roux Chassagne-Montrachet Premier Cru Les Macherelles 2019: Eple, sitrus, hint av tropisk frukt, florale toner, mineraler, nøtter og fat på nesen. Den er konsentrert og smakfull, rund, kompleks, lang og tørr ettersmak. En ung, men veldig lovende vin, rik!

Roux Chassagne-Montrachet Premier Cru Les Macherelles 2020 (Ikke lenger tilgjengelig): Kompleks nese med epler, sitrus, mineraler, et delikat fatpreg og mange lag. Den er smakfull og rik, god syre, kompleks også her, lang ettersmak som duver lenge i munnen. En rik og meget lovende vin! 92p

Roux Saint-Aubin 1er Cru Les Cortons 2019 (ikke tilgjengelig i Norge): Fruktig nese med florale toner, sitrus, mineraler og fat. Konsentrert, godt balansert med en frisk syre, fin fylde og lett sødme i en lang og lett eiket utgang. Godt kjøp, en konsentrert og fin Saint-Aubin.

Roux Saint-Aubin 1er Cru Les Cortons 2020 (ikke tilgjengelig i Norge): Fruktig og fin nese med blomster, sitrus, moden sitrus og mineraler. Den er rik på smak, fin fruktkonsentrasjon, god syre, sitter godt og lenge. En rund og smakfull årgang! 90p

Roux Saint-Aubin 1er Cru Jadis 2019 (lagret på amfora, ikke tilgjengelig i Norge): Spennende nese med hvit steinfrukt, gul frukt, frisk sitrus, nøtter og et hint av honning. Den er fyldig med en fin fruktkonsentrasjon på smak, følger nesen, god syre og en lang utgang med mineraler. En spennende vin, godt balansert med særpreg.

Roux Saint-Aubin 1er Cru Jadis 2020 (lagret på amfora, ikke tilgjengelig i Norge): Lett lukket og oksidert nese, gule frukter, steinfrukt, moden sitrus, noe honning og smør. Kompleks og spennende smak, følger nesen med et fint preg av appelsinskall, fin fylde og syre, lang utgang. En saftig og intens vin. 89p

Domaine Roux Pere et Fils Corton-Charlemagne Grand Cru 2019 (ikke tilgjengelig i Norge): Kompleks og innbydende nese med gule frukter, nøtter, fat og mineraler. Den er konsentrert, rik på smak, godt balansert med et deilig nøttepreg ut i en lang ettersmak. Ung og meget lovende, fantastisk vin som vil vise seg superb om noen år!

Domaine Roux Pere et Fils Corton-Charlemagne Grand Cru 2020 (ikke tilgjengelig i Norge): Kompleks nese med ung og fersk frukt, eple, floral hint, nøtter, fat og mineraler. Den er konsentrert og smakfull, fruktig med god syre, godt balansert med en lang ettersmak. Ung og fersk, frisk syre, meget lovende. 91p

Roux Bourgogne Pinot Noir La Moutonnière 2019 (ikke tilgjengelig i Norge): Vinen har en aroma med mørke bær, jordbær og bringebær, litt urter, krydder, pepper og jordlige toner. Den er rund og frisk på smak, fruktig med fin tanninstruktur, lang utgang. En fin introduksjonsvin til de røde vinene til vinhuset, typeriktig og god kvalitet.

Roux Beaune Montée Rouge 2017: Fin og fruktig nese med rød frukt og mørke bær, krydder, urter og fat. Den er frisk og fruktig, typeriktig og saftig, fin og strukturert utgang. Fin Beaune med fint Pinot preg og balansert fatbruk, godt kjøp.

Roux Père & Fils Clos de la Roche Grand Cru 2019 (ikke tilgjengelig i Norge): Mørke bær, kirsebær, bringebær, urter, lakris, jordsmonn og hint av fat på nesen, På smak er den konsentrert og fruktig, flott fylde, god syre, lang ettersmak som sitter godt. Den er ung og frisk, dette blir en meget bra vin om noen år, knall!

Roux Père & Fils Clos de la Roche Grand Cru 2020 (ikke tilgjengelig i Norge): Fersk og fruktig nese med mørke bær, kirsebær, bringebær, urter, lakris, jordlige toner og noe fat. På smak er den konsentrert, rik og fruktdrevet, flott fylde, god syre, lang og slank ettersmak som sitter godt og elegant. Meget lovende årgang også i år! 94p

Roux Saint-Aubin 1er Cru Les Frionnes 2018 (ikke tilgjengelig i Norge): Røde og mørke bær på nesen, kirsebær, rips, bringebær og hint av urter. Den er frisk på smak med fin, kjølig frukt, god syre, lang og fint strukturert utgang. Frisk Pinot med god struktur, godt kjøp.

Roux Saint-Aubin 1er Cru Les Frionnes 2019 (ikke tilgjengelig i Norge): Røde og mørke bær på nesen, kirsebær, bringebær, røde frukter, mineraler og hint av urter. Den er frisk og fruktig på smak med god syre, lang og fint strukturert utgang. Frisk Pinot med enda mer konsentrert og god struktur enn fjoråret, flott vin!

Roux Saint-Aubin 1er Cru Les Frionnes 2020 (ikke tilgjengelig i Norge): Røde og mørke bær og frukter på nesen, moreller, bringebær, røde frukter, mineraler og hint av urter. Den er frisk og fruktig på smak med god syre, lang og fint strukturert utgang med et lett bitt. Frisk og konsentrert årgang, mye vin for pengene! 88p

Roux Chambolle-Musigny 2019 (ikke tilgjengelig i Norge): Fin nese med mørke bær og frukter, kirsebær, bringebær, plommer, lett krydder og mineraler. På smak er den elegant, fin og tilgjengelig frukt, god syre og en flott struktur i en lang ettersmak. C-M i en flott årgang!

Roux Chambolle-Musigny 2020 (ikke tilgjengelig i Norge): Fin, lett parfymert og åpen nese med mørke bær og frukter, kirsebær, bringebær, plommer, lett preg av krydder, jordsmonn og mineraler. På smak er den elegant, fruktig og ren, god syre og en flott struktur i en lang ettersmak. Rund og deilig C-M, mange lag. 90p

Roux Chambolle-Musigny Les Fremières 2017 (årgang ikke tilgjengelig i Norge enda): Fruktig og ung nese med mørke bær, jordbær, bringebær, kirsebær, florale toner, urter og krydder. Den er lett kompleks med rik smak, den følger nesen, god syre, gode tanniner i en lang og strukturert utgang. Litt ung men lovende Pinot for de neste 20.

Roux Chambolle-Musigny Les Fremières 2014 (ikke tilgjengelig i Norge): Lett utviklet med mørke, modne bær, florale toner, jordsmonn og fat. Den er fruktig og fyldig, god syre, tørr og strukturert utgang. Lett utviklet og elegant vin, deilig nå men tåler 10 år til i kjelleren.

Roux Aloxe-Corton 1er Cru Les Valozières 2017 (ikke tilgjengelig i Norge): Mørke og røde bær på nesen, kirsebær, bringebær, lett krydder og hint av fat. Den er fyldig og fruktig på smak, god syre, fint preg av krydder i en strukturert og lang utgang. Godt balansert vin, godt kjøp.

Roux Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2018 (ikke tilgjengelig i Norge): Fruktig nese røde og mørke bær, en bukett av blomster, urter, jordlige toner og hint av fat. Den er fruktig og strukturert, god syre, lang og smakfull utgang. Også denne ung, men lovende de neste 20.

Domaine Roux Gevrey Chambertin 2019 (ikke tilgjengelig i Norge): Frisk og fruktig nese, røde og mørke bør, bringebær, florale toner. Den er fruktig og syrefrisk, ung, følger nesen med bringebær, kirsebær og lakris i en lang og tørr utgang. Denne blir utrolig flott med et par år på baken.

Roux Vougeot 1er Cru Les Petits Vougeots 2018 (ikke tilgjengelig i Norge): Fruktig nese med mørke bær, kirsebær, florale toner, jordlige toner, tobakk og fat. Den er kompleks, strukturert og syrefrisk, følger nesen, lang utgang. En kraftpakke av en vin, flott de neste 20.

Domaine Roux Pere et Fils Les Petits Vougeots 2019 (ikke tilgjengelig i Norge): Ung og fruktig nese med mørke bær, kirsebær, rød frukt, jordbær, florale toner, jordlige toner og fat. Den er kompleks, rik, strukturert og syrefrisk, følger nesen, lang utgang med mange lag. Nok en kraftpakke av en vin, vent noen år før du drikker den så drikkes den godt ut 2039!

Domaine Roux Pere et Fils Les Petits Vougeots 2020 (ikke tilgjengelig i Norge): Ung og fersk aroma med mørke bær, moreller, rød frukter, jordbær, florale toner, jordlige toner, tobakk og fat. Den er kompleks på smak, fin struktur, syrefrisk, følger nesen, lang utgang med mange lag. Litt mer konsentrert enn i fjor, lovende! 90p

Roux Santenay 1er Cru Beaurepaire 2018 (ikke tilgjengelig i Norge): Mørke bær, kirsebær, florale toner, urter, krydder, pepper og lakris. Den er konsentrert og smakfull, fine tanniner og syre med et lett bakteppe av bær, lang utgang. En fersk Pinot med godt lagringspotensiale.

Roux Santenay 1er Cru Beaurepaire 2019 (ikke tilgjengelig i Norge): Mørke bær, kirsebær, røde frukter, florale toner, urter, krydder, nøtter. Den er konsentrert og smakfull, ferske og fine tanniner og syre, medium fylde, lang utgang. En ung og fersk Pinot med godt lagringspotensiale, meget fin årgang.

Roux Santenay 1er Cru Beaurepaire 2020 (ikke tilgjengelig i Norge): Ung og fersk nese, mørke bær, kirsebær, røde frukter, florale toner, urter, krydder, hint av fat. Den er konsentrert og smakfull, fersk og fin syre, medium fylde, lang utgang med flere lag. En ung og fersk vin med god konsentrasjon, ren og elegant. 89p

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..