Sør-Afrika er verdens 7. største vinland når det gjelder produksjon og selv om drueplantene kom dit på 1600-tallet så regnes det fortsatt som et ungt vinland og er en del av Den Nye Verden.
Den første vinen ble faktisk produsert her 1659 men det var ikke før apartheidsstyret brøt sammen i 1992 og handelssanksjonene mot landet ble opphevet at verden fikk se hva slags vin de hadde laget der nede i alle disse årene.
Det finnes ca. 3600 vindyrkere og 275000 arbeidere i regionen noe som tilsier at dette er «big business» i landet i dag.
Da apartheidstyret ble borte begynte folk å satse på vin igjen, de skiftet ut drueplantene, omstrukturerte produksjonen og moderniserte utstyret og investerte i både kunnskap om moderne vinifikasjon og det som skulle til for å produsere kvalitetsvin.
Lovgivningen i Sør-Afrika er ganske fri, men er preget av geografiske prinsipper. Den vinproduserende delen av landet er delt i tre Geogrphical Units; Western Cape, Northern Cape og Kwazulu Natal og det er kun førstnevnte som er oppdelt i flere regioner.
Western Cape er delt opp i 5 regioner, 21 distrikt, 63 wards og over 100 Estates.
Når det står «Estate» på flasken betyr det at minimum 55% av druene kommer fra gården, evt. flere vingårder administrert som en og en vingårdskjeller skal være involvert.
«Single Vineyard» betyr at alle druene må komme fra samme vinmark under 5 hektar og må produseres av en Estate.
Sør-Afrikas druer:
Grønne:
- Chenin Blanc (Steen)
- Sauvignon Blanc
- Viogner
- Ugni Blanc
- Muscadet
- Sèmillion
- Pinot Gris
- Muscat d`Alexandrie
Røde:
- Shiraz
- Pinotage
- Cinsault
- Cabernet Franc
- Grenache
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Mourvèdre
- Petit Verdot
- Pinot Noir
Pinotage er en drue som kun finnes i Sør-Afrika, den ble kreert i 1925 av Abraham Izak Perold, den første professoren av Vitikultur på Stellenbosch Universitetet og er en krysning mellom pinot noir og cinsault, den kalles også Hermitage.
Den første vinen med denne druen kom i 1961.
Chenin Blanc, lokalt kalt Steen, er den mest beplantede druen i Sør-Afrika og har tidligere vært mest brukt til bulkvin lokalt men har i de senere årene kommet i bedre kvalitet og som en spennende vin.
Klimaet.
Klimaet i Sør-Afrika er nesten et fullkomment Middelhavsklima, de har dog ekstreme temperaturer på slutten av sommeren, regn om vinteren og noe kalde vinder fra Antarktis. Mye vannholdig jordsmonn med og drenering og ikke minst forskjellig jordsmonn (kalk, sand, skifer osv.).
Fjellene gir også mange forskjellige mikroklima.
Western Cape er så unik i verdenssammenheng at den har blitt definert som Unesco World Heritage, man har blant annet funnet 8700 planter hvorav kun 68% av de kun finnes nettopp der.
Stellenbosch er kjent for et spesielt rødt jordsmonn som heter Coffee Stone.
Fair Trade.
Mange så sikkert det omdiskuterte programmet på NRK høsten 2016, om vingårdsarbeiderne i Sør-Afrika og hvilke kummerlige forhold mange lever i.
Heldigvis blir flere og flere vingårder medlem i Fair Trade organisasjonen som jobber for nettopp å passe på arbeidsforholdene til alle som jobber på vingårdene, dette gjelder ikke bare vin men også kaffe, te, sukker osv.
Mange ville boikotte Sørafrikansk vin totalt etter tv-dokumentaren, jeg mener at det er viktigere å velge viner som er merket Fair Trade i stedet.