Nord-Amerika.

Nord-Amerika i vinsammenheng er nesten ensbetydende med California, selv om også vinområder som Washington, Oregon og New York er på sterk opptur.
USA er verdens 4. største vinprodusent og har faktisk vinproduksjon i alle statene selv om California står for 90% av all produksjon.
Usa sin egen drue er Zinfandel, kjent som Primitivo i moderlandet Italia, ellers brukes internasjonale sorter.
De har også sin egen hvitvinsdrue kalt Mission, det er den samme druen som Pais i Chile og Criolla i Argentina.

us-north-america-wine-map-swe-e1402915806558

USA begynte med kommersiell vindyrking i 1820 men historien bak vindyrkingen er noe eldre, man har funnet de første tegnene til vindyrking i New Mexico i 1596 og det ble produsert noe vin i Texas og New Mexico på 1600-tallet.
I 1769 blir Fransiskanermunkene sendt fra Spania til California for å misjonere og underlegge seg land, de grunnla 23 misjonsstasjoner inkludert Sonoma som sin siste i 1823.
Munkene hadde selvfølgelig med seg vinplanter, de brukte som mange andre munker altervin, det er her druen Mission kommer inn da det var den de brukte.
Vinproduksjonen får et oppsving på midten av 1800-tallet på grunn av Gullrushet, da kom store mengder europeiske bønder for å søke lykken, inkludert vinbønder.
I 1880 slår vinlusen Phylloxera til, når vindyrkerne holder på å komme seg igjen etter epidemien kommer forbudstiden (1920-1933) og da er kun produksjon til eget bruk lov.
Mange vingårder og vingårder går dukken i denne perioden men noen få klarer å komme seg opp igjen ved hjelp av søtvins- og likørproduksjon.

Den nye Amerikanske vinhistorien starter på 60-tallet, blant blomsterbarn, cannabis og høy slengbukseføring.
Det er nettopp i 1966 at kjente Robert Mondavi, originalt fra Italia og primus motor for californisk vin, åpner vinhuset sitt i Napa Valley, det store vendepunktet for amerikansk vin kommer derimot i 1973 da den utdanker fransk vin i blindsmakning i en konkurranse i Paris…
I dag er det stor forskjell på vinen i USA, man finner alt fra simpel «blended» 2$ vin til helt legendariske viner til 250$.
Det er både store vingårder/firma  som produserer vin og små boutiqe vingårder som har egen AVA(se senere i artikkelen).

Vinlovgivning:

Det overstyrende organ er Federal Law – Buerau of Alcohol, tobacco and firearms.

Appellations of Origin oppdeles i: Stat, underområde og AVA.
Stat: eksempel: California, her må druene komme fra samme stat, prosentandel bestemmes i hver enkelt stat.
Underområde: eksempel: Sonoma, her må 75% av druene stamme fra Sonoma.
AVA: 85% av druene må stamme fra den gjeldende American Viticultural Area.
Når det gjelder AVA så må følgende også dekkes: 75% av den gjeldende druesorten, 95% av årgangen, 100% fra gjeldende vingård.
«Meritage» på flasken betyr Bordeaux-blanding, da har man en blanding av for eksempel merlot, cabernet Sauvignon, cabernet franc, petit verdot, Sauvignon Blanc, semillion, muscadell osv.

USA fikk ikke bare Phylloxera på 1800-tallet men en ny runde i 1980-årene, dette pga at de plantet vinplanter som ikke var motstandsdyktig mot nye typer phylloxerra, kun den gamle.
Pierce`s disease er en bakterie som gjør at vinstokkene dør, den spres via insekter, denne sykdommen har de ikke klart å funnet noen kur for.

California.

California består av North, Central og South Coast, Central Valley og Sierra Foothills (inndeling ift. klima) og det er hele 1100 km fra North California til South California.
De har varierende klima med kjølig vin fra Stillehavet, mangel på vann i vekstperioden og må bruke mye kunstvanning.
De sliter med viner med mye alkohol på grunn av varmen og dette gir dårlige viner, i den senere tiden har mange begynt å fjerne overskytende alkohol fra vinene.

I California satset de mye på internasjonale druer da regionen fikk en oppsving på 60-tallet, dette pga at de researchet hvilke viner som var dyrest i Europa og ville kopiere de.

californias-north-coast-ava

North Coast.

Dette området ligger rett nord for San Fransisco og de har over 40 ulike AVA`er.
Her ligger Sonoma, Napa, Mendocino og Cornero og klimaet er noe kjølig i sør og noe middelhavaktig i nord.

De viktigste druene er:

  • Zinfandel (Sonoma Hills, Sierra Foothills, Santa Cruz)
  • Cabernet Sauvignon (Napa, Sonoma)
  • Merlot (Napa, Sonoma, Monterey)
  • Pinot Noir (Carneros, Sonoma)
  • Chardonnay (Carneros, Sonoma, Monterey)
  • Sauvignon Blanc (Napa)

Zinfandel er fra Italia, nærmere bestemt Primitivo i Puglia. Eller er den det? I senere tid har man faktisk slått fast at den er fra Kroatia, rett over havet fra Puglia!
Det er en noe tricky drue da den modner ujevnt.

Napa Valley.

Napa er selve flaggskipet for vin i USA, området er meget gunstig for vinproduksjon på grunn av at det ligger mellom to fjellkjeder og i nærheten av Stillehavet.
Selve Napa Valley er 45 km langt og 5 kilometer bredt, det ligger ca 400 vingårder her og det er spesielt tilrettelagt for turisme.
Her produseres mest Cabernet Sauvignon og Zinfandel.
De har noe som heter «Cult»Caberneter, dette er viner som lages i svært begrenset antall og koster veldig mye. Man må ofte sette seg på venteliste og punge ut med 500$+ når man først får de.

Sonoma.

Sonoma er større enn Napa og har i underkant av 300 vingårder, de har et variert og kupert terreng. Kjente småområder er Russian River Vally, Dry Creek Valley, Sonoma Valley.
Her lages mye god Pinot Noir og Zinfandel.

Central Coast.

Dette vinområdet går fra Santa Barbera til San Fransisco, nesten 450 km.
Kjente områder her er Santa Cruz AVA, Santa Cruz Mountains AVA, Monterey County, Paso Robles AVA (USA`S Rhône), Santa Maria Valley AVA, Santa Ynez Valley AVA.
Her er Chardonnay og pinot noir mest brukt, da i Fransk (Burgunder) stil på grunn av det kjøligere klimaet.
Noen av Californias, og USAs, dyreste viner finner du også her på grunn av kultvinene Sine Qua Non.

Sentral Valley.

Her produseres 70% av vinen i California og vi er i klimasone 4 og 5, det vil si varmt og tørt. Den løper parallelt med Central Coast og er ca 650 km langt.
På grunn av varmen produseres mest bulkvin her men en interessant AVA her er Lodi, den har litt kjøligere klima med vind og produserer bra viner fra gamle vinstokker.
Dalen er delt i to med Sacramento Valley i nord og San Joaquin Valley i sør.

Sierra Foothills.

Dette er en av de største AVA områdene i USA, det varme høylandet her er perfekt for produksjon av Zinfandel, Barbera og Syrah.
Her ble all vinindustri borte under depresjonen og forbudstiden, heldigvis ble mange vinmarker stående og kan fortsatt brukes den dag i dag!

South Coast.

Her er det mye fjellområder og det trives Zinfandel i og da gjerne fra gamle vinplanter. Området har tidligere hatt et litt dårlig rykte på grunn av bulkvinproduksjon, men etter et stort Pierce`s dicease angrep har de begynt å tenke mer kvalitet etter replanting av vinmarkene.

Oregon.

wine-regions-of-oregon

Oregon har 6 vinområder og over 600 vingårder, de har relativt mye kystlinje med 500 km kyst og herav maritimt/kjølig klima.
Det er et ganske nytt vinområde og ble «oppdaget» i 1979 da en pinot noir vant over en Burgund i en konkurranse i Frankrike. Det var såkalte hippier som begynte å lage vin her da de slo seg ned i staten på grunn av den flotte naturen.
Det er druene Pinot Noir, Pinot Gris, Riesling, Pinot Blanc, Chardonnay og litt Pinot meunier som blir mest brukt her.

Willamette Valley er det største og mest kjente området av de 18 AVA`er , det ligger som dere ser i nord.
Columbia Valley AVA og Walla Walla AVA deles med Washington.

Washington.

wine-regions-of-washington-state

Denne staten er dobbelt så stor som Oregon og har 13 AVA og over 850 vingårder, de har et rikt og variert jordsmonn og de mest brukte druene er Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Riesling og Syrah.
Dette er også et nytt vinområde som har hatt en enorm utvikling de siste 30 årene.
De har bevisst produsert viner i Premiumsegmentet og de er motstandere av «two buck chuck» viner.

De har et spesielt system hvor det er enorme vinmarker hvor mange vinhus kjøper druer fra, da er det vinmarken som er kjent.

Colombia Valley.
Walla Walla.

Litt om de andre statene.

New York har 9 AVA og rundt 400 vinhus.
Det produseres en del vin på Long Island, her er det mildt og maritimt klima, I Hudson River nord for New York satses det for tiden på europeiske druer.
I AVA Finger Lakes dyrkes det en del hvite viner, her er det kaldt.

Canada.

canada

Vinlovgivningen i Canada er basert på geografi, Vitners Quality Alliance, og de kontrollerer geografiske standarder, druekvalitet, vitikultur og vinifikasjonsstandarder.

Ontario, rundt Niagara, her blir klimaet litt mildere på grunn av sjøene og her trives blant annet riesling. De produserer også Eiswein som verdens største produsent av den type vin.

British Columbia ligger på vestkysten og har noen av de nordligst vinmarkene i verden.
De har lykkes blant annet med Bordeauxdruer, Chardonnay og pinot gris.