Q&A.

Her besvares spørsmål folk har stilt og ting man kanskje lurer på ift. vin.

Hva er karbonmaserasjon?

Det er når man gjærer hele klaser av vindruer uten luft under beskyttelse av naturlig produsert CO2, sukke og alkohol dannes inni druene. Teknikken er mye brukt i Beaujolais.

Hva er thermovinifikasjon?

Da varmer man opp druene til 60-75 grader i 20-30 minutter før den kjøles ned til normal gjæringstemperatur. Dette gjøres for å få en klarere farge, mer fruktighet, mindre tanniner og man får ofte et litt kokt preg på vinen samt en uønsket syntetisk aroma.

Hvordan lages alkoholfri vin?

Alkoholfri vin kan lages på to måter; Omvendt osmose og vakuumdestillering.
Omvendt osmose er en filtreringsmetode hvor man filtrerer ut aromaene og fenolene før alkoholen blir filtrert bort, etterpå blir vann tilsatt aromablandingen igjen. Dette er en dyr metode da prosessen må gjentas flere ganger for å få vekk all alkoholen.
Vakuumdestillering går ut på at alkoholen blir evaporert, som når man koker vin bare med lavere temperaturer. Dette betyr dessverre at det meste av aroma og smak også blir borte, derfor er det få som bruker metoden.

non-alcoholic-wine-reverse-osmosis

(Bilde fra Wine Folly)

Hva kalles de ulike «kvalitetsbetegnelsene» i de ulike landene?

I Frankrike heter det AOC (Appellation d’Origine Controlée), IGT (Indicazione Geografica Tipica), DOC (Denominazione di Origine Controllata ) og DOCG (Denominazione di Origine Controllata Garantita ) brukes i Italia, AVA (American Vinticultural Area) i USA viser hvor minst 85% av druene kommer fra, VDP (The Association of German Quality and Prädikat Wine Estates) er en tysk, frivillig organisasjon med strenge regler for kvalitet.

Hva betyr det når det står Clos på en fransk vinflaske?

Clos betyr at druene kommer fra en vingård/vinmark omringet av vegger, ofte i forbindelse med et kloster men ikke alltid. I Italia er ekvivalenten Brolo.

Hva er malolaktisk gjæring?

Malolaktisk gjæring er omdannelse av eplesyre til melkesyre, vesentlig i røde viner men også hvite. Det forandrer på vinens karakter og gjør den bløtere og fyldigere. I Toscana har de noe som kalles governo-metoden, den gjør at de bruke den malolaktiske gjæringen i kjøligere temperatur og at vinene kan drikkes yngre enn de ellers kunne. (Ikke alle viner tjener på malolaktisk gjæring, det er spesielt lagringsvin og enkelte hvitviner som tjener mest på det)

Hva er maserasjon?

Maserasjon, eller skinnkontakt, er en del av vinproduksjonsprosessen hvor vinen trekker ut farge og tanniner fra drueskall og steiner, det kan sammenlignes med an tepose i en kopp te! Hvis en ønsker en myk og fruktig vin velges kort maserasjonstid, for en lagringsdyktig og kompleks vin velges lang maserasjonstid.

Hva betyr «Superiore»?

Når man kjøper seg en vin i Italia kan det for eksempel stå «Valpolicella Ripasso Superiore» på flasken, det betyr i korte trekk at det er en konsentrert og fruktig vin. For å kunne kalle vinen sin Superiore må druene ha en naturlig alkoholkonsentrasjon på minst 12% og vinen, sluttproduktet, minst 12.5%. Den må også lagres minst ett år hvorav minst 6 måneder på eik.

Hva er forskjellen på Barolo og Barbaresco?

Vel, begge er produsert på druen Nebbiolo og de kommer begge fra Piemonte i Italia… Hovedforskjellen er jordsmonnet, jorden i Barbarescoområdet, som ligger nord for Barolo, er rikere på næring enn Baroloområdet. Dette vil si at Barbarescovinen ikke har like mye tanniner som Baroloen. Barolo lagres i 3 år før salg, Barbaresco 2 år og i dag betegnes Barolo som Piemontes konge og Barbaresco for dronningen.

Hvorfor har noen amaroneflasker en «A» på seg?

Grunnen til at enkelte amaroneflasker har en ikonisk «A» på seg er fordi at den kommer fra gruppen Amaronefamiliene, Famiglie Dell`Amarone D`Arte, en samling av 13 (2016) familier fra Valpolicella som har pålagt seg ekstra strenge kvalitetskrav. Den består av: Allegrini, Masi, Tommasi, Zenato, Rizzardi, Tedeschi, Venturini, Torre d`Orti, Begali, Brigaldara, Speri, Musella og Tenuta Sant Antonio.

Hva betyr Chaptalisering?

Det er når man tilsetter sukker i vinen for å utligne druer som ikke var modne nok under innhøstning.

Hva er botrytis?

Botrytis Cinerea (edelråte) – muggsopp som angriper modne druer og lager ”edel forråtnelse”. Soppen påvirker sammensetningen av druemosten og gjør vinene gyllenbrun på farge, glatt av glyserol, viskøs av sukker. Aromaene minner gjerne om honning/fersk sopp/kokt kål. Mest kjent i vinene fra Sauternes og Tokaj (Ungarn).

En kommentar om “Q&A.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..