Hetvin.

Hetvin er en vin som er forsterket med brennevin.

Portvin:

Portvin produseres i Dourodalen i Portugal, de har lov å bruke 80 ulike druer, mens 24 er anbefalt.

Først plukkes druene manuelt i de bratte skråningene, så blir de lagt i Lagar.
Lagar er et lavt betongkar hvor druene blir lagt til å gjære etter plukking, her ligger de i 4-6 dager før de presses med enten føtter eller maskinelle føtter.
Man stopper gjæringsprosessen ved 6-8% ved å tilsette sprit på ca. 77% alkohol.
Vinen omstikkes så 3 ganger det første året, 2 ganger andre året for så 1 gang i året.
Alle klares utenom Vintage, LBV og eldre tawny. Viner med lav kvalitet kuldestabiliseres.

Ferdig portvin skal ha 19-21% alkohol og har som regel 100 gram i restsukker.

Det finnes ulike typer portvin:

 • White Port er produsert på grønne druer og finnes både i tørre og søte varianter, dette er en type som de siste årene har sett en stor oppsving i popularitet i Norge.
 • Ruby Port er den yngste typen av portvin, den lagres kun 6 mnd – 2 år på store fat, ofte av simplere druer enn andre portvinstyper
 • Tawny  er en Ruby som har vært lagret mange år på mindre fat og er ofte en blanding av mange forskjellige årganger, 10, 20, 30 og 40 år gammel er de vanlige. Årene er kun et gjennomsnitt og henviser mer til stil enn årgang.
 • Colheita er en «årgangs-tawny», en tawny fra et spesielt godt år. Denne er lagret minst 7 år på fat.
 • Single Quinta Vintage er en årgangsportvin fra en enkelt vingård, disse lages gjerne som en LBV.
 • Late Bottled Vintage er en drikkeklar portvin, den har blitt lagret lenge på fat og er fra en enkelt årgang.
 • Vintage er en portvin fra en enkelt årgang som er lagret kort tid på fat, denne modnes videre på flaske og er svært populær og putte i kjelleren. Kun de beste årene kan få tildelt Vintage.
 • «Crusted» er en betegnelse på portvin med bunnfall mens betegnelser som «Reserve» og «Finest» egentlig ikke sier så mye om kvaliteten til portvinen.

Vin Doux Naturel:

Dette er en hetvin som minner om portvin, den kommer fra sørkysten på Frankrike på grensen til Spania. Den produseres på grenache, carignan, cinsault, syrah og mourvedre, Muscat for de hvite.
Druene håndplukkes når de har muligheten til å nå 14.5% og gjæres langsomt med skall i 3-6 uker, når vinen har nådd 5-6% alkohol tilsetter man 95% sprit (normalt til 16%).

Sherry:

Sherry kommer fra Spania, rettere sagt i Jerez, Andalucia i Sør-Spania. De mest brukte druene til sherryproduksjon er Palomino, Pedro Ximénes og Muscat.

Mye av tiden brukes på å bestemme om det skal være en fino eller oloroso, fino er den reneste og «beste» typen.
Dette vurderes for første gang i vinmarken, andre gangen når det skal shippes ut.

8086050_orig
Det som er spesielt med sherry er flor, flor er en tynn hinne bestående av ulike gjærsopper som ligger på toppen av sherryen inne i eikefatet.
Flor beskytter vinen mot oksidasjon og gir den den spesielle nøttearomaen.

I sherry benyttes solerasystemet hvor tønnene ligger oppå hverandre og man heller på nytt materiale på toppen og tapper fra bunnen.

12diagramofasolerasystem-1

Typer:

 • Fino er den tørreste og blekeste av de tradisjonelle typene sherry.
 • Manzanilla er en variant av fino sherry, laget i områdene rundt San Lucar de Barrameda.
 • Amontillado er sherry som først har blitt lagret under flor, et hvitt belegg som dannes på toppen av væsken under gjæring. Resultatet er mørkere enn fino, men ikke så mørk som oloroso.
 • Oloroso er en sherry-variant som har vært lagret og oksidert lengre enn fino og amontillado, noe som gir en mørkere og fyldigere vin.
 • Palo Cortado er en sjelden type sherry som har fått forhøyet alkoholinnhold, og har blitt lagret uten flor. Den utvikler likevel egenskaper som ligner på amtillado, med noe av fylden til oloroso.
 • Sweet Sherry (Jerez Dulce på spansk) lages ved å tilsette Pedro Ximénes eller muskatellvin til en av de foregående typene.
 • Cream sherry er en vanlig type søt sherry.