New Zealand

New Zealand er ett av verdens yngste vinland og består av 2 hovedøyer, nord og sør, og består av 10 vinområder: 6 i nord – 4 i sør.
image_200912117435656501

Det mange ikke vet er at de første vinmarkene ble plantet her allerede i 1833, men det ble ikke produsert vin slik vi kjenner det i dag.
Frem til 70-tallet førte New Zealand en meget restriktiv alkoholpolitikk som har begrenset utviklingen av landet som vinland.
På 70-tallet begynner folk å plante Chardonnay, Cabernet Sauvignon og Sauvignon Blanc og i 1980 er det 10 vingårder på de to øyene, i dag er det over 600.
På slutten av 1900-tallet kom det mange innvandrere fra Serbia og Kroatia, de produserte mye sherry og hetvin og generelt vin av dårlig kvalitet av druer de hadde med seg.
Da kvalitetsløftet kom brukte de mye teknikker brukt i melkeproduksjon, dvs. ståltanker og streng hygiene.

New Zealand er et kjølig vinland med høye fjelltopper, de har milde vintre og kjølige somre, de påvirkes også av kalde vinder fra Antarktis.
Det er stor forskjell på natt og dagtemperatur, dette gir viner med mye konsentrasjon, den største utfordringen er den store mengden nedbør de har.
Øyene ligger faktisk på samme breddegrad som Marokko og Bordeaux og man kan tenke seg forskjellen.
Nordøya har tropisk landskap, lavere fjell og strender mens Sørøya har store fjellområder med fjorder og isbreder. Det er hele 1600 kilometer fra vinmarkene i nord til vinmarkene i sør.

Det viktigste området på New Zealand er Marlborough på Sørøya med nesten 50% av vinproduksjonen, med Hawkes på Nordøya på 2. plass med ca 20%. Gisborn og Central Otago kommer på 3. og 4. plass.
På Sørøya er Chardonnay, Sauvignon Blanc og Pinot noir de viktigste druene mens på Nordøya er Chardonnay, Cabernet Sauvignon og Merlot samt Pinot noir mest brukt.
Over 40% av druene som er produsert totalt er Sauvignon Blanc, Pinot Noir og Chardonnay kommer på andre- og tredjeplass.

De har forsket mye på vinproduksjon i landet, i likhet med Australia fokuserer de på moderne teknologi. Vinlovgivningen er også lik med nabolandets og Certified Origin går ut på at 85% av druene skal være av den det står på flasken pluss område og årgang.
Geographical Denominations består av 3 nivåer, den ene er «New Zealand», den andre er «Nordøya» og «Sørøya» mens den tredje går på de 10 vinregionene.

th

Litt nærmere om hvert område:

Sørøya:

Marlborough.

Marlborough = Sauvignon Blanc. Her i det tørre og solrike klimaet lages 79% av av vin på New Zealand og Marlborough har 3 underområder; Wairau/Raupara, Southern Valley og Awatare Valley.

Central Otago.

Dette området er kjent for pinot noir og man mener at dette er det beste stedet i verden utenom Burgund å dyrke pinot.
De lager også en del musserende vin her.
3 underområder: Cromwell, Gibbston og Alexandria.

Nelson.

En veldig liten region (dog suksessfull), her lages pinot noir, Chardonnay, cabernet Sauvignon og riesling.

Canterbury.

Her er det kaldt og tørt klima, flott for produksjon av pinot noir, riesling, Chardonnay og Sauvignon Blanc.

Nordøya:

Hawkes Bay.

Her har de stor variasjon på klima, druene i området kan modnes med hele 3 ukers forskjell. Det ligger i le for to fjellkjeder som gjør det beskyttet mot kald vind, de har også mye sol.
Her produseres Chardonnay, cabernet franc, syrah, malbec, merlot, cabernet Sauvignon.

Gisborn.

Gisborn er veldig kjent for Chardonnay, rike og fruktige viner og er et område under utvikling fra bulkproduksjon til små kvalitetsvinmakere.

Auckland.

Blir ofte kalt vinhovedstaden på grunn av universitetet. Mange bordeaux-druer (cabernet Sauvignon, merlot, cabernet franc) samt Chardonnay.

Wairarapa/Martinborough.

Her lages riesling, Sauvignon Blanc, pinot gris og god pinot noir. Det er en del vinturisme i denne regionen og de er på en måte konkurrenter med Central otago ift. pinot noir.

Northland.

Her er det tropisk klima, mye kyst og det er fokus på merlot, cabernet sauvigon og Chardonnay. Man får tropiske fyldige hvitviner og krydrede rødviner.

Waikato/Bay of Plenty.

Dette er et foreløpig lite utviklet vinområde da det er mye landbruk med et moderat klima, men de planter noe Chardonnay, Sauvignon Blanc og cabernet Sauvignon.

Hva er forskjellen på en nordlig Sauvignon Blanc og en sørlig?

Nordlig Sauvignon er fyldig og rik med melon og nektarintoner mens en sydlig Sauvignon er mer «crisp» med solbærblader, pasjonsfrukt, asparges og tomatstilk som karakteristikk.