Australia

Litt generelt om Australia, landet som oppfant boksvin:

australian_wine_regions

Australia har siden starten kjørt sitt eget løp når det gjelder vinproduksjon og lover og ikke kopiert Frankrike som så mange andre land. De er i dag på 6. plass over verdens mest vinproduserende land.
Landet er delt opp i 8 stater; Queensland, New South Wales, Northern Territory, South Australia, Western Australia, Tasmania, Australian Capital Territory og Victoria.

Den første vinplanten kom til Australia i 1788 fra Sør-Afrika og på starten av 1800-tallet satser de på kommersiell dyrkning, spesielt billig hetvin som eksporteres til England.
De slipper ikke unna Phylloxera og blir rammet av vinlusen i 1875, dog noen få steder forblir urørt.
Det er Max Schubert som på 50-tallet revolusjonerer Australsk vin,
På 60 0g 70-tallet lager de mer bordvin enn hetvin og de finner opp bag in boxen.

Siden 1993 har de hatt GI-loven (Geographical indication) som tilsier at 85% av druene skal komme fra den angitte regionen.
Inndelingen er slik:

Stat (8 stk, eks. South Australia) -> soner (28 stk, eks. Barossa i South Australia) -> region (62 stk, eks. Barossa Valley) -> sub-region (12 stk, eks. High Eden i Eden Valley i Barossa i South Australia).

De mest beplantede druene er Shiraz, Cabernet Sauvgnon og Chardonnay, men det plantes også en del grenache, petit verdot, pinto noir, mourvedre (kalt mataro), semillon, colombard, riesling, Sauvignon Blanc og verdelho.
På noen flasker står det GSM, det betyr grenache, Shiraz og mourvedre.

Vinmarkene ligger ofte mot kysten, det er ofte vannmangel så kunstig vanning er mye brukt. Generelt er mekanikk mye brukt, mekanisk innhøsting, beskjæring, mikro-oksidasjon (for å gjøre den drikkeklar tidligere), omvendt osmose (fortynning) osv. Man bruker også flis og staver i vin for å gi den et eikepreg uten å måtte lagre den på eiketønner.
De fleste er opptatt av økologisk og organisk vindyrking.

South Australia.

Dette er et veldig kjent område i Australia, her produseres 48% av vinen i landet og har kjente områder som Barossa.
Det er her Adelaide ligger, det regnes som Australias vinhovedstad med det kjente vinuniversitetet.
Shiraz dyrkes mye i Barossa og Barossa Valley og gir bløte, fyldige viner, Eden Valley som har et kjøligere klima har gode rieslinger.
Sonen Lower Murray med regionen Riverland står for halvparten av statens produksjon men dette er mye bulkvin.
Vi finner også McLaren Vale og Adelaide Hills her samt Limestone Coast med Coonawarra og Padthaway som er kjent for kvalitetsviner, Clare Valley gjorde australsk riesling verdenskjent.
Denne staten fikk aldri Phylloxera og har derfor planter som kan være opptil 140 år gamle!

New South Wales.

Kjent for Australias hovedstad Sydney og Hunter Valley Zone som er det eldste vinområdet i Australia, det er her Rosemount og Lindemans kommer fra. Staten ligger på 2. plass angående produksjon.
New South Wales har et subtropisk klima, det vil si varmt og fuktig klima og kalde vintre.
I Central Ranges Zone finner man noen av de mest høytliggende vinmarkene i Australia og området Orange er på tur oppover, en av grunnene på grunn av Orange Agricultural collage.
Mange av de mindre sonene i staten leverer druer til Hunter Valley, men flere og flere vinhus i de små sonene begynner å ville lage vinene sine selv.

Victoria.

Dette er historisk sett en av de viktigste regionene, gullrushet gjorde vinmarkene til «big business» og i dag ligger staten på 3. plass når det gjelder vinproduksjon.
Hovedstaden er Melbourne og staten har et kjøligere klima på grunn av påvirkningen fra havet, dette gir stor variasjon på vinen.
Her finner vi Sticky wine, hetvin og mange små kvalitetsprodusenter.
Kjente områder inkluderer Yarra Valley, Mornington Peninsula, Heathcote, GippslandGeelong og Macedon Ranges.
Vest for Melbourne finner man det phylloxera-fri sonen Great Western hvor de produserer en Shiraz på druestokker fra 1868.

Western Australia.

Her finner vi hovedstaden Perth, med mange små vindyrkere rundt. Dette er en liten stat i stor utvikling hvor gjelder vin, kun 4% av Australsk vin kommer herfra men den som kommer er god.
Viktige områder her er Swan District, Margaret River og Great Southern.
Swan District er Australias varmeste område mens Grath Southern har mer maritim påvirkning og kjøligere klima.

Tasmania.

Klimaet på øya er veldig annerledes enn resten av Australia, her er det mye kjøligere. De har mange små vingårder og det er et flott klima for syrefriske hvitviner som riesling, Chardonnay og pinot noir og en del musserende.
Halvparten av vinen som lages på Tasmania blir på øya.

Queensland.

I likhet med New South Wales rett sør for Queensland har de et subtropisk klima, dette er et ganske gammelt område med vinplanter opp til 100 år gamle.
Det plantes en del Shiraz og da ganske høyt i terrenget: 700-1000 moh, det er kun i det såkalte granittbeltet det produseres kvalitetsvin i denne staten.

Australia er i utvikling, de har klare mål med vinproduksjonen sin og er i full gang med å fokusere mer på terroir og kvalitetsforbedring av vinen sin, det er absolutt et land med god vin i dag og enda bedre ser det ut til å bli.