Salcheto

(tidligere publisert i magasinet Bulletin)

En av kveldene når vinprofesjonelle fra hele verden er samlet på vinsmakingseventen Anteprime i Toscana får vi velge hvilket vinhus vi får besøke på omvising, smaking og middag. Og selv om det er flottere, større og/eller mer kjente vinhus å velge mellom falt mitt valg på Salcheto. Jeg angret ikke.

Vinhuset.
Vinhuset har eksistert i over 30 år, siden 1997 er det Michele Manelli som har stått bak roret. Gården ligger nedenfor den ikoniske byen Montepulciano, som også er verd et besøk. Salco betyr selje, et løvtre som er ganske vanlig å observere i Toscana og som er veldig viktig for vinmakerne. Grunnen er at greinene blir brukt som oppbinding av vinplantene i vinmarkene.
Salcheto derimot er navnet på elven som begynner ved foten av Montepulciano og snor seg gjennom landskapet, fylt av seljetrær.
Dette gir grunnlaget til det organiske og økologiske vinhuset Salcheto.
De har også brukt en selje i logoen sin for å markere sin tilhørighet, midt i hjertet av det legendariske vinområdet Vino Nobile.

Miljø.
Miljø er viktig for Salcheto, og når man kommer inn på området ser man en del rare halvkuler av glass spredt foran vinhuset, hva dette er forklarer Eksportsjefen Chiara Fe med glede. Det er rett og slett rør ned i produksjons- og lagringsområdet hvor de slipper inn naturlig lys! Dette er bare ett av de mange grepene de har tatt gjennom de siste årene for å seile opp som ett av de mest miljøvennlige vinhusene i området, hele Italia egentlig.
De lager sin egen kompost, de resirkulerer 100% av vannet som blir brukt, alt treverk brukt på gården blir kjøpt fra sertifiserte handlere og har en veldig streng søppelhåndtering.
De var det første vinhuset i verden som sertifiserte karbonfottrykket til en vinflaske, og det første vinhuset i Italia som adopterte en velferdsplan for de ansatte.
Salcheto har gjort mye riktig i vinverdenen!

Gjestehus.
Vinhuset tar gjerne i mot gjester, selv om de ikke har et helt nybygd hus å huse de i. Gårdshuset er fra 1200-tallet og var et tidligere vakttårn for området, da kan du tenke deg utsikten.
I dag er det selvfølgelig renovert og ser helt fantastisk ut, de har 9 rom med air condition, et felles kjøkken hvis man vil lage mat selv, og i hagen har de flere trestamper som fyres opp med ved!
De har en restaurant med flott utsikt som er åpen for lunsj, vinsmaking, middag, kokkekurs osv.
Et flott sted for familier og par som ønsker seg god mat, vin og avslapping på landsbygda i Toscana.

Vinen.
Vingården har 73 hektar, hvorav 58 er vinmark. 28 av de ligger rundt selve gården og heter Salcheto, 11 hektar chianti i Chiusi, 11 hektar i Val d`Orcia og 8 hektar i Montefollonico i Torrita di Siena.
Druene de bruker er Prugnolo Gentile, Canaiolo, Mammolo, Colorino, Trebbiano, Malvasia, Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot og det produseres 10 ulike viner totalt (380.000 flasker i året).
Av priser de har vunnet kan blant annet Tre Bicchieri Gambero Rosso, Wine of the year Meininger 2017, 95+ Vinous, 94+ Robert Parker Wine Advocate, 92+ Wine Spectator nevnes.
De produserer viner uten sulfitter og kun spontangjæring.
Vi blir invitert til en liten vertikalsmaking av deres Vino Nobile di Montepulciano, det er en Prugnolo Gentile 100% (sangiovese) fra vinmarkene rundt gården, lagret 18 måneder på fat.
Reglene rundt produksjon av Vino Nobile er at druene skal komme fra Montepulciano, 70% av vinen må være lagd på sangiovese og vinen må lagres minst 2 år før salg (minst 1 år på fat).
Vinen ble DOCG i 1980.


Salcheto Vino Nobile di Montepulciano 2000 kom fra et vanlig år værmessig og viser i dag et flott utviklet vin med teblader, krydder og tørket frukt. En flott vin.
Salcheto Vino Nobile di Montepulciano 2002 kom fra et kaldt og regnfullt år. Også denne fint utviklet med noe mer frukt, god balansert og sitter godt.
Salcheto Vino Nobile di Montepulciano 2008 var en vanskelig årgang. Den er kraftig og strukturert, men mangler eleganse og frukt.
Salcheto Vino Nobile di Montepulciano 2010 skulle være en god årgang, men personlig mistenker jeg at den per nå er i dvale. Den fremviste ikke spesielt gode egenskaper og var noe støvete og kjedelig.
Salcheto Vino Nobile di Montepulciano 2014 ble også født i et dårlig år. Dette gjorde at vinmakeren kombinerte Riservaen og Cru-vinen i denne, og det smakes. En kompleks og flott vin som stemmer på alle punkter med frukt, syre, tanniner og ender i en elegant og strukturert avslutning. En skikkelig underdog vin.
Salcheto Vino Nobile di Montepulciano 2016 er en mer «vanlig» årgang igjen, lett krydret, frisk, elegant og klassisk sangiovese.

De hadde også et spennende eksperiment hos Salcheto, de hadde nemlig lagret to like viner, Nobile di Montepulciano 2005, en med 3 år med naturkork og en med 3 år med skrukork!
Dette er jo et tema som engasjerer mange, de fleste tenker at skrukork betyr «billig vin – drikkes snarest», men etter at en del har begynt å eksperimentere med dette, samt at en del kjente vinhus faktisk har begynt å bytte fra naturkork til skrukork har tonen endret seg litt. Mange har begynt å snu litt mot at kanskje skrukork ikke er så dumt likevel, selv om det ikke gir den samme naturlige oksideringen som en naturkork gir så får jo vinen fordelen med å ha mindre sjanse for infeksjoner og usmaker.
Jeg skal ikke dømme noen, jeg smaker med glede både viner med skrukork og naturkork, så får det være opp til vinhusene og vinmakerne å velge.
Smakingen gikk hvert fall slik, vi smakte begge blindt.
Nummer 1 hadde noe mørk frukt, krydder og fat, men virket litt ubalansert, støvete og nesten korket i sammenligning med nummer 2.
Nummer 2 hadde veldig god frukt, lett krydder og fremsto mer balansert og god, til tross for alderen virket den fortsatt ung og frisk.
Man kan kanskje tenke seg til at det var nummer 1 som hadde naturkork. Dette er så klart erfaringen med en vin og derfor ikke noe som burde bli sett på som ett endelig resultat, men moro var det likevel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..