Besøk hos Agricola Marrone i La Morra.

I april var jeg på et utrolig hyggelig besøk hos et vinhus i La Morra, nemlig Agricola Marrone! Jeg har smakt og skrevet om noen av vinene deres før og det var moro å besøke de og smake mer sammen med de, ikke minst fikk jeg servert en deilig lunsj til! Man leser jo gjerne at vinhusene er familiedrevne osv. Det kunne man lett se at stemte her, jeg smakte vin med den ene datteren i huset, Serena, spiste lunsjen moren hennes hadde lagd og svigersønnen var vertskap for en annen besøkende gruppe i samme lokale.


Serena Marrone går gjennom vinene vi skal smake.

Vinhusets historie begynte med Pietro Marrone, født i 1887, han jobbet på familiens vingård og gjorde noe som var revolusjonerende på den tiden: han satset på kvalitet over kvantitet. Dette var spesielt på denne tiden hvor man både brukte vin som næringsmiddel i en viss grad samt økonomien ikke var spesielt bra.
Sønnen Carlo, født i 1924, begynte også å jobbe på familievingården i farens fotspor. Men andre verdenskrig gjorde at han og søsknene hans måtte holde seg unna bransjen i flere år. Etter hvert kunne de igjen satse på vinproduksjon, og de jobbet hardt for å forbedre vinkvaliteten nok en gang. En av de nye vinene de kreerte, «Pichemej», er en vin som fortsatt eksisterer, den skal vi se nærmere på. Neste generasjon, Carlos sønn Gian Piero Marrone født i 1955, satset også på familievingården.
Hans store interesse var å plante hvite lokale druer, i tillegg til de «vanlige» røde (Nebbiolo, Barbera og Dolcetto). Og det er det fortsatt. Per i dag produserer de de hvite druene Favorita, Arneis, Chardonnay, Viognier, Sauvigon Blanc og Moscato d`Asti.
Gian er fortsatt tilstede i kulissene, selv om det nå er fjerde generasjon, de tre søstrene Serena, Denise og Valentina som driver det etter hvert så kjente vinhuset i Annunziata.

Jeg var så heldig at jeg fikk komme innom Marronefamilien, få høre hele historien, smake både på de «vanlige» godsakene samt noen spennende prosjekter i den store kjelleren.

Marrone satser mye på turisme og ønsker mennesker fra både fjern og nær velkomne. De har en såkalt åpen kjeller og tar i mot folk både på tradisjonelle besøk med en rundtur i kjelleren, besøk på den panoramiske terrassen på taket og vinsmaking, Vitikulturell tur i vinmarken, og kokkekurs! De har også arrangementer som bryllup osv.
De fungerer også som restaurant og serverer både lunsj og middag med fantastisk utsikt. De har også et moro konsept med at du bestemmer maten, mens de bestemmer hvilken vin du skal ha til. Jeg kan absolutt anbefale Lunsjpakken deres med lunsj og smaking av 7 viner, jeg forlot hvert fall vinhuset både mett og fornøyd.

Serena Marrone tok seg god tid til å snakke om vin, mat og alt som ellers kunne snakkes om denne fine aprildagen. Det føltes nesten som en lunsj med en venninne, ekte italiensk hjertevarme.
Lunsjen var absolutt nydelig med både kjente klassikere som vitello tonnato og antipasti til spennende ostefat og deilig sjokoladedessert!

Og vinene da såklart, de skuffet heller ikke. Jeg syns alltid det er en fordel å ha litt mat til flere av disse Piemontevinene, mange av de er skikkelig matviner og fortjener et matchende følge når man skal bedømme de. Tanninene i mange av rødvinene skriker ofte etter mat med litt fett når en smaker de alene.


Av de jeg smakte er disse tilgjengelige på vinmonopolet:

Marrone Barbera Sofia 2016 er jo en gammel klassiker for min del, en vin jeg har fulgt i flere årganger. Moro var det likevel å smake den med Sofias mor! Vinen har en ren og klar aroma av friske røde bær, god fruktighet, litt vegetale baktoner. Smaken er umiddelbar og tydelig, preget av røde bær, urter og krydder.
En klassisk Barbera med typisk saftighet, god frukt og lett fylde.

Marrone Passione Langhe 2015 (produsert på 60% Barbera og 40% Nebbiolo) er oppkalt etter vinhusets «passion» for å lage klokkerene og flotte viner. Vinen har en parfymert aroma, den ligger høyt i glasset og man kjenner klare florale toner og godt fruktpreg. Den har også komplekse toner av bringebær, jordbær og urter.
Smaken følger nesen med en nydelig dyp og kompleks smak av mørke bær, tørket frukt og krydder, lang ettersmak.
En favoritt når det kommer til Langhe.

Marrone Carlot Barbera d´Alba 2011 er oppkalt etter bestefar Carlot og navnet på gårdshuset i Madonna di Como omgitt av vinmarker på ca. 30 år. Denne har et mer utviklet preg enn Barberaen som er oppkalt etter den yngre Sofia. Den har et behagelig fatpreg på nesen, litt tørket frukt og krydder. Deilig og balansert på smak med god frukt, integrerte tanniner og en lang og god ettersmak med vanilje.
Et prakteksemplar av en Barbera!

Marrone Pichemej Barolo 2013, dette er bestefars unike Barolo. Pichemej betyr noe sånt som «mer en bedre» på den lokale dialekten. Og det er den også! Den har en innbydende og lett utviklet nese med mørke bær, tørket frukt, litt florale toner og krydder På smak er den rund, godt balansert, har god fylde og en lang ettersmak. En vin som er vidunderlig drikkbar nå, men som også kan lagres i 20 år.

Marrone Solaris Moscato d´Asti 2016 er en dessertvin på 5%. Den har en deilig aroma av hvit steinfrukt, florale toner og fersken. Den er frisk og fruktig på smak, har god sødme og en balanserende syre.
Denne er deilig til alskens desserter og perfekt nå på sommeren.

Men jeg smakte såklart flere viner enn de som er tilgjengelige i Norge, og flere av de håper jeg at importøren vurderer å ta inn. Jeg syns blant annet at Chardonnayen deres bør komme tilbake til det norske markedet, det var en utrolig flott og balansert vin. Vinen basert på druen Favorita var heller ikke dum, en spesiell og strukturert hvitvin som passet godt til mat. I disse Arneisdager er deres Arneis Tre Fie («Tre søstre») noe som kunne slått an.  Barbarescoen deres holdt også god kvalitet og er absolutt noe jeg kunne kjøpt på vinmonopolet.

Turen ble gjort i samarbeid med I Vini del Piemonte

En kommentar om “Besøk hos Agricola Marrone i La Morra.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..