Fjærland Fjordstove.

I ei lita bygd på Vestlandet, ca. 30 minutters kjøretur fra Sogndal, ligger Fjærland. Her fikk de ikke vei før 1986, men når man tar turen inn i fjorden her så hører man folk snakke amerikansk, kinesisk, tysk… Mye av grunnen er nok de flotte isbreene som ligger tett på fjorden, en annen grunn er Fjærland Fjordstove!

Hotellet er ett av hotellene som er medlem i organisasjonen De Historiske i Norge, en medlemsorganisasjon bestående av mange av Norges mest sjarmerende hoteller og spisesteder.
Det er ikke bare-bare å bli medlem i De Historiske, det kreves et bevisst forhold til vertskapsrollen, historiefortelling, opplevelser og gastronomi. Medlemmene i De Historiske skal ha individuelle særpreg og karakter, med fellestrekk som varm velkomst, god service og høy standard.


Gjestehuset fra 1937 har gått fra å være et bortgjemt lite sted hvor få vandrere fant veien til, til å bli et velkjent hotell hvor de på en måned i høysesongen ser hele 30 ulike nasjonaliteter på besøk!
Dette forteller en av de ansatte da jeg og min mann er på besøk siste helgen i august.
Bård Huseby og kona Linda kjøpte bygningen i 2012 og begynte umiddelbart med renoveringen, i dag fremstår det som et unikt boutiqehotell med 14 forskjellig innredde rom.

Er du heldig får du utsikt over den smaragdgrønne fjorden, som sammen med isbreene og stavkirkene er grunner til at National Geographic har omtalt dette stedet som ett av verdens mest interessante reisemål. Eier Bård er dessverre borte den helga vi er på besøk, men vi blir godt tatt vare på av de internasjonale ansatte, jeg tror både vi, de to amerikanske parene og den franske familien som vi deler hotellet med føler seg godt ivaretatt!


Selve bygningen er sjarmerende, mye gammelt er tatt vare på og satt sammen med moderne, lys nordisk stil. Rommene er stilrene, og både oppholdsrommet og restauranten er enkle og sjarmerende.


Det er mye å oppleve på det lille tettstedet med kun 300 innbyggere, man kan leie robåt, motorbåt, kajakk, sykkel (og e-sykkel), man kan fiske, besøke bokbyen Fjærland er kjent for, eller isbremuseet som ligger like ved.

Det er selvfølgelig også uendelig med turmuligheter, fjelltur, skogstur, besøke flere isbreer, og om vinteren er det selvfølgelig skimuligheter. Etter en aktiv dag kan man booke seg inn i saunaen, kanskje med en flaske av ølet de produserer på hotellet!


Klokken 19.00 hver kveld holder eier Bård eller en av de ansatte et lite møte i stua, da får en høre litt historie om hotellet, bygda og aktiviteter man kan finne på, informativt, personlig og hyggelig!

Hver kveld kl. 19.30 blir det servert 3-retters middag med lokale råvarer, her har de tatt utgangspunkt i de nordiske mattradisjonene. Lokalt kjøtt og fisk, honning, poteter og meieriprodukter, de har sogar en egen urtehage! Det som ikke er lokalt (heldigvis) er vinlista, som sommelier blir jeg selvfølgelig glad når jeg ser at hotelleieren er vininteressert og importerer vin fra Bordeaux!


Internasjonale som vi er ønsker vi oss en Aperol Spritz som aperitiff, det står ikke på drinklista, men servitøren disker likevel opp med ønsket drink – super service!
Denne lørdagskvelden blir det servert fisk fra fjorden, kveite, med selleri, eple og pæresider saus til forrett, til dette får vi en velsmakende Sauvignon Blanc fra Bordeaux til.
Hovedretten består av lokalt svinekjøtt, langtidsstekt svineknoke med pepperrot- og potetpurè, glaserte røtgrønnsaker og stekesjy. Denne får vi en Chateau Tour Perey 2014 til. Perfekt!
Til dessert er det en helt nydelig mørk sjokolademousse, vaniljesaus og lokale bær, det høres enkelt ut – men smaker himmelsk. Balholm plommevin passer utmerket til.
Vi legger oss med andre ord mette og fornøyde denne kvelden.

Om morgenen bli vi servert frokost i samme rom som middagen, vi drikker kaffe i delikate kopper og koser oss med den rikholdige frokosten. Her kan man til og med steke sine egne vafler! Brunosten er selvfølgelig til stor glede for amerikanerne som høylytt utbryter at den er «amazing»!
Etter en stor og god frokost er det bare å ha på seg fjellskoene og ta en av turene jenta i resepsjonen viser oss på kartet, vi får mange forskjellige turløyper etter form og tidsbruk. Vi velger 2-3 timers turen til Nesehaugen.


Kun 10 minutter unna med bil kommer man tett innpå en av isbreene, her er det også restaurant med full servering og utsikt mot breen, det anbefales å ta en tur innom.

Vi hadde et flott opphold i Fjærland, det eneste jeg kan sette fingeren på er at oppholdet var for kort. Men det er mulig å komme tilbake!

  • Det tar ca. 5-8 timer å kjøre hit fra Oslo, avhengig av sesong, 4-5 timer fra Bergen og halvannen time fra Førde.
  • 3-rettersen koster 590 kroner for gjester. De serverer også lunsj fra 12-17.00 (a-la-carte) fra mai til oktober.
  • Enkeltrommene koster fra 1200 kr, 1800 kr for dobbeltrom, familierom fra 2600 kr.

Ta et avbrekk fra kjas og mas til den rolige naturen i Fjærland!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..