To bryggerier å holde øye med i bartebyen! (Artikkel fra 2019, oppdatert 2020)

Jeg var i Trondheim i forbindelse med Metallica-konserten i juli i fjor(bra konsert, dårlig organisering på Granåsen kort oppsummert), da tok jeg også turen innom to bryggerier jeg liker godt. Nemlig Monkey Brew og Austmann!
Jeg hoppet på bussen i sentrum fredag ettermiddag og tok den ca. 10 minutter sørover til Austmanns nye taproom!

Her ble jeg møtt av den energiske halvamerikaneren i trioen bak bryggeriet, Vinko Sindelar. Jeg, med ølbryggermannen min på slep, får en liten omvisning, et par øl og hele historien bak dette suksessfulle bryggeriet som startet i 2013, samt litt om Vinkos bakgrunn. (De to andre på laget heter henhodsvis Thomas Sjue og Anders Cooper)


Vinko har nemlig vokst opp blant øl, moren hans jobbet på en bryggeripub da de bodde i statene, og han startet selv som dishwasher der da han var bare 14 år. Interessen for øl og brygging tok han med seg til Norge da de flyttet tilbake til Trøndelag, for selv om navnet hans ikke er særlig norsk så er moren ekte Stjørdaling, faren er fra Kroatia.
Han jobbet først i Trondheim Bryggeri, der møtte han flere med samme interesse og som kunne tenke seg å starte sitt eget bryggeri… De fikk et innfall å gikk rundt på de lokale pubene i Trondheim, å spurte om de var interessert i å selge craftbeer om de hadde muligheten, responsen var positiv!
Trioen startet bryggeriet i et gammelt varehus ved fjorden i Trondheim, finansieringen kom fra to mødre og tanten til en kjæreste.

Med litt hjelp fra gode venner klarte de å produsere sin første batch den 2 juli 2013. I løpte av det første halvåret i 2014 kom de seg inn på det vanskelige markedet kalt Vinmonopolet, og det med rekordmange anbud.
Dette skulle gjøre at Austmann fikk massiv oppmerksomhet i media, og suksessen vokste. I 2015 pushet de alle grenser når det kom til kapasitet på produksjon, de måtte utvide.


Denne gangen var beløpet så stort at mødre og tanter pent måtte si nei.
På samme tid ble Austmann internasjonalt kjent, og etterspørselen etter ølet deres bare vokste. Løsningen da var å finne en investor.
Redningen ble derfor Hansa Borg selskapet, de kjøpte 50% av aksjene i januar 2016, det første året trioen faktisk kunne ta ut full lønn!

2016 ble et positivt år for Austmann, de vokste både på markeder som vinmonopolet, horeca, eksport og blir etter hvert det raskest voksende håndverksbryggeriet i Norge noensinne! De har på slutten av `16 en enorm tilstedeværelse både innenlands og i utlandet. I tillegg har de stor suksess med de nye boksene de har lansert. I 2017 finner de ut at de må få seg et større og bedre sted å produsere øl, og de finner en passende bygning i Sluppen hvor de bygger et toppmoderne 30hl system. Høsten 2018 står Austmann Taprom ferdig.
Her brygger de øl, samt tar i mot gjester fra tirsdag til fredag fra 15.00 samt lørdager fra 18.00.
Jeg spør Vinko hvorfor de har valgt å legge taproomet sitt såpass lang utenfor sentrum, han forteller at de er inspirert av hvordan bryggeriene i USA gjør det. Da har man muligheten til å ha et større taproom og område enn om man skulle hatt det i sentrum av en by, man kan også lettere holde eventer som åpent bryggeri.
Og det er ikke faktisk ikke mange minuttene fra Trondheim sentrum med buss.
De er glade for nye lokaler og samarbeidet med Hansa, nå brygges «bulkølet» hos Hansa, mens de kan fokusere på nye og kule øltyper. I dag er de veldig opptatt av øl som er hazy og boxfresh (ref. den nye øllinjen deres, jeg smakte den ferskeste ipaen noen sinne fra tap da jeg smakte en av de på Royal Gastropub i Oslo… ), de har lyst til å prøve noe nytt hver uke og etter hvert også lage mer surøl og fatlagret øl.


Bryggeriet er et godt eksempel på at det å samarbeide med en så stor og kommersiell produsent ikke trenger å være en dårlig ting. Ølene de får «leke seg med» er av meget god kvalitet og absolutt på topp av de vi ser i Norge. Jeg er spent på hva vi får se fra Austmann i tiden fremover!
Og du, hvis du stikker innom puben deres kan det hende det er en gammel dame som står å tapper øl. Det er en av de gamle damene «Tre gamle damer» ølet er oppkalt etter, Vinkos mor har ikke glemt gamle ølkunster!

Oppdatering 2020: I april i år så annonserte Austmann at samarbeidet med Hansa var over, – Fra og med i dag er Austmann fullt og helt lokalt eid, og Hansa Borg Bryggerier er ikke lenger en del av eierskapet i Austmann. Selskapene vil over de neste månedene avvikle samarbeidet både administrativt og i markedet, skrev selskapet i pressemeldingen. Skal vi tro bryggeriet var det ikke noe dramatisk bak forandringen, og selskapene skiltes som gode venner.
De nye partnerne og investorene inkluderer Bjørn M. Wiggen, Anne Strøm Nakstad og familien Kjeldsberg.
Bryggeriet skrev i 2016 historie med å bli det yngste mikrobryggeriet noensinne i Norden til å bli partner med et industrielt bryggeri. Nå skriver Austmann på nytt historie ved å bli det første mikrobryggeriet i Nord-Europa som kjøper tilbake eierskapet til private hender fra et stort industrielt bryggerikonsern.
Bryggeriet lover nye ølsorter og spennende tider fremover, vi gleder oss!

Dagen etter denne varme juliettermiddagen skal jeg møte et annet Trondheimsbryggeri, de har gjort det motsatte av Austmann og latt det gamle bryggeriet i Trondheimsentrum fortsette å være taproom, mens ølproduksjonen har blitt flyttet til Nyhavna.
Habitat er Monkey brews taproom, det ligger plassert i Olav Tryggvasons gate 30, og er nå et naturlig sted å stikke innom når en er i byen. (Bryggeriet lå tidligere i kjelleren under den nåværende puben)
Jeg husker for noen år siden at vi smakte mange av ølene deres under Bryggerifestivalen i Trondheim, og at vi ble veldig imponert over kvaliteten. Da snakket de om at et nytt bryggeri og taproom var på vei opp, nå noen år etter er de vel etablert i den trønderske hovedstaden. Etter åpningen i 2014 fikk de raskt rykte på seg for å ha byens beste pizza og håndverksøl. (Jeg og mannen min har personlig testet både pizzaen og taplisten, kan absolutt anbefales!)


Det er trioen Jorg Solheim (som forresten har jobbet hos Austmann tidligere), Bjarke Vang og Pål Rolfsen som står bak Monkey Brew, og de begynte som mange andre med hjemmebrygging.
Etter 4 år med brygging i en loftsleilighet i Trondheim begynte ting å skje, de vant blant annet flere priser for sine ølsorter under NM i hjemmebrygging i Oslo i 2013, dette var med på å gi de selvtilliten til å starte mer kommersielt! (Vinneren av NM i hjemmebrygging gis hvert år muligheten til å få ølet sitt brygget kommersielt hos Nøgne Ø i Grimstad, Monkey Brew brygget en doppelbock, Primator.)

Selv om Habitat er en hyggelig pub som det absolutt kan anbefales å tilbringe noen timer på, er det bryggeriet på Nyhavna jeg besøker denne dagen.

De tre guttene er alle ute å reiser denne lørdagen, men Marie står klar og tar i mot oss. Hun jobber også på Habitat og ingen nybegynner innen øl. Hun holder på med ølbryggerutdanning i London og tar oss med på en rundtur på det relativt nye bryggeriet. Det er tydelig at hun kjenner hver krik og krok her allerede.
De har kjøpt det gamle bryggeriutstyret til Grim & Gryt som gikk konkurs i 2017 og har økt kapasiteten på bryggingen sin mye, selv om etterspørselen fortsatt er større enn de klarer å produsere i perioder. I tillegg til nye tanker i stål, har de også fått plass til eikefat!

Marie forteller om en entusiasme for ølbrygging og en sterk dedikasjon hos bryggertrioen, de koser seg rett å slett under hele prosessen fra de finner ut hva de vil brygge, til de ser at ølet er utsolgt. Og det er sånn en trenger for å bli en suksess i en såpass vanskelig bransje som håndverksbryggeri bransjen er.

Vi tar noen runder med smaksprøver fra tankene til Monkey Brew siden de ikke har så mye ferdig øl, og her er det tydelig potensiale! For «Hop Heads» er det virkelig lovende aromaer og smaker som ligger å godgjør seg her… Vi får også smake Trilobite, en av de utrolig flotte surølene deres… Jeg har bare en ting å si om det, lag flere! (Finnes i flere ulike fruktvarianter)

Oppdatering 2020: Det nye siden jeg besøkte de er at de har begynt med ølutsalg på bryggeriet forteller Pål Rolfsen i Monkey Brew. De skal også utvide kapasiteten da de brygger på absolutt maksimal kapasitet for tiden. Nye tanker kommer etter sommeren.


I fjor kunne de endelig lansere tre nyheter på boks i butikkstyrke, og jeg regner med at vi kommer til å høre mer fra Monkey Brew i årene fremover, når de får landet skikkelig i det nye bryggeriet. Slagordet deres er Always Evolve!

Hvis du vil gå på en festival å smake masse deilig øl, både fra Austmann og Monkey Brew, men også mange andre fra både inn- og utland vil jeg anbefale Bryggerifestivalen i Trondheim. Jeg og mannen har vært på den i flere år og har ingenting annet en gode ord å komme med, det er i tillegg matfestival i byen samme helg, så her kan man absolutt nyte både god mat og drikke hele helgen.

Til slutt et mobilbilde fra en ganske sen kveld i juli, fra brua på veien fra Bror til Den Gode Nabo, som også er to anbefalte øl-steder å besøke i Trondheim.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..