Akevittens dag!

I morgen er det Akevittens dag, vi ser litt på historien og anbefaler noen du kan feire dagen med!

«Pressemelding:
For å hedre akevittens opphavsmann, Eske Bille, feires Akevittens dag over hele landet 13. april.

Den danske adelsmannen Eske Bille var høvedsmann på Bergenhus. Med urter fra sin kones urtehage fremstilte Bille drikken som kaltes «aqua vitae» – livets vann.
I et brev datert 13. april 1531 fra Eske Bille til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Nidaros omtales akevitt for aller første gang: «Kjære Herre, verdige Eders nåde vite at jeg sender Eders nåde noget vatn med Jonn Teiste, som kalles Aqua vitae og hjelper samme vatn for alle hånde krantdom som et menneske kan ha innvortes».

Stolt tradisjon
I år er det 490 år siden dette brevet ble sendt, og markerte starten på den stolte, norske akevitt-tradisjonen. På denne tiden ble det laget brennevin på de fleste bondegårder i Norge, til nokså laber kvalitet. Da Gammel Opland så dagens lys i 1857 begynte kvaliteten på norsk brennevin å stige for alvor. I 1872 fikk Gammel Opland en stor kvalitetsforbedring, og siden den gang har Norge vært verdens største produsent av akevitt, med lokal produksjon fra norske poteter. Vinmonopolet selger i dag 341 forskjellige typer akevitt, og Gammel Opland er fortsatt Norges mest populære.

Mange forbinder akevitt med jul og høytid, og det selges blant annet mer akevitt i påsketiden enn alle andre brennevinstyper til sammen. Men Morten Paulsen, produktutvikler i Arcus, forteller at akevitt blir stadig mer en helårsdrikk. Selv om akevitten lenge har vært knyttet tett opp til matkultur og tradisjonsmat, begynner nå flere og flere å oppdage akevitten som et naturlig følge til lokalmat og moderne nordisk-inspirerte matretter også. På cocktail-fronten har man i større grad begynt å jobbe med de unike smakene fra akevitten for å skape drinker og cocktails som uttrykker noe særegent for vår region, på lik linje som tequila og rom, forteller Paulsen.»

Vi ser på fire akevitter du kan feire med i morgen!

Løitens Sommer Aquavit
En smaksrik akevitt med et rikt krydderbilde. Den har en deilig og innbydende nese med fine krydderier, kanel, karve, vanilje og tørket frukt. På smak er den rund, mild men smakfull, lang og lett sødmefull utgang med et godt vaniljepreg. En av de mest lettdrikkelige akevittene jeg har smakt, absolutt en flott sommerakevitt.
Løiten Solvegg Aquavit
Sødmefull nese med krydder, sitrus, karve, hint av fat og mokka. Den er sødmefull også på smak, følger nesen, fint preg av krydder, appelsin, fat og sjokolade. Denne smaker påske, men kan absolutt nytes året rundt!
Gammel Opland
Dette er en klassisk fatmodnet akevitt med et balansert krydderpreg både på aroma og smak. Fine fattoner, samt karve, sitrus, koriander og anis på nesen. På smak er den bløt, rund, følger nesen, smakfull med en lang ettersmak. Den er en klassiker av en grunn!
Lysholm Markens Grøde Aquavit
Akevitten har en fruktig nese med et klassisk aromapreg, anis, karve og sitrus, litt fat og tørket frukt. Den er fruktig også på smak med en lett sødme, følger nesen, fin fylde og en fint balansert og lang utgang.
Et tips fra akevittprodusentene:

Hva med å prøve på en norsk «Irish» til de kalde, men flotte vårkveldene?
Prøv Løiten Solvegg i en «Norwegian Coffee», en litt mer krydret variant av «Irish». Du kan bruke samme oppskrift som originalen, bare bytt ut whiskey’en med akevitt. 

Produktene er tilsendt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..