Den eneste norske rødvinen på Vinmonopolet er….

Evig Konge Cabernet Franc 2020, og Vinhøna har selvfølgelig smakt den!

Vinprodusenten, Marias Ampelos, skriver på sine nettsider:

«Terroir
Vingården, hvor vi håndplukker druene for vår vin, er lokalisert omtrent 100 km fra Middelhavet og er på et territorium av tidligere eikeskog. Den er omringet av en antikk eikeskog i vest, og kamille og lavendel-åker i sør i tillegg til en organisk syrlig kirsebærplantasje. Jorden er Leptosol, formet under påvirkning av den eikeskogen, samt 30-60 cm dybde i jorden er det mineralfylte steinformasjoner, som gir druene deres delikate og balanserte aroma og smak.

Dyrking
Fra begynnelsen har markene kun blitt behandlet med biopreperater. Vi bruker naturlige faktorer som den gunstige luftstrømmen for å forhindre opphopning av fuktighet, for å forhindre sopp og mugg. Fuglene som bor i den nærliggende gamle eikeskogen bidrar også til naturlig kontroll av skadelige insekter og mikroorganismer. Urteåkrene og den økologiske sure kirsebærplantasjen er en naturlig måte å holde vingården ren på. Omtrent 20% av den årlige høstingen går tapt pga. fugler, hjort, sjakaler og bier som spiser på druene fra vingården. Likevel hjelper de på dens egentlige naturlige tilstand og hjelper druene å ta del i den naturlige syklus.

Druene
Vi bruker kun Cabernet Franc-druer for vår produksjon av “Evig Konge”. Det er en av de eldste druesortene. Typer som Cabernet Sauvignon, Merlot og Sauvignon Blanc har alle stammet fra denne sorten. Dens aromaer er delikate, elegante med hint av bringebær, bjørnebær, blåbær, skog etter regn, skogblomster – da spesielt fioler. Kakao, vanilje, søtt krydder og smøraktig aromaer er tilstedeværende når druene vokser nærme eiketrær. Gresset i vingården er ikke brøytet men kuttet. På denne måten vil den naturlige livsprosessen til vinrøttene og jorden bli bevart.

Fermentering
Prosessen med fermentering starter allerede fra vingården. Mye arbeid er gjort slik at druene kan bli transportert tusenvis av kilometer til Norge uten å ta skade. Det er ikke tatt i bruk noen tilsetting av kjemiske midler eller andre kunstige tilsetninger; ikke engang bruk kjøletransport. Etter ankomst i Valldal, må druene bli stående et par dager for å bli påvirket av de lokale naturlige mikroorganismer. Disse mikroorganismene danner raskt kolonier, og etter at druene er presset begynner de å utvikle seg. På denne måten, vil vår vin bokstavelig talt bli norsk, fordi de lokale mikroorganismene aktivt tar del i fermenteringen og er med på prosessen fra drue til vin.

Vinens bruksområde
De myke aromaer og smaker er en utmerket måte å skape god stemning og åpne sansene etter hver munnfull når man spiser. Vinen kan drikkes sammen med all slags pasta, pizza, lam, nøtter og hard ost. Den er også egnet sammen med ulike smørbrød og sjokolade. Vinen er levende – etter at den er åpnet, vil mikroorganismene aktivt starte å utvikle seg og derav gi aromaer og smaker. På grunn av dette, vil vinen bli optimal hvis den får stå i en vinkaraffel i minst 30 minutter. Jo lengre den får stå, jo bedre blir den. Om mulig, la vinen stå i karaffelenen så du kan nyte og smake jevnt over flere timer. Til og med etter 24 timer (noen ganger 48), er den fortsatt levende og fortsetter dermed å gi ulike aromaer og smaker. Druene er produsert på en økologisk måte, og fermenteringen er fullstendig naturlig, uten noen tilsetninger også uten sulfitt, samt helt uten valgte gjærtyper eller konserveringsmidler. Vinen har sin unike smak og duft på grunn av macro-terroir (jord og klima) av vingården, druesorten og micro-terroir hvor fermentering foregår. Den er helt ren, uten noe spor av de type aromaer eller smaker som kommer fra sulfitt-bruk, valgte mikroorganismer eller andre ytre kunstige kilder. En unik sammensmelting av frukter, natur og mikroorganismer. En miks av middelhavsområdets styrke og norsk renhet. Vår vin er også egnet som lagringsvin. Vinen er autentisk, den vil utvikle seg å bli bedre og mer moden for hvert år som går. Dette i enda større grad siden den er så levende og helt uten sulfitt, som kan påvirke utviklingen.

Hvorfor «Evig Konge»?
Hellige Olav, Norges Evige Konge er klosterets skytshelgen hvor vinen blir produsert. Navnet er svært viktig for karakteren av vår vin. Av denne grunn gir vår ønolog slike navn til hans viner – navnet til interessante, inspirerende og positive personligheter. Når vår ønolog Todor Karagyozov ankom Norge for å lage sin første vin her, ble han fortalt om historien og livet til Hellige Olav. Kongen, som ved hans fortjeneste at Norge ble for fullt en del av Europeisk kultur, og han som Norges folk ga tittelen “Norges Evige Konge”. Da vår ønolog fant ut at ingen annen nasjon i verden noen gang har gitt en konge en slik tittel, bestemte han for å gi det samme navn til sin første vin produsert i Norge.

Våre viner er levende og autentiske, hvor mikroorganismer inne i druen (dvs. enzymene), på druen (dvs. gjærkolonier på skallet) og rundt druene (dvs. bakterier i luften) fortsetter å leve og utvikle seg i flasken i årevis, samt i karaffelen eller glasset i timesvis. Tre nødvendigheter må til for å produsere slik vin. Druene må vokse uten bruk av kunstige kjemikalier som dreper mikroorganismer og fjerner kvantiteten av vitaminer, mineraler og enzymer i stor grad. Den andre nødvendigheten er komplett naturlig fermentering. Uten noe bruk av laboratorie-bestemte gjær eller substanser (tanniner, syrer, eggehvite, smaker etc.). Den tredje nødvendigheten er å ikke bruke preparater (sulfitt som dreper alt organisk i flasken) mens fermentering og modningsprosessen foregår. Vår ønolog bruker sine tre egne know-how for å være i stand til å produsere levende vin i Norge.
Til og med under vekst og rett etter plukking, gis druene muligheten til å vokse og modne sunt med en optimal mengde vitaminer, mineraler og enzymer, samt mikroorganismer på dets skall. Vi bruker ingen kunstige kjemikalier som kan hemme tilstedeværelsen av vitaminer, enzymer og spontanfermenteringen. På grunn av dette holder druene høyeste kvalitet mulig, den er ikke steril og kan suksessfullt transporteres til Norge. Den andre viktige faktoren er transporttiden og de første dagene ved ankomst i Norge. Ved dette øyeblikk må druene ankomme uten noen dårlige mikroorganismer som kan påvirke fermenteringsprosessen. Ved ankomst i Valldal vil druene øyeblikkelig begynne å skape nye kolonier av mikroorganismer fra det lokale fjordlandskapet, noe som er helt avgjørende for spontanfermenteringen. Den tredje know-how er den naturlige kald-fermentering.
Fjordens mikroorganismer er meget godt egnet for ren fermentering. Vinprodusenter fra Sør-Europa sliter med dårlige patogener, på grunn av dette er det kun 0.01% av alle vinprodusenter som lager levende vin. Norge har en ren natur, nesten helt uten patogenetiske mikroorganismer slik at fermentering kan foregå helt ren uten noe kjemisk bruk. På grunn av global oppvarming vil det bli vanskeligere og vanskeligere å produsere levende vin i Sør-Europa. I følge oss vil Skandinavia bli den beste arenaen for produsering av levende vin i fremtiden. Etterspørselen av levende vin er i kraftig økning siden klienter ønsker å drikke et autentisk produkt, i takt med naturlige prosesser og ikke skadet av kjemikalier og andre kunstige tilsetninger.»

Dette er altså en norsk vin produsert i Møre og Romsdal (druene innhentet fra Bulgaria), i et samarbeid mellom klosteret og den bulgarske vineksperten Todor, en ekte naturvin uten tilsatt sulfat. Det er Erik Arne Grong, fader Isak, søster Damaskini, abbedisse Thavoria og søster Evgenia som satser på å ha vin som bi-inntekt for å drifte klosteret de driver på Ruset i Fjørå.

Vinen er produsert på Cabernet Franc og har 12% alkohol. Vinen har en frisk og fruktig nese med kjølige bær, mørke bær, skogsbær, blåbær, urter og lett krydder. Den er saftig og konsentrert på smak, tørr med en fin syrestruktur ut i en lang ettersmak. En bærpreget og vellagd norsk Cabernet Franc, vellykket naturvin!
Produktet var en gave

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..