Chilensk vin.

I morgen kommer et innlegg om Vigno, Chiles første felles vinmerkevare, i den anledning tenkte jeg at jeg skulle skrive litt om chilensk vin! Jeg syns en god måte å lære om ulike emner på er å researche og skrive om de, da sitter det godt i hjernen samt at man kanskje er til hjelp for andre som søker samme kunnskap.

Flag_of_Chile

Litt fakta om Chile, eller República de Chile som det heter på spansk, først. Det offisielle språket er spansk og de er i overkant av 16.5 millioner innbyggere. Landet erklærte seg selvstendige i 1818 og de var et demokratisk land frem til 1973 da presidenten ble styrtet i et militærkupp, det førte til et diktaturvelde som varte frem til 1990. Chile er nå et fredelig og demokratisk land med en spennende geografi. Det er store variasjoner i klimaet i dette langstrakte landet, det strekker seg fra ørken, frodig jordbruk til vulkanområdet og store skoger.

chile-map

Chile er et av Sør-Amerikas viktigste vinland, det blir ofte kalt et vinmakers paradis på grunn av alle de forskjellige klimaene man kan dyrke druer i. De har produsert vin i dette landet siden de første europeiske innvandrerne kom på 1500-tallet og det var katolske misjonærer som hadde med seg de første drueplantene over havet fra Spania. Spesielt ble druen Pais plantet i allment starten.

????????????????????????????????????

På 1800 tallet vokste vinmarkedet og vinhus som Concha Y Toro og Santa Rita startet produksjon, det var kun produksjon til Chile frem til siste halvdel av århundret, men da vinbøndene ble mer teknologiske med blant annet ståltanker i produksjonen på 1980-tallet kom de virkelig for fullt inn på det internasjonale markedet. Signaturdruen til Chile er Carmenere og står for rundt 12% av vinproduksjonen i landet, Cabernet Sauvignon står ikke overraskende for hele 21% og mest av alle druene.

Central Valley er det største vinområdet og står for ca 75% avv vinproduksjonen i Chile;

  • Maipo Valley: ligger 300-600 moh. og sammesetningen er stort sett lik mellom blå og grønne druer.
  • Rapel Valley: her produseres det omtrent like mye rødvin som hvitvin. Hovedsakelig så benyttes det franske druetyper. Merlot og Cabernet Sauvignon utvikler bra viner her.
  • Maule: her er den lokale druen Pais fremdeles utbredt, mens Cabernet Sauvignon utgjør nå størst andel.

Sjekk ut de mange spennende vinene fra Chile her!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..