Ungarsk vin og Budapesttips!

Jeg har skrevet bare om en ungarsk vin her tidligere, en Dunavàr Chardonnay, men etter jeg var på julemarked i Budapest før jul så har jeg begynt å interessere meg mer i dette lille snodige landet klemt mellom Slovakia, Romania, Serbia, Slovenia, Østerrike, Kroatia og Ukraina.

DSC_0053

Julemarkedene i Budapest anbefales for øvrig på det sterkeste, det var utrolig hyggelig å rusle gjennom alle bodene med en kopp rykende gløgg og varme ristede kastanjer! Ikke minst så var det moro å smake på alle de forskjellige marsipanene de er kjent for!

DSC_0077

Anbefales for alle som er interessert i mat, vin og god julestemning!

DSC_0112

Tilbake til Ungarn som et vinland, til tross for at de har produsert vin siden romertiden så er det ikke så kjent blant for eksempel nordmenn, dette også til tross for at det finnes en del ungarske viner på vinmonopolet. Ungarn har imponerende nok 22 forskjellige vinregioner, det er stor forskjell på klimaet i de forskjellige delene av landet noe som logisk nok også fører til vidt forskjellige viner.

DSC_0017

Litt om druene:

Grønne druer:

  • Furmint egner seg godt for produksjon av Tokaj-vin tak­ket være stort sukkerinnhold og tynt skall.
  • Hársleveü dyrkes også mye i Tokaj. Den gir vin med fin krydderkarakter, ensbetydende med tyske Lin­denblätrig.
  • Szürkebarat tilsvarer franske Pinot Gris. Den finnes over alt i hele landet, spesielt ved Balaton.
  • Olaszrizling er det samme som Italiensk Riesling som blir til fyldige, men litt veike hvitviner.

Røde druer:

  • Kadarka er Ungarns mest kjente rødvins­drue. Den tilsvarer bulgarske Gamza og betyr vin som eldes raskt.
  • Kékfrankos tilsvarer Blaufräukisch eller Gamay og gir lette viner.
  • Medoc Noir er d.s.s. Merlot.

kilde: vinmonopolet.

Jeg besøkte to vingårder da jeg var i Budapest, begge i byen Etyek vest for Budapest.

binary-982-61453

Etyek, som har ca. 4000 innbyggere, er kjent for to ting; vin og filmlaging, da jeg var der holdt de på å spille inn tv-serien Borgias!

DSC_0022

For de som ikke er så kjent med historien til Budapest så bestod det før av Buda og Pest, delt av en elv. Dette er grunnen til at mange fortsatt sier at noe ligger på «Budasiden» eller «Pestsiden» av elven. For et par hundre år siden var Buda viktig for vinmaking, nå har vinregionen strekt seg utover og landsbyen Etyek er et av de viktigste områdene. I dette vinområdet er det kaldere enn mange andre steder i Ungarn, noe som gjør at de er store på hvit- og musserende vin.

DSC_0027

Vi var som sagt innom på to vinhus i Etyek, det første var Etyeki Kùria, en av de første vinkjellerne som ble anlagt her dog selve Etyeki Kùria ble grunnlagt som vinhus i 1996. De er veldig opptatt av at alt skal være moderne, det ser man både på bygningene, druene og vinmakingen.

DSC_0002

De viktigste druene de dyrker er Chardonnay, Sauvignon Blanc og Pinot Noir. Vi fikk ikke lov å gå inn i produksjonslokalene eller kjellerne, men de hadde utstyrt bygningene med glassvegger og gulv slik at vi likevel fikk et innblikk under omvisningen.

Vi fikk se utvalget av viner etter vi hadde sett på bygningene deres, de hadde utrolig flotte etiketter! Så fikk vi selvfølgelig smake på vinene deres!

collage

De hadde en linje med lette og ferske viner som var fra 2014 og 2015, lettdrikkelige og friske! Antageligvis helt nydelige en varm sommerdag. De hadde også en linje med mer eksklusive og lagrede viner, jeg ble spesielt forelsket i Chardonnay`en fra 2012 og kjøpte selvfølgelig med meg noen flasker hjem, både til meg selv og som julegave.

12316063_10153106958616431_2868548500071973962_n

Alt i alt meget imøtekommende mennesker som drev denne vingården, de er åpne for besøk hele året og det ligger enkelt til 30 minutter fra Budapest, du finner mer informasjon her.

DSC_0019

Det andre vingårdsbesøket gikk til Buzàl Beàta.

11201909_10153106958696431_1376895146033508535_n

Dette er en liten vingård som produserer viner basert på pinot gris, Chardonnay, ulike riesling varianter og Sauvignon Blanc. De bruker også de flotte steinbygningene som bed & breakfast, så her er det mulig med en helaften med ungarsk mat og vin!

12369048_10153106958871431_3290813530023776086_n

Vi fikk nydelig servering av både deilige hvitviner samt en forrett bestående av pølse og ost produsert på selve gården samt en tradisjonell ungarsk lunsj, vi fikk dessverre ikke så mye informasjon om vinene skriftlig, men at de var gode – det kan jeg love deg.

DSC_0042

Vi fikk også være med ned i kjelleren og smake på vin rett fra fatet, noe som er en førstegangsopplevelse for meg.

Det blir nok ikke siste gangen jeg drar til Budapest eller Ungarn, de har utrolig mye å by på for vinentusiaster!

En kommentar om “Ungarsk vin og Budapesttips!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..