En liten innføring i vinens historie.

Vinen har en lang historie, spor fra 5.-7000 år før kristus har blitt funnet på at vin allerede ble lagd på en primitiv måte. Dette var i Mesopotamia, dagens Irak, hvor Vitis Vinfera (kjent som vanlig vindrue) vokste vilt.

I dag finnes det mellom 5. og 10.000 varianter av Vitis Vinfera, men bare noen få blir brukt til vinproduksjon.

På denne tiden vokste vinplantene som lianer oppover bygninger og tre, det er ikke før i nyere tid at man har fått vinmarker slik vi kjenner dem nå.

Hvordan begynte man å lage vin? Jo, siden gjærsoppen ligger utenpå druene så er de antageligvis slik at noen har glemt druer liggende i en haug, funnet de igjen og smakt på de og – hei! Det var godt!

Da vi gikk over til landbruk var vinplantene, sammen med oliven og fiken, de første plantene som ble dyrket.

40227638

Grekerne som kommer en stund senere tar vindyrkingen på alvor å sprer den rundt i Europa, de tilber den Egyptiske guden Osiris, guden for vin og markens grøde, liv og død.

På denne tiden er vin ikke noe man nyter foran gullrekka en fredagskveld men næring, den gir kalorier og ren væske.

De tilber også guden Dionysus som er en gresk gud som står for druehøsting, vin, teater, religiøs ekstase og fertilitet.

Ett av de første stedene Grekerne slår seg ned å lager vin er Marseille, de kaller provinsen provincia nostra, Provence. Et område som er rimelig kjent for sin fantastiske rosèvin den dag i dag.

Da romerriket tar over Grekerne (og store deler av den kjente verdenen) adopterer de Dionysus og kaller vinguden Bacchus og produksjonen av vin blomstrer hvor enn Romerne drar.

Som jeg har nevnt tidligere er det ikke så lett å få tak i ren væske, vann, derfor bruker man å blande vin og vann for å hydrere seg uten å bli syk også i romertiden.

Litt på siden av temaet kan jeg nevne at det samme ble gjort med øl, mjød, her også i mange århundrer.

roman-wine_2651127k

Etter romerriket faller i 476 kommer det mørke tider i Europa. Munkene som trenger vin i religiøse sammenhenger tar over mye av det som har med vinproduksjon å gjøre, spesielt cistercienserne og benidiktinerne.

Gode eksempler på dette er området Burgund i Frankrike som ble godt preget av munkearbeidet og kjente Kloster Eberbach i Tyskland.

Hørt om Dom Perignon? Han var munk.

I Tyskland har de også hjelp av Karl den Store, visstnok satt han i slottet sitt og observerte hvor snøen smeltet tidligst i Rheingau og anla så vinmarker der.

Fra 1100-1600 hadde Tyskland faktisk hele 300.000 hektar vinmarker!

I Italia får romerrikets fall store konsekvenser for vinen, nedturen varer helt til Firenze blir Europas finanshovedstad og vinproduksjon og salg stiger kraftig igjen.

I samme periode har maurerne tatt over Spania, de forbyr alkoholproduksjon og Spania kommer derfor sent i gang med produksjon igjen.

bbdd0884a1fbde88fed71825956ebeef3e1516b0

I kolonitiden (fra 1500-tallet) spres vinplantene, spanjolene tar med seg planter og planter i Sør-Amerika og litt senere i Nord-Amerika, Hollenderne til Sør-Afrika og Britene til Australia på 1700-tallet.

Til Nord-Amerika er det de spanske jesuittprestene som sprer vinplantene sine, de siste bosatte seg i Sonoma, et område jeg nylig har forelsket meg i!

Det er lite kjent, men en del Sør-Amerikansk vin ble faktisk tilbakeført til Spania i starten før de gikk i et slags hi til nå de siste tiårene.

I forhold til vinhistorie kommer man ikke unna å trekke inn Frankrike, landet har hatt en hovedrolle innen vinmaking i mange hundre år.

Det er fra Frankrike Jules Guyot kommer, han som oppfant Guyot metoden å temme vinplantene på slik at de bli slik de er i vinmarkene i dag.

Louis Pateaur revolusjonerte gjæringen.

b898d3e8c138fc2ad9f6fd4c6bf1e76e

De fleste vet at England hadde en enorm handelsflåte og var økonomisk overlegne en periode, ikke så mange vet at det er de som var drivkraften i vinhandel mellom 1600-1800-tallet.

De slår ut Hollenderne og tar over handelen deres, blant annet så skiper de ut vin fra Porto og det er de som tar initiativ til å begynne brennevinsproduksjon i Armagnac og Cognac.

På 1700-talet er det de søte drikkene som er populære, fiffen vil ikke ha noe annet enn portvin, marsala, madeira og tokaj.

Calif-wine-history-2

På 1800-tallet kommer sykdommene.

Først kom plantesykdommen meldugg, rett etterpå Phylloxera, eller vinlus, som ved en feil ble innført med vinstokker fra Nord-Amerika.

De amerikanske drueartene tålte vinlusen mye bedre, derfor ble noe av redningen å krysse de europeiske vinstokkene med amerikanske noe enkelte kilder hevder gjorde at kvaliteten sank merkbart.

Etter vinlusen kommer bladskimmelsoppen og gråskimmelsoppen, det er et forferdelig århundre for vinmarkene…

Når man bygger opp igjen vinmarkene sine på 1900-tallet får man fokus på vinlovgivning og i Frankrike kommer den første i 1935.

Dette for å beskytte produsenter og vinens opphav samt regelverk på hva som er tillatt av druer osv. For å sikre kvaliteten.

13575596561514

Enda har man ikke hørt så mye fra den Nye Verden innen vin, til tross for at vinplanter ble spredd og plantet for flere hundre år siden. Konkurransen som arrangeres mellom Frankrike og USA i 1976 gjør noe med det, da Amerikanerenes viner vinner flere av konkurransene for folk opp øynene for at det produseres kvalitetsviner også utenfor Europa.

I dag dyrkes og produseres det vin på alle kontinenter untagen Antarktis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..