Hvorfor dekantere.

Annonselenke

Ett av de spørsmålene jeg ofte får som sommelier er hvorfor dekantere. Jeg spør faktisk ofte andre sommelierer selv om hva de syns om dekantering, med varierende svar.
For min del er å dekantere en vin å gi den den beste sjansen til å få vist seg frem skikkelig. Jeg har vært borti mange ganger at den samme vinen jeg har fått rett fra flasken på en vinsmaking, ikke er like god som hvis jeg har hatt den hjemme, dekantert den og servert den.

Hva gjør dekantering? Det fjerner bunnfall (rødvin) og gir vinen luft (all type vin). Ofte er vinen litt innestengt og kanskje litt ung. Bunnfall fjerner man fordi det rett og slett ikke er godt. Dere har kanskje lagt merke til at det nederste i en vinflaske er bittert og føles tørt i munnen? Da burde den vært dekantert.

Jeg bruker også brede glass til både rød- og hvitvin, dette også for å gi vinen luft. Jeg er veldig fornøyd med Spiegelau Style Burgundyglass. Hva slags karaffel jeg bruker varierer litt med hvilken typ vin / hvor mye luft den trenger osv. En vannkanne som den over er helt ok!

Her ser dere en video på hvordan man skal dekantere korrekt.

Dekanterer du vin? Hvorfor / Hvorfor ikke?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..