En magisk rieslingreise i Mosel

(Tidligere utgitt i magasinet Bulletin av meg, her med andre bilder)

Fredag den 25. mai i år startet Mythos Mosel – Eine Riesling Reise. En årlig festival som arrangeres i Mosel og som i år var i sin femte utgave.
Den arrangeres på tre ulike strekker av Mosel hvert år, i år var det Kesten til Zeltingen (den midtre delen av Mosel), mens neste års festival (14.-16. juni 2019) blir fra Ürzig til Pünderich.
Alle er invitert, fra sommelierer, journalister og vinmakere til gastronomer, importører, turister og folk som er nysgjerrige på å lære seg mer om Moselvin.

Mer informasjon om hvor man får kjøpt billetter osv. finner man på arrangørens nettside.
Den siste helgen i mai braket som nevnt årets festival i gang, bokstavelig talt i form av et fantastisk fyrverkeri over Mosel ved slottet Schloss Lieser under åpningsfesten.

Men for de som var på Mythos Mosel som pressefolk startet festivalen noen timer tidligere, med vinsmakingen «Mosel Icons» hos Weingut Schloss Lieser.
Undertegnede var så heldig å få sitte ved siden av Ersnt Loosen fra det kjente vinhuset Dr. Loosen under smakingen, noe som var en underholdning i seg selv. I tillegg til Loosen var selvfølgelig Weingut Schloss Lieser representert, sammen med Weingut Fritz Haag, Weingut Willi Schaefer, Weingut Joh. Jos Prüm og Weingut Markus Molitor.


Her fikk vi servert både nyere vin fra 2016 av flere av vinhusene, men også en del godbiter som Dr. Loosen Ürziger Würzgarten Riesling GG Alte Reben 2002, Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese** 2002 og 1996, Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Spätlese 2006 og 1996, Willi Schaefer Graacher Dombprobst Riesling Spätlese 2005 og Auslese 1975 og Joh. Jos Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese 2003 og 1983.
Hadde man ikke hatt forståelse for hvorfor man bør lagre riesling i kjelleren før, fikk man det her.
Etterpå bar det på slottsball, dette er åpent for alle besøkende men man må kjøpe inngangsbillett som inkluderer mat og drikke.
I og utenfor slottet ble det servert vin fra magnum og dobbeltmagnum-flasker over en lav sko, alle vinhus som var med på Mythos Mosel hadde donert store flasker til denne festen.


I tillegg var det seks ulike middagsstasjoner man kunne forsyne seg fra, med flere 2 og 3 stjernes michelinkokker bak rattet.
Å spise og drikke vin både i det flotte interiøret på slottet og utenfor var intet mindre enn magisk.
Etter et glass sekt til fyrverkeriet var det tid for en god natts søvn før hovedarrangementet de to neste dagene.

På årets Mythos Mosel holdt 30 ulike vinhus åpent, med 3 gjestevinhus hver på besøk. I alle de små landsbyene nedover Moselelven er det flere vinhus, så mange av stasjonene var i gå- og sykkelavstand ettersom hvilket hotell man bodde på.
I strukturert tysk stil har de også en gratis shuttlebus med to linjer som går mellom alle stoppene hele dagen.
Dagen startet nok en gang litt tidligere for oss som var der i journalistisk øyemed enn andre, nemlig med en Kabinettsmaking hos Selbach-Oster.
Her hadde 4 vinhus (Selbach-Oster, Würtzberg, Julius Treis og Loewen) slått seg sammen og vi fikk smake Riesling Kabinett fra 2017-1975.
Dette for å vise at Kabinett er en noe undervurdert vintype, og at kvalitets-Kabinett kan utvikle seg på en utrolig flott måte. Det tror jeg ingen var uenig i etter smakingen.
Så kunne en velge å vrake hvilke vinhus man ville innom, med både kart og lister var det oversiktlig og greit å orientere seg.
Mange av vinhusene tar i mot besøk til vanlig, mens andre som ikke gjør det åpnet ekslusivt til denne vinfestivalen.
Nytt av året er at de har fokus på unge vinmakere, og satser på å hjelpe og promotere vinprodusenter under 30 år.
De har sogar en egen fest man kan delta på denne lørdagen, med viner fra de såkalte «Junge Talente», fingermat og musikk.

Dag to av Mythos Mosel forgår på samme måte som dag en.
Man går eller busser til vinhusene man vil besøke og smaker all vinen man har lyst på, og det hele er som nevnt veldig strukturert. Det er ingen hindring å ikke kunne tysk.
Man får utdelt glass og smakeskjema så fort man kommer på plass, og hvis man er litt usikker på hvor man skal gå fra bussholdeplassen til vinhuset så er det bare å følge strømmen med glade tyskere, enkelte er så glade at de synger før kl. 12 på dagen.
Med 120 vinprodusenter trenger man en hel bok for å skrive om alle, men noen bet seg mer merke enn andre. Blant annet møtte jeg overraskende Daniel Nieeport da jeg besøkte vinhuset Weingut Fritz Haag.
Og da mener jeg den Niepoort, portvinsprodusenten. Både Daniel og broren hans er tilstede og representerer det nye vinhuset, Weingut Lothar Kettern og Fio.Wine, de to har fått starte i Mosel. Daniel forteller velvillig om de eksperimentelle vinene de har, blant annet pet nat og rød vinho verde!
Et vinhus som imponerer er Carl Loewen, representert av den unge vinmakeren Cristopher Loewen.


Disse vinene er knakende gode over hele linja, mange av de er også tilgjengelige på vinmonopolet. En annen ung vinmaker, Johannes Kappes fra Weingut Leo`s imponerer også, jeg kunne tenke meg å sett både rødvinen og de to spätlese vinene deres i Norge.
Det samme gjelder Weingut Marco Adamy, jeg smaker alle de 6 vinene de har tatt med seg på vinfestivalen og kvaliteten er imponerende. Noen bare venter på å bli oppdaget.

Det blir mye smaking og selv om man spytter mye blir man sliten. Heldigvis finnes det mange biergartens rundt om kring hvor man kan slappe av å ta en god weissbier, eller ta turen til nærliggende Kloster Machern som er et klosterbryggeri, slik jeg og mine kollegaer gjør før vi tar en rolig middag med mer deilig vin på Zeltinger Hof restaurant for å avslutte denne flotte festivalen i Mosel.

Av overnatting i Moseldalen kan jeg med hjertet på hånden anbefale Zeltinger Hof for alle vininteresserte.
Dette gjestehuset har 34 rom og leiligheter i alle størrelser, fra små enkeltrom til store leiligheter med jacuzzi på stua.
Frokosten er superb med et stort utvalg av mat, fra spekeskinker og oster, til forskjellige eggeretter, frokostblandinger, ulike yoghurttyper og brød til god kaffe, te og musserende vin!
Men det som skiller dette hotellet, eller gjestehuset om du vil, fra andre er restauranten og restaurantens vinliste.
Det er sommelieren Markus Reis som både eier og driver hotell og restaurant, en mann som virkelig brenner for vin.
Vinkjelleren til Markus inneholder over 1000 flasker vin, men det beste er at de har 160-180 flasker til salgs på glass på restauranten til enhver tid!
Jeg og mine sommelierkollegaer var så heldige at vi ble tatt med ned i denne kjelleren til Markus, og han åpnet flaske på flaske med riesling fra 1973, 1976, 1949 og flere fra 1983 som vi fikk smake, men jeg tror nok dessverre ikke at han gjør det med alle gjestene. Da hadde nok vinsamlingen sunket drastisk i beholdning.
Jeg spiste på restauranten flere ganger i løpet av mitt opphold, og ble like imponert hver gang, jeg la alltid vinvalget i hendene på sommelieren i restauranten.
De hadde flere ulike brett med 5 forretter som var spesialiteten deres, med blant annet store scampi og asparges håndskrelt av eieren og kokken selv, aspargessuppe, røkelaks med salat, bratwurst med potetsalat og andre lokale spesialiteter. Forrettene blir servert med flotte, tilhørende viner, med mindre du velger noe selv fra den enorme listen deres.
Hovedrettene var like imponerende, også her kun lokale spesialiteter. Alle dyr på tallerken var lokale, fra kalven, til kyllingen, lammet og viltkjøttet.
Jeg smakte blant annet villsvin skutt av naboen og vinmakeren Johannes Selbach fra Weingut Selbach-Oster, selvfølgelig med hans egne viner til.
På dessertkartet kan de skilte med alt fra sorbet, til eplestrudel og tiramisu.
Hvis jeg skal komme med en anbefaling vil jeg si at ostefatet deres med 5 ulike oster til, samt viner anbefalt fra sommelieren til er en innetier etter maten.
Jeg fikk blant annet Weingut J. Cauerburg Bernkastler Doctor Spätlese 1971, Moselhaupt Niederfeller Fächern Riesling Auslese 1997 og Marcus Molitor Sonnenuhr Auslese*** 2003 og la meg godt fornøyd den kvelden.

Selv om det ikke er festival eller en spesiell event er det lett å få en innholdsrik vinferie i Moseldalen, vinhusene ligger tett i tett, og mange av de kan man gå eller sykle innom uten avtale. Det er lagt opp til at man kan sykle langs hele elven og sykkelstien ligger trygt unna hovedveien, mange hoteller leier ut sykler og små sykkelbutikker leier ut sykler i alle landsbyene.
De har også den kjente Moselsteig for de som er interessert i å vandre i tillegg til vin, her blir man guidet med god skilting over hele linjen, gjennom flott landskap, opp og ned i vinmarker og forbi vinhus hvor man kan ta en rast. Det er mange spor etter romerne for den som er interessert i historie, her kan man finne slott, rester etter slott, en restaurert romersk vinpresse og en båt lagd eksakt slik romerne hadde da de kjørte opp og ned Moselelven.

Vinsmaking på Vinotheket i Bernkastel-Kues kan anbefales som en ettermiddagsaktivitet. Dette er et kombinert museum og vinsmakingskjeller, her betaler man en liten sum på noen euro også kan man rusle rundt i kjelleren å smake på de rundt 160 vinene de kan tilby, med selvbetjening.

Ellers kan man nyte romantiske restauranter ved elven og vinbarer i middelalderomgivelser i sitt eget tempo.

Reise i samarbeid med MoselWein

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..