Boktips til jul!

Jeg fikk nylig muligheten til å lese en splitter ny vinbok som jeg gjerne vil tipse dere om, den passer perfekt til både nybegynnere og viderekomne i vinverdenen. Boken heter Vindunderlig og er en morsom og lærerik sak, super som julegave!

Dette er den tredje boken til vinhandleren Nicolas Mahè de Berdouarè, kjent som grunnleggeren av importselskapet Vinhuset NoFra As. I dag er han bosatt i Norge med kone og tre barn, men gjennom boken får vi lese hvordan han havnet her, fra å bli født i Graves, Bordeaux, av fransk far og norsk mor og jobber seg oppover i vinbransjen. Nicolas er også grunnleggeren av Norges første vinbar, i 1995.

Boken er fylt an morsomme anekdoter, historier og små fortellinger om alt fra språkproblemer, vinbransjen og vinmesser til den røde tråden gjennom hele boken: bestefaren som inspirerte han gjennom hele barndommen.
Det er også små dikt og sitater som omhandler vin, fra de mer seriøse til rent humoristiske. Illustrasjoner er det også rikt av, morsomme bilder som passer godt til teksten!

Kapitlene er korte og varierte og gjør at en ikke kjeder seg et sekund gjennom hele boken, det gjør også at den er lettere å plukke opp igjen etter en pause. Læringen er lettbeint, men det er ikke dermed sagt at det kun er for nybegynnere. Som sommelier lærte også jeg en del av boken, og for en person som er midt mellom nybegynner og vinutdannet er den perfekt!
Den tar opp tema som hvordan vin egentlig blir priset, hvordan man lukter og smaker på vin, lagring og en årgangsoversikt, vurderingsskjema for vin og hva sukker i vinen egentlig er.

Den har også flere filosofiske kapitler, både på et humoristisk plan med et oppgjør med nordmenns alkoholholdninger og hva han har lært om andres alkoholbruk, men også på et litt seriøst plan med tips om hvordan man kan nyte mer vin, men drikke mindre.
Mottoet til Nicolas er nemlig «Drikk oftere, mindre og bedre», og det er det vanskelig å være uenig i.
Han filosoferer også over at en bør ta seg et glass vin på søndager, for å slippe mandagsangsten, noe jeg personlig har praktisert selv i mange år.

Det er deilig å lese en bok hvor forfatteren sier «Alle trenger ikke å like samme vin, og bra er det» for det er noe jeg selv har sagt i mange år. Det er ikke rart at mange som jobber i vinbransjen blir sett på som snobber, når enkelte hardnakket går ut å «bestemmer» hvilke viner som er gode og ikke. Ikke Nicolas, han anbefaler viner du liker og hjelper deg å finne ut hvilke det er.

I boken finner du alt fra konkrete tips til julematen, myteknusing, passe personlige historier, forskjellen på dekantering og lufting til hvordan man kan nyte tiden en har på jorden med «mindfullness i flytende form».
En utrolig søt og hyggelig bok, kjøp til en venn du vil skal lære litt mer om vin og samtidig ha en hyggelig lesestund!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..