Ønskereise: Rioja.

Rioja står høyt på listen over steder jeg har lyst til å dra, her er derfor en liten research-artikkel om nettopp Rioja og den regionen som reisemål. Så håper jeg at jeg snart kan skrive en artikkel om min tur dit!

Når man ikke har vært i en region / land før kan de være greit å søke litt informasjon fra lokale reisebyrå som spesialiserer seg på det du er interessert i, for min del er jo det vin! Jeg fant derfor Rioja Wine Tour!
De arrangerer turer fra Madrid, Bilbao, Barcelona, San Sebastian og Rioja selv. Det gir jo muligheter til å for eksempel både beske storbyen Barcelona OG ta en avstikker til landsbygda i Rioja og smake vin.


(Bilde fra Google)

Først og fremst: Hvor er Rioja? Jo, som du ser på kartet er det midt i landet, ganske langt nord. La Rioja er en autonom stat og innbyggertallet er ca 322.000.
Rioja Alavesa er derimot medlem av en annen autonom stat: Baskerland!
Men både La Rioja og Rioja Alavesa er deler av samme vinregion, sammen med den tredje av de tre «kommunene» som utgjør Rioja appellasjonen: Rioja Baja.


(Bilde fra Google)

På vinmonopolet har de 314 varer fra Rioja, 31 fra Rioja Alta og resten fra «øvrige». Spania totalt har for øvrig hele 1635 varer inne på polet.
85% av all vinen som produseres i regionen er rødvin, de mest kjente vinene er selvfølgelig Rioja, Crianza, Reserva og Gran Reserva. La Rioja har hele 57.000 hektar vinmark til sammen og vinhistorien strekker seg tusenvis av år tilbake til romersk tid.
Rioja fikk DO-status ( Denomination of Origin ) i 1926. Les mer om DOC Rioja her!


(Bilde fra Rioja Wine Tour)

Fordelen med å reise med et reiseselskap den / de første gangene er jo at da er alt planlagt, du slipper å ta kontakt med alle vinhusene, ordne transport, legge opp reiserute osv. Det er noe man kan gjøre når man har blitt litt mer kjent og har fått mer kontakter etter min erfaring. Man får også en guide så man kan stille alle spørsmål man har til både regionen, mat og vin.
Den beste tiden å besøke regionen på er høsten, da er klimaet best og man kan få med seg den spennende innhøstingen!

Logroño er hovedstaden i Rioja, hit kommer det tusenvis av turister hver eneste dag. De besøker blant annet vinhuset Bodegas Franco Españolas som ligger kun 5 minutter fra det historiske sentrumet i byen. Det er også kjellere fra 1500-tallet i byen som er verd en titt, her har byens vinhus lagret vin i mange hundre år.
Tar du turen litt utenfor sentrum, ca. 3 km, kan du besøke Ontañón Winery-Museum, et spennende museum for å lære mer om den lokale vinen og dets historie.
Bodegas Olarra som også ligger litt utenfor byen er også verd et besøk.
Logroño kan også skilte med mange fine restauranter å spise på, her har nemlig regionens beste kokker samlet seg.


(Bilde fra Rioja Wine Tour)

Men regionen kan by på mer enn bare hovedstaden. Byen Haro er interessant med sin historie fra renessansen og barokktiden, det er også her man finner de verdenskjente vinhusene Cvne, Roda og Muga!
Hvis en er interessert i kloster er San Millán de la Cogolla verdt et besøk, kjent for sine kloster Suso og Yuso. Et sted for pilgrimmer i middelalderen og nå et yndet mål for tusenvis av turister.
De som jakter god utsikt bør ta turen innom Laguardia, en landsby fra år 908 bygd på toppen av en ås med utsikt over hele dalen i Rioja Alavese. Santo Domingo de la Calzada er et must for pilgrimmer, men den UNESCO beskyttede katedralen er også noe å se for de som ikke er på religiøs reise!
I San Vicente de la Sonsierra har de over 20 vinhus midt i byen, ypperlig hvis en vil stoppe noen netter å besøke flere vinhus! De kan også skilte med flott utsikt utover dalen og dens mange vinmarker spredt over 3000 hektar. Calahorra er muligens Riojas mest historiske by, den er nevnt så tidlig som 200 år før Kristus. Her er det interessante kirker og en veldig flott katedral.
Sajazarra er en ukjent perle i Rioja, en utrolig flott by med bare 200 innbyggere, verd en stopp! Briones er nok en vinby, her har de vinhus og ikke minst det kjente Museum of Wine Culture! Dette kunne jeg virkelig tenkt meg å besøke, et 4000 kvadratmeter stort vinmuseum med blant annet en hage med 220 forskjellige druevarianter, en drøm for en sommelier!
Elciego er kjent for det spesielle hotellet (bilde under) designet av Frank Gehry, dette er en del av vinhuset Bodegas Marqués de Riscal man selvfølgelig kan besøke!


(Bilde fra Rioja Wine Tour)

Fikk dere enda mer lyst til å besøke Rioja? Det fikk jeg.
Les gjerne om min ønskereise til Ribera del Duero også!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..