Montecillo Gran Reserva Selecciòn Especial 1981

Denne perlen fant jeg på taxfree i Oslo: Montecillo Gran Reserva Selecciòn Especial 1981, tenkte jeg skulle tipse dere om den da det er en super vin å kjøpe med seg hjem til jul! Det er sjelden en får en 37 år gammel vin til denne prisen… (Den har tidligere vært tilgjengelig på VP, men er utsolgt)

Bodega Montecillo ble etablert i 1874 av Celestino Navajas i Fuenmayor, Rioja. Sønnene som studerer ønologi i Frankrike starter sitt eget firma i Penedès men tar over vinhuset etter faren i 1943 og gir det navnet Montecillo. I 1973 gis vinhuset over til Osbourne Group som har lang erfaring med vinmaking og de ruster opp vinproduksjonen med nye bygninger og utstyr.

Bodega Montecillo er Rioja`s tredje eldste vinhus, de begynte tidlig å produsere kvalitetsviner og kan vise til historiske årganger helt tilbake til 1926! De er kjent for å ha verdens største manuelle lagringssystem hvor flaskene blir lagt for hånd i hyller hvor de lagres, de skriver på nettsiden sin at det ligger ca 1.3 millioner flasker på lagring til enhver tid… De har også 20.000 håndlagde eikefat og et eget fat-laboratorium hvor de forsker på ulike tretyper og brennivåer.

Det er fortsatt Osbourne familien som driver vinhuset og det er i dag sjette generasjon som fortsetter den gamle tradisjonen med å lage Riojaviner som viser terroir og kvalitet år etter år.

Dagens vin lages kun i spesielle år, herav «Selección Especial». Druene kommer fra de aller eldste vinstokkene i La Rioja Alta (100% tempranillo) og vinen har vært lagret 42 måneder på egenproduserte, franske eikefat. Vinen ble tappet på flaske i november 1985, hvor den har ligget og godgjort seg siden. Den har 12.5% alkohol.

Dette er vel den eldste vinen vi har åpnet hjemme, så denne ble åpnet med andakt! Det var utrolig moro å se muggen på korken, ikke så moro når korken brakk, men når alt var ute: vinen var i glasset uten korkfeil og lignende var det bare å lukte, smake og nyte.

Vinen har en deilig, utviklet aroma av tørket frukt, mørke bær, krydder og fat. Kompleks nese med fortsatt god frukt. I munnen er den rund med slepne tanniner, komplekse smaker av bær, fortsatt litt syre og en lang og tørr ettersmak. En meget flott 37-åring! Den utvikler seg fint i glasset den første timen, men etter ca. 2 timer blir frukten litt borte. Så denne nytes best innen 1.5 time! Drikk nå, godt kjøp!

8 kommentarer om “Montecillo Gran Reserva Selecciòn Especial 1981

  1. Fikk med meg 2 flasker på hjemreisen i dag. Drakk denne årgangen av vinen for ca 15 år siden og det var en opplevelse den gangen. Skal bli veldig spennende med en enda mer moden utgave av vinen 🍷

    Liker

  2. Hei Mona,

    Jeg har tenkt å servere denne til boeuf bourguignon.
    Hvilken vin ville du anbefalt å ha i gryta for best match?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..