Antinori investerer på Malta.

(Tidligere utgitt i magasinet Bulletin av meg)

Den italienske vingiganten Antinori har investert i en rekke vinhus, i en rekke land. Det satses på vingårder i både nye og gamle vinland over en lav sko.
Ett av vinhusene Antinori har bidratt til å bli en suksesshistorie er det maltesiske Meridiana, et vinhus med røtter tilbake til det glade 80-tall. Meridiana er ett av 5 store vinhus på øya Malta per i dag.

Det var Mark Miceli-Farrugia og Bordeaux-ønologen Denis Dubourdieu som gikk sammen om å starte Meridiana i 1987, etter at Denis hadde brukt et par år på å overbevise Mark om potensialet til vinmaking på Malta. De fikk med seg ønologen Roger Aquilina og startet vinproduksjon med mål om å lage viner fra Malta i verdensklasse!
I 1989, etter å ha eksperimentert med forskjellige druetyper og vinstokker, kjøpte de eiendommen de fortsatt bruker i dag. 19 hektar i Ta` Quali, en tidligere flybase fra andre verdenskrig, med utsikt til de ikoniske bymurene til byen Mdina.
Vinhuset ligger midt på Malta, og siden øya ikke er så stor har de derfor noe påvirkning fra havet.

Allerede i 1992 er vinhuset Antinori involvert finansielt, Mark valgte å samarbeide både økonomisk og teknologisk med Marchese Piero Antinori for å komme i gang med vinhuset sitt, da det ikke var noe økonomisk støtte til vinhus og vinmaking lokalt på Malta på dette tidspunktet. (Dette skulle dog komme med EU-medlemskapet i 2004)
Antinori er en av de eldste vinmakingsfamiliene, ikke bare i Italia, men i verden.
Giovanni di Piero Antinori ble medlem i Vinmakerforeningen i Firenze så tidlig som i 1385 og det var de som skapte supertoskaneren Tiganello i 1971 og skapte et globalt økonomisk og kulturelt fenomen.

Tilbake på Malta ble vinmarkene på eiendommen i Ta`Quali plantet i 1994 og 1995 men henholdsvis Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. De har også en liten vinmark nærmere havet, plantet med vermentino. Totalt har de 19 hektar.
Selve huset på vingården ble bygget i 1996, det er bygd i en karakteristisk lokal stil med beige kalkstein, i tradisjonell oppbygging med en «mur» rundt en indre gårdsplass. Det er utrolig vakkert både på taket hvor de tørker druer i den flotte utsikten, samt smake vin i pittoreske omgivelser, man føler nesten at man har hoppet noen hundre år tilbake i tid. Men en må ikke la seg lure av den gamle maltesiske stilen, vinhuset er høyteknologisk utstyr og luft- og temperaturkontrollerte rom. I kjelleren har de 200 franske barriquefat.
De hadde sin første innhøsting i 1995 og solgte sine første årganger av både hvit og rødvin i 1996.
Siden da har de økt produksjonen til ca 140.000 flasker årlig, men vinene (i dag 9 ulike) er så populære at noen av de blir utsolgt før de i det hele tatt er produsert. De har noe vin som de sparer til vinsmakinger og nichemarkeder samt et par private klienter og 98% av vinene blir solgt på Malta.
Vinhuset tar gjerne i mot besøk, såfremt man booker først, de har også eventer som bryllup, firmafester osv. Absolutt verd et besøk om en er på Malta og har lyst på et lite vinkulturelt avbrekk, i tillegg til vinsmaking får en også smake deilige lokale råvarer til med ulike oster, spekemat osv.
Antinori eide fra starten 50% av aksjene, i 2012 tok de over flere før de til slutt i 2015 tok over alle. vinhuset eier nå godt over 2000 hektar i ulike land som Chile, Ungarn, USA, Romania og selvfølgelig Italia. De satser fullt og holdent på at vinhusene de investerer i fortsetter å produsere den beste vinen de kan, og støtter opp med teknologi og økonomiske ressurser. De putter ikke navnet sitt på flaskene og til tross for å ha investert billionvis av euro er de fortsatt ydmyke i sin fremtoning.

Vin på Malta har følgende klassifiseringer: IGT Malta, DOK Malta og DOK Gozo.
Meridiana selger to hvitviner i basislinjen sin: Isis DOK og Astarte DOK. Isis er oppkalt etter den føniske gudinnen for fiskere, dette er en frisk og fruktig Chardonnay, med godt preg av tropisk frukt og grei syre.
Astarte er oppkalt etter den føniske fertilitetsgudinnen. Den er produsert på Vermentino, en vin med en delikat nese av tropisk frukt, florale toner og sitrus. God syre.

Rødvinslinjen består av Melqart DOK, Bel DOK, Nexus DOK og Celsius DOK. Også disse oppkalt etter føniske guder og symbolikk på vinhusets filosofi. Alle er lagret på fat og i flaske før salg.
Melqart er en Cabernet Sauvignon og Merlot blend, en vin preget av modne bær og krydder på nesen, rik bærpreget smak og silkemyke tanniner i en lang finish. Bel er produsert på Syrah og har det klassiske pepperpreget til druen, sammen med god og mørk bærfrukt, skogsbær og svisker. Nexus er en Merlot, her finner vi deilige kirsebær og plommer på nesen, rik smak med fin struktur, lette tanniner og lang ettersmak. Celsius er en Cabernet Sauvignon Reserve, denne har blitt lagret lengre på fat enn de andre vinene. En fyldig, kompleks og god vin med deilige toner av solbær og mokka, runde tanniner og en lang ettersmak.

I 2008 lanserte Meridiana en ny linje, en mer casual stil med navn «Fenici». Fenici er selvfølgelig en tributt til fønikerne som spredte vinmaking i området, og ikke minst ga Malta sitt spesielle semittiske språk.
Fenici White DOK er en blend av Vermentino, Chardonnay og Viognier, en frisk og fruktig vin med preg av tropisk frukt, florale toner og sitrus, god balanse. Fenici Rosè er produsert på Cabernet Sauvignon og Syrah, en frisk og balansert rosè med godt bærpreg, god syre og florale toner..
Fenici Red DOK er en Merlot og Syrah blend, en lett rødvin med deilige bær, krydder og hint av fat på nesen, medium fylde og god frukt på smak.

Baltis DOK er oppkalt etter solgudinnen, naturligvis tenker man når man ser den flotte og gyldne fargen. Denne er produsert på tørkede Moscatodruer og Girgentina er kun lagd i 2 årganger foreløpig (2012 og 2016). En vin med deilig preg av tørket frukt, sultana rosiner, fiken og moden sitrus, deilig smak av honning og tørket frukt, lang ettersmak med balansert syre.

Vinene til Meridiana selges over hele Malta, så skulle en befinne seg på de maltesiske øyer er det absolutt verd å plukke med seg en flaske eller to.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..