Norsk vin.

Ja – norsk vin! Vi har faktisk kommet så langt nå at det går an å produsere vindruer i Norge, så klart ikke samme varianter som i sørlige strøk, men likevel. Dette syns jeg var interessant, så jeg tok en liten prat med Costamagna Danilo, daglig leder i Norsk vin. Og har selvfølgelig smakt to norske viner!

Costamagna flyttet til Norge for første gang som Erasmus student på NTNU i 2002 og har siden da stort sett holdt til i Norge. Han ble tilfeldig kjent med druedyrker Arild Syvertsen for 7 år siden, og en interesse ble satt ut i livet: eksperimenter med å plante egne vindruer i Norge.
Norsk vin ble etablert i 2017 av Danilo, som originalt er fra Piemonte. Han er også styremedlem i Norske Duedyrkere.
I oktober i fjor fikk Norsk vin statlig bevilling for tilvirking, produksjon, salg og import av vin, og nå har et begrenset parti vin blitt sluppet på markedet via Vinmonopolets tilleggsutvalg, samt spesial bestilling både for Horeca og privatkunder!
Vinen produseres på Lund gård og gårdseier og Danilos samarbeider er den erfarne druedyrkeren Rune Eriksen. De to startet firmaet Norwegian Wines AS i mars 2019.
Det produseres nå hvit- rød- rosè og musserende norsk vin.

Hvis du er interessert i den norske vinen, kurs i vinlegging, stell av vinplanter osv. kan du ta kontakt med gutta her.

Hvitvinen er en ren solaris, den har blitt gjæret på eikechips og lagret med eikekuber. Den har en fruktig start på aromaen, en del sitrus, stikkelsbær og florale hint. Den har grei frukt, god syre, en del sitron også her, litt kort. Finner litt lite frukt.
En helt grei vin, men som selvfølgelig har potensiale til å gå lenger.

Rødvinen er produsert på 60% rondo, 25% bolero og 5% diverse druer. Lagret med fransk eikechips. Den minner meg veldig om en øko Beaujolais med en gang, mørke, unge og ferske bær, florale hint og noe eik. Den er bløt med fin syre, tørr men litt kort utgang.
Den mangler litt på alle punkt, men man må huske at dette er startskuddet i norsk vinmaking. Vinen har absolutt potensiale, den er enda veldig ung.

I fremtiden ønsker de norske produsentene og øke produksjonen slik at de har nok til å lagre vinene på barriquefat og ikke med chips, det ser jeg på som positivt. Jeg er utrolig spent på utviklingen fremover!

3 kommentarer om “Norsk vin.

  1. I fjor høst ble visstnok de første modne Riesling-druene vinifisert. Dyrket på Sørlandet et sted, og det var selveste Klaus-Peter Keller som stod for vinifiseringen.

    Liker

    1. Det stemmer. Det er ikke lett å få modne Riesling. Derimot finnes det mange andre druer sorter som modner hvert år i Norge slik Solaris. Mvh Danilo Costamagna Norsk Vin

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..