Terroir og typeriktighet.

I dag skal vi se litt på begrepet «Terroir» og typeriktighet, med så mange tusen lesere i måneden som jeg har nå så håper jeg at ikke alle er vineksperter? Jeg håper og tror at mange er her inne for å lære noe. Derfor ser vi på dette franske begrepet, og hva jeg mener med at en vin er typeriktig når jeg skriver om en vin.

Order terroir kommer av «terre», jord/land. Det er som nevnt et fransk uttrykk som blir brukt mye innen vin og andre landbruksprodukter. Det baserer seg på at ulike forhold i jord og klima gir ulik vin.

Hvorfor smaker en Pinot Noir fra Burgund annerledes enn en Pinot Noir fra California? Jo, den har vokst opp to helt forskjellige steder. Man kan sammenligne det med at en brasilianer er naturlig flinkere med danserytmer i forhold til en nordmann som er god på ski. Det ligger i naturen.

Men man trenger ikke så store geografiske avstander som ulike kontinent for skjønne dette med terroir, hvis vi går til Burgund vil vi forstå hvorfor. Bitte små jordlapper med vinplanter kun meter fra hverandre kan ha forskjellig smaksinntrykk og kvalitet. Jordstype, vind, vannløpet i jorda, soltimer, hvor mye skråning/flatmark på vinmarken… Alt spiller inn på det vi kaller terroir.

Man kan såklart argumentere med at vinmakerne har fokus på at vinene skal smake Burgund, Veneto, Priorat osv. og produserer vinen på en viss måte. Men vinprodusenten kan ikke produsere noe han/hun ikke har, så en god andel terroir må også komme fra planten og druen selv. Vin fra langt sør i et land vil smake annerledes enn fra helt nord.

Hva mener jeg når jeg skriver at en vin er typeriktig? Jo, det er når for eksempel en Tysk Riesling fremviser toner av eple og sitrus, har den syren en Riesling har. Hadde den vært Australsk hadde den kanskje hatt mer gummipreg (kommer også i eldre Tyske viner). At en Sauvignon Blanc fremviser gresstoner, lukt av solbærblader og kanskje litt kattepiss. At en Gewurztraminer lukter oldemor (blomsterparfyme). Jordbærene i en Pinot Noir eller pepperen i en Syrah.

Jeg mener at vinen er typeriktig når den er gjenkjennbar, det er en positiv egenskap som ikke nødvendigvis henspiller til verken pris eller kvalitet, men som sier noe om at man får det man skal ha.

Spørsmål? Still de! Legg gjerne igjen en kommentar med ditt syn på terroir.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..