Wines of Moldova

Hvert år holder Wines of Moldova en vinfestival i ære for The National Wine Day, men i år ble det av naturlige grunner avlyst. I 19 år har denne tradisjonen blitt holdt ved stand i oktober. I år ble det et digitalt event den 3. og 4. oktober, og man fikk smake viner trygt hjemme i sin egen stue sammen med utallig andre!  Webinaret ble holdt av den kjente Jamie Goode fra  UK Sunday Express, en vindommerkollega av meg.
Jeg var med å fikk smake disse vinene:

Château Vartely er et ungt og prisbelønnet vinhus som i tillegg har hotell og restaurant. De ble grunnlagt i 2004 (selv om de begynte å kile markedet allerede i 1996) og mottoet er «Wine with love to you», fordi alle vinene som blir produsert her har en liten del av hjertet og dedikasjonen til de som jobber der. De produserer både lokale druer og internasjonale druer, og i 2008 begynte de med vinturisme. De har 300 hektar vinmark. Etter litt googling er dette et sted jeg absolutt kunne tenke meg å besøke!

Individo Fetească Neagră 2017: fruktig nese med litt plommekompott, mørke bær, urter, et lett vegtalt preg, tomatstilk, hint av fat og sjokolade. Den følger nesen med gode tanniner, grei syre, fin struktur. En konsentrert vin som sitter godt og tørt, fin vin til fete kjøttretter.

Fautor Winery har de tre siste årene vært Moldovas mest prisvinnende vinhus og er en familiedrevet bedrift. De kombinerer tradisjoner og moderne innovasjon, og er ikke redde for å skille seg ut. De har seks ulike vinlinjer, med alt fra tørr hvitvin og rødvin til ice wine. Det ble opprettet på slutten av 1900-tallet som vinhuset skriver på nettsidene sine.På midten av 2000-tallet hadde plantet nye vinmarker og investert i moderne utstyr, de hadde nå 350 hektar vinmark.

Negre Rara Neagră & Feteasca Neagră 2017: lett krydret nese med mørke bær, urter, integrert fat. Godt balansert smak som følger nesen, lett krydret, tørr og lang utgang. En fyldig og myk vin, fin til kjøtt og kos.

Château Purcari har vært internasjonalt kjent lenge, og vinblenden som er i nettopp denne vinen har vært etterspurt i mange år av blant annet flere kongehus i Europa. Det begynte med at Tsar Nicholas den første av Russland erklærte vinhuset som det første spesialiserte vinhuset i Bessarabia i 1827. De var like populære som viner fra Bordeaux og Burgund i en periode! Som hos så mange gikk det nedover etter både vinlus og to verdenskriger, men på 1950-tallet fikk vinhuset en oppsving da to dedikerte vinmakere rekonstruerte den klassiske vintypen negru de pucari og oppfant suksessen Purpuriu de Purcari. Begge tørre røde viner. Rundt 2000 replantet vinhuset 250 hektar vinmark, og har siden kun modernisert seg og utviklet seg til det bedre.

Negru de Purcari 2018 (55% Cabernet Sauvignon, 40% Saperavi og 5% Rara Neagră): Mørke bær, innbydende frukt, solbær, plommer, urter og lett krydder. Den er rund og fruktig, masse modne solbær, god syre, lette tanniner, tørr og lang utgang. En silkemyk og fin vin!

Minis Terroirs er et familiedrevet mikro-vinhus i Chisinau som ble grunnlagt i 2013. Det var et spontant prosjekt som tok ca. 3 måneder fra det ble kladdet på en serviett – til det var et funksjonelt vinhus! «Minis terroirs» er små områder med sterk karakter, sammen med dedikasjon, kjærlighet og entusiasme for vin gjør dette god vin i følge vinmakeren Dan Prisacaru. Den første årgangen kom i 2014 og ble tatt i mot med åpne armer på markedet. Og det er ikke overraskende når man smaker på den spesielle hvitvinen lagd på rødvinsdruer…

Harap Alb Cabernet Sauvignon – Feteasca Neagră 2019 (hvitvin – produsert på 2 rødvinsdruer): Spennende nese med røde bær, sitrus, florale toner, hvit steinfrukt og et mineralsk hint  Den er fyldig og fruktig på smak, rund med god syre, lett struktur og en god utgang. Et utrolig spennende og god vin!

Moldovsk vin har gått gjennom en revolusjon kvalitetsmessig det siste tiåret, det ser man på hvor mange medaljer de høster i Internasjonale vinkonkurranser. Jeg ble selv utrolig overrasket over kvaliteten da jeg smakte Moldovsk vin i Berliner Wein Trophy, når verden blir litt mer normal igjen håper jeg på å få tatt en tur dit å besøke noen vinhus å smake mer, for det er definitivt et spennende område.

Les mer på Wine of Moldova.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..