Roter Veltliner, Østerrikes neste stjerne?

Det finnes ca. 188 hektar av druen Roter Veltliner totalt i Østerrike (som igjen utgjør 0.4ha totalt av vinmarkene i landet), og tross navnet er den ikke i slekt med Grüner Veltliner. Den er heller ikke «rot», men får et lett rødlig preg når den er moden (se bilde), antageligvis som en form av solbeskyttelse da den modnes veldig sent. Den dyrkes mest i Niederösterreich, spesielt i WagramKamptal og Kremstal, pluss noe i Weinviertel og Wien.
Den har mistet mye dyrkingsareal på grunn av at stedene den dyrkes også er meget velegnet til den mer kjente Grüner Veltliner-druen, samt at den er noe mer krevende og svak for botrytis!

Druen er forelder til en del andre druer:

Roter Veltliner Donauterrassen
Gruppen Roter Veltliner Donauterrassen er en gruppe vinmakere som har som mål å øke oppmerksomheten til Roter Veltliner og øke antall hektar til 300. De begynte arbeidet i 2008, alle økologiske produsenter og er den 9. Slow Food Presidium i Østerrike. Det er bare å krysse fingrene for deres arbeid, da druen lager noen meget gode viner.

Følgende vinhus er involvert i arbeidet:

Hans Czerny
Familien Weingut WIMMER-CZERNY

Josef Bauer
Bioweingut Familie Bauer

Fritsch Karl
Weingut Fritsch

Moritz Hausdorf
Arkadenhof Hausdorf GesbR.

Familie M.J. Mantler
Weingut Mantlerhof

Judith Mehofer
Weingut Mehofer

Martin Obenaus
Weingut Martin Obenaus

Fritz Salomon
Gut Oberstockstall

Paul Schabl, MSc
Weingut Schabl

Daniela Vigne & Toni Söllner
Bioweingut Soellner

Weingut Josef Fritz
I Østerrike sies det at «hvis man sier Roter Veltliner, sier man Fritz».

Josef Fritz

Josef tok over vinhuset fra foreldrene sine (etablert i 1912) i 2003, og han begynte umiddelbart å satse på Roter Veltliner, i følge han selv en kompleks affære. Det består dog ikke kun av Josef, det er et samarbeid mellom han Irene, Johannes og Theresia, familien hans. Det er Johannes som antageligvis kommer til å ta over vinhuset en gang i fremtiden. Per nå studerer Johannes innen vinbransjen (ferdig utdannet vinmaker i 2018, men tar nå utvidede studier i tillegg til å produsere vin), mens pappa Josef styrer vinskuta, Irene på kontor og salg og datteren Theresia i en helt annen bransje – men stiller fortsatt opp når det trengs.Vinhuset består av 15 hektar vinmark i Zaussenberg i Wagram, ca. 45 minutters kjøring fra Wien, med enkeltvinmarkene Mordthal, Himmelreich, Steinberg, Schlossberg og Schafberg. Over 50% av vinen de lager er Roter Veltliner.De har vært medlem av ÖTW (Österreichische Traditionsweingüter red. Anm.) Sustainable Austria siden 2020 og produserer i tillegg til Roter Veltliner Riesling, Grüner Veltliner, Roter Traminer, Pinot Noir og Blauer Zweigelt.De produserer sin egen kompost som igjen brukes til å lage gjødsel i vinmarkene og bygge opp et sunt jordsmonn rundt drueplantene.


Det var Johannes som stilte opp på VieVinum i år, en utrolig interessant og oppegående ung mann.Ried Mordthal 2017 er en av de mest interessante vinene de har med på VieVinum 2022, en meget kompleks og interessant vin.Johannes vs Josef er en vin far og sønn har lagd sammen, de har lagd hver sin vin og blendet.Generelt er alle vinene deres rene og presise, utrolig flotte eksemplarer av den spennende Roter Veltliner druen.

Andre Roter Veltliner viner smakt på VieVinum 2022:

Leth Roter Veltliner Ried Fumberg 2020: Krydret nese med gul frukt, fruktig, sitrus. Den er fruktig og lett krydret også på smak, sitter godt.

Ecker – Eckhof Roter Veltliner Ried Steinberg 2020: Kompleks og innbydende nese med gule frukter, krydder og et deilig sitruspreg. Den er konsentrert og rik på smak, god syre og fylde, godt balansert og lang ettersmak. Meget flott.

Fritz Josef Roter Veltliner Ried Mordthal 2017: Moden gul frukt på nesen, lett utviklet, litt sitrus og krydder. Den er rik på smak, fruktig og rund, velbalansert og lang utgang.

Bauer Stefan Roter Veltliner 2021: Vegetale toner på nesen, epler, sitrus, gul frukt. Fruktig og rund på smak, god syre, sitter godt og smakfullt.

Söllner Roter Veltliner Von Gösing 2021: Fruktig nese med gule frukter og sitrus, urter. Den er fruktig med god syre, rund. Litt kjedelig.

«Som et kjærlighetsbarn av Grüner Veltliner og Riesling» -vinmaker

Funfact: Visste du at Roter Veltliner har 175 synonymer?

P.S. Det blir en stor Østerrike-spesial i neste Vin&Brennevin, følg med da!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..