Zahel – Wein aus Wien

I dag ser vi på et spennende vinhus i Wien, et miljøvennlig, ungt og innovativt vinhus jeg gjerne ser i Norge i framtiden: Bio Weingut Zahel GmbH!

Alexander Zahel er fjerde generasjons vinmaker på vinhuset med samme navn, han ble med onkelen sin, Richard, i familiebedriften i 2005 etter å ha studert i både Frankrike, Australia og New Zealand. Han er energisk, interessert i miljøet og en veldig ærlig person, han forteller meg og to andre kollegaer fra Canada som er på en liten rundtur før årets VieVinum at han har jobbet iherdig med å legge om det 33 hektar store vinhuset til biodynamisk drift. De ble sertifisert Bio av Demeter fra 2018-årgangen.
De produserer mye Gemischter Satz, eller vin produsert på blandede druer. Dette er den tradisjonelle måten å produsere vin på i området, en vintype som de siste årene har gjennomgått en renessanse, mye takket være Fritz Wieninger. Dette kan dere lese mer om i høstutgaven av Vin&Brennevin, som kommer i slutten av September.
Richard var faktisk den første vinmakeren i Wien som satte Wiener Gemischter Satz på en vinflaske, dette i 1989 da han ga opp bilracing og tok over familiebedriften.

Alexander er gift med artisten Hilary Merzbacher-Zahel fra USA, og det er hennes kunstneriske talent som er bakgrunnen for de flotte etikettene på vinene til Zahel. I tillegg til å kjøpe opp vinmarker og oppskalere, når mange gjør det motsatte rundt Wien og produsere single vineyard honning, har de 3 barn under 6 år! Da er det bra at for eksempel bestemor «Oma» fortsatt hjelper til på vingården, det har hun fått en egen vin for: Organic Oma Zahel Gemischter Satz.
Richard har nå gått mer over til å styre deres Heurigen, vinbar og restaurant – en viktig biskjeft for mange vinhus i Østerrike, i tillegg til å hjelpe til i vinmarkene!

Som nevnt fokuserer de på Gemischter Satz, og produserer blant annet disse druene: Blauburgunder, Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Furmint, Grauburgunder, Grüner Veltliner, Merlot, Neuburger, Riesling, Rotgipfler, Sauvignon Blanc, Orangetraube, St. Laurent, Traminer, Weißburgunder, Zierfandler og Zweigelt.

“We strive to produce charming, elegant wines from Vienna’s best vineyards.” -Alex Zahel

De har vinmarker forskjellige steder rundt Wien, inkludert de mest anerkjente som Nussberg. Alle druene deres er håndplukket og druene får den tiden de trenger med skallkontakt i kjelleren, de spontangjæres selvfølgelig også.

Vi får smake et fint utvalg denne flotte maidagen: Pet Nat Gemischter Satz 2021: Aroma med gule epler, sitrus, hvit steinfrukt, gjær og bakst. Den er fruktig og syrefrisk, godt skum, godt balansert utgang som sitter godt.Demeter Pet Nat Rosè 2021: Røde bær og frukter på nesen, noe urter og bakst. Den er syrefrisk og tørr på smak, sitter godt med en fint strukturert utgang.Organic Oma Zahel Gemischter Satz 2021: Aromatisk og floral nese, epler, sitrus, hint av urter. Den er fruktig på smak med god syre, rund og god utgang.Demeter Grosslage Nussberg Wiener Gemischter Satz DAC 2021: Kompleks, ung og innbydende aroma av epler, sitrus og bunnfall. Fruktig og konsentrert på smak, god syre, rund karakter, sitter meget godt. En ung og lovende vin!Demeter RIed Kaasgraben Wiener Gemischter Satz DAC 2019: Kompleks og konsentrert nese med epler, moden sitrus og florale hint. Den er fruktig og rik på smak, fin syre, lang utgang som sitter godt. En ung men allerede meget god vin!Demeter RIed Kaasgraben Wiener Gemischter Satz DAC 2018: Kompleks men litt lukket nese, eple, sitrus og mineraler. Den er fruktig og rund på smak, mineralsk utgang. Muligens i en lukket periode.Demeter RIed Kaasgraben Wiener Gemischter Satz DAC 2017: Kompleks og fruktig aroma, modne epler, sitrus og mineraler. Den er fruktig på smak, god syre, rik, lang og godt balansert utgang som sitter godt. En meget flott Gemischter Satz!Demeter Ried Goldberg Laaerberg Wiener Gemischter Satz DAC 2019: Kompleks aroma, gule epler, moden frukt, epler, sitrus og hint av florale toner og mineraler. Fruktig på smak, god syre og et mineralsk preg, lang ettersmak.Demeter Ried Goldberg Laaerberg Wiener Gemischter Satz DAC 2018: Lett fruktighet, sitrus, mineralske toner og kydder på nesen. Den er fruktig og mineralsk på smak, syrefrisk, tørr og sitter godt. Lett i dvale også denne 2018, men har godt potensiale.Demeter Ried Goldberg Laaerberg Wiener Gemischter Satz DAC 2017: Kompleks og fruktig aroma, sitrus og mineralske toner. På smak er den fruktig og rund, god syre, lang og balansert ettersmak. En meget god vin.


Utstyr til biodynamisk dyrking. Demeter Ried Sätzen Maurerberg Wiener Gemischter Satz DAC 2019: Kompleks og innbydende nese med modne epler, sitrus, florale toner, hint av petro og mineraler. Den er elegant og mineralsk på smak med fin frukt og syre, lang utgang som sitter godt.Demeter Ried Sätzen Maurerberg Wiener Gemischter Satz DAC 2018: Kompleks nese med modne epler, et lett krydderpreg, sitrus og mineraler. Den er fruktig og rund på smak, god syre, sitter godt og smakfullt. En fruktig og god variant.Demeter Ried Kroissberg Maurerberg Wiener Gemischter Satz DAC 2018: Kompleks og krydret nese, lett utviklet, innbydende toner av fat og smør, mineralske hint. På smak er den fruktig og rund, fint utviklet, bløt, lang og smakfull utgang. En deilig vin som tross sin unge alder har rukket å utvikle mye smak!

Et flott og moderne vinhus, med stort potensiale til å lykkes enda mer i fremtiden! Jeg gleder meg til å følge Zahel i årene som kommer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..