Jule-lesning: Gaia Wines

Annonselenker

Litt langtlesning til julekosen:
I fjor høst besøkte jeg den greske øya Santorini i forbindelse med mitt prosjekt om vulkansk vin, da var jeg så heldig å møte på Yannis Paraskevopoulos på vinhuset Gaia som ligger østkysten på øya, ikke langt unna flyplassen.

Bygningen som er en tidligere tomatfabrikk ligger ved stranda, nå i romantiske omgivelser med palmer og basseng. Det er egentlig bare en tilfeldighet at jeg får sjansen til å smake vin med legenden Yiannis, han fikk nemlig sparken av datteren sin året før forteller han leende når jeg møter han. Jeg hadde tatt turen på elsykkel fra Kamari som var basen min på denne turen.
Paraskevopoulos etablerte Gaia Wines i 1994, sammen med med-agrikulturist Leon Karatsalos. De etablerte seg på Santorini og i Nemea på fastlandsdelen av Hellas og har siden det bare utviklet seg med nye vinmarker og nye viner siden det. Prosjekt som å senke vinene ned i havet og se hva som skjer, samt å produsere vin på den høyst uvanlige (i Hellas) druen Syrah har de også tatt seg tid til.

Nemea-gården ligger i Koutsi på 550 meters høyde. Rankene gir også her liten avling, men den kalkholdige jorda sørger for god drenering og temperaturen er kjøligere enn andre steder. Det dyrkes primært Agiorgitiko.Yiannis er bare innom på øya en snartur, men tar seg heldigvis tiden til en prat og smaking, selv om datteren har tatt over produksjonen på Santorini er han veldig opptatt av å backe henne opp på alle måter.

Det er et unikt klima de har på Santorini, værutsatt og karrig. Og det er dette spennende vulkanske terroiret både jeg og vinmakerne på øya er så lidenskapelige opptatt av. Yiannis uten unntak. Den vulkanske porøse jorden og sanden gjorde til og med at Phylloxera lusen ikke fikk fotfeste her da den herjet, dette betyr gamle vinplanter, enkelte har hundrevis av år gamle vinplanter.
Som de fleste andre planter vinhuset plantene sine i kurvformede kouloura, som beskytter druene mot hete, sol og vind samt fanger opp væske i det tørre klimaet. De sliter likevel mer og mer med hetebølger forteller den engasjerte vinmakeren, 2021 – året jeg besøker de, har de hatt hele tre ødeleggende hetebølger.
-«Katastrofe», sier han og slår ut med hendene.
Men de skal nok klare seg slik de har gjort før, Yiannis er en positiv mann med glimt i øyet.

Det blir bare mindre og mindre Assyrtiko på øya, druen Gaia fokuserer på, og dessverre ikke bedre kvalitet på det som er igjen sier Paraskevopoulos. Med et uuttalt «bortsett fra våre».
Druen er populær i hele Hellas, men gjør seg særs godt på Santorini med sin gode syre og høye fenoliske innhold. Druen er den mest brukte på øya, men i antall hektar har vinmarkene gått fra over 4500 ned til under 1000 hektar de siste årene i følge vinmakeren. Det er krevende å produsere vin på den vulkanske øya.
De har lite utbytte, men med riktig vinprodusent, som Gaia (undertegnede anm.), får man utrolig flott vin.


Yiannis, som inviterte meg med på lunsj datteren og skyss til flyplassen da han hørte at vi skulle på samme fly tilbake til Athen, gresk gjestfrihet!

Thalassitis var den første vinen Gaia lagde, 9600 flasker ble lansert med suksess i 1994, fra vinplanter som nå er over 80 år gamle. Druen er selvfølgelig Assyrtiko, fra vinmarker nær Episkopi, Akrotiri og Pyrgos: Yiannis anbefaler å dekantere den minst en halvtime før servering, og helst la den ligge 2-3 år før du i det hele tatt åpner den.
Gaia Thalassitis 2020: Den er frisk og fruktig på nesen, fint preg av gule frukter, sitrus og en mineralsk saltaktighet. Den er rik på smak, god syre, sitter godt med flotte mineraler i en tørr og god ettersmak.

Monograph Assyrtiko kommer fra Nemea eiendommen deres, produsert for første gang i 2015 som en av flere i en approachable linje for folk flest.
Gaia Monograph Assyrtiko 2020: Den er fruktig og frisk på aroma, epler og sitrus dominerer. Det er interessant å merke seg mangelen på vulkansk jordsmonn på denne, det er mindre saltaktige toner av mineraler. På smak er den fruktig, rund med en fin syre, sitter godt og tørt.

Gaia Assyrtiko Wild Ferment var et prosjekt som ble til i 2008. Druene kommer utelukkende fra Pyrgos og druene får 12 timers skallkontakt før juicen får ligge å godgjøre seg på fat, helt naturlig. Dette gjør at hvert fat og hver årgang er unik ettersom hvilke villgjær som fester seg ved vinen. Denne ble umiddelbart en stor suksess i Europa da den ble lansert. Også denne mener Yiannis både trenger litt tid i kjelleren og dekantering for å få vist seg skikkelig frem.
Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2020: Den er kompleks, fint preg av epler, sitrus, gjær, urter og mineraler. På smak er den meget interessant, fruktig og lett kompleks, god syre, lang og tørr utgang. En artig og meget vellykket vin.
Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2021 har enda mer kompleksitet og konsentrasjon, fin mineralitet, flott balansert og tåler mange år i kjelleren.

Nychteri by Gaia fikk navnet sitt i 2019, før det hadde den hett Thalassitis Oak Fermented siden lansering i 1999. Her har Assyrtiko fått selskap av druene Aidani og Athiri, mens hvilke fat og størrelse den lagres på er et unikt valg etter årgang. Den har kraftige 14% alkohol.
Nychteri by Gaia 2019: Den er kompleks på nesen, epler, gule frukter, sitrus og fat. Den er rik på smak med fin frukt, god syre, meget godt balansert i en lang utgang. En flott fatlagret vin!


Assyrtiko Clay ble sluppet på markedet i 2020, etter hele fire år på leirkrukker inspirert av amfora. Dette er da en naturlig oransjevin.
Assyrtiko Clay 2016: Kompleks og spennende nese med appelsin, sitrus, florale toner, hvit steinfrukt, tørket frukt og mineraler. Den er fruktig og tørr med en sjarmerende struktur, lang, rund og god ettersmak. En meget flott oransjevin, denne ser jeg gjerne i Norge!
4-6h er en rosè fra Nemea produsert på Agiorgitiko produsert fra høye vinmarker (1050 moh), navnet baserer seg på timene med skallkontakt.
4-6h 2020: Aromatisk og floral på nesen, røde bær, sitrus og urter. Den er fruktig med god syre, følger nesen med en tørr utgang. Frisk og fin rosè.
Gaia S ble til i 2006, da de ville teste hvordan Agiorgitiko ble sammen med Syrah i Nemea. Som Yiannis sa da vi smakte den: Vi ville vise de andre vinmakerne at vi ikke var «square», S`en står for Syrah og Super Nemea. Den har fått 12 måneder på franske fat – og husk å dekanter samt at den tåler mange år i kjelleren!
Gaia S: Mørke bær og frukter på nesen, urter, krydder, hint av smør og fat. Den er fruktig på smak, god syre og fine tanniner, strukturert og lang ettersmak. En flott og ikke minst spennende vin, tommel opp!
Gaia Estate er en rødvin de begynte å produsere i 1997, som en protest mot holdningen til at viner produsert på Agiorgitiko ikke kan lagres. Denne vinen får lang tid med drueskall, minst 12 måneder på fat for så å bli flasket naturlig, uten filtrering eller annen behandling. Denne kan i følge Yiannis ligge i minst 20 år, husk å dekanter uansett når du drikker den.
Gaia Estate 2017: Kompleks nese med mørke bær og frukter, lett krydder og fat. Den er fruktig på smak, smakfull, fin syre og struktur, lang ettersmak. En strukturert og meget god vin med et langt liv.
Gleder meg til å komme tilbake til Santorini, for en nydelig øy.

Tips: Vinhuset er åpent for besøk mellom april og oktober mellom 10-18.00, da kan man få en liten omvisning samt smaking av 8 viner for 18 euro, 4 for 14.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..