Påskelesning: Le Piane.

Annonselenke
Bilder: Mona Haugen-Kind

Jeg besøkte Le Piane og eier Christof Künzli i Boca i januar i år, ifb. med mitt prosjekt om vulkansk vin, her kan dere lese litt om det:

«Boca DOC ligger som et slags amfiteater utenfor landsbyen ved samme navn, og er det nordligste og høyest beliggende av cruene nord i Piemonte. Vinområdet ser ut som det er et gammelt vulkansk krater, og jorden er av vulkansk opprinnelse med det er andre geologiske krefter som har formet dagens høydedrag. Ingen leire i jorden her, bare mineralrik vulkansk jord, på flotte solrike åssider som med sitt varme kontinentale klima utmerket modner nebbiolo, vespolina og croatina.

Vinområdet Boca var nesten utryddet når «utlendingen», den sveitsiske vineventyreren Christof Künzli, i 1998 kjøpte 0,6 hektar vinmark fra den over 80 år gamle Antonio Cerri. I dag har han 10 hektar, møysommelig satt sammen fra små parseller. Takket være Napoleons arvelover, at alle barn arver likt, er det særdeles vanskelig å sette sammen selv relativt små vinmarker på 10-15000 kvadratmeter. Eiere kan bo i Argentina og eie så lite som et par hundre kvadratmeter, dekket med (vernet) skog, verdien er liten, men parsellen er fortsatt ikke til salgs. Dette gjør det særdeles vanskelig å sette sammen nye eiendommer i Boca. Künzli har måttet gi opp mange prosjekter for nye vinmarker da en eller to av totalt 15-20 eiere ikke vil selge sine 300 kvadratmeter. Likevel beveger Boca seg i riktig retning og det finnes i dag hele 13 (de fleste ultra små) produsenter av Boca. Piemonteserene er likevel misunnelige for at det ikke var en lokal kraft som «reddet» Boca, for oss som er glad i vinen spiller det uansett ingen rolle.

Filosofi

Filosofien på Le Piane karakteriseres av kultivering, med henblikk på å ta vare på naturen som beskytter vinstokkene. Utbyttet er meget lavt, og på grunn av beliggenheten er vinstokkene beskyttet fra unaturlig ytre påvirkning. Vinifikasjonen er klassisk og følger den enkelte vinens natur. Det samme gjelder lagringen, som avhenger av druenes og årgangens kvalitet.

Vinifikasjon

Boca er en av de mest spennende appellasjoner i nord. Vinene får flott fruktighet som kombinerer rødebærtoner med mørkere bær, de har finesse og en syrlig frisk fruktighet som tiltaler. Tanninene er også av en kvalitet som smelter godt inn i vinen, de fremstår ikke som en fast tanninkant i utgangen. Mineralpreget er tydelig, som en hale av spennende nesten taktile kryddertoner som drar i retning anis, pepper og allehånde. Vinene vil sannsynligvis kunne lagres lenge selv om de kan drikkes med stor glede i ung alder.» -Moestue

Siden dette er et bokprosjekt for meg så tillater jeg meg å dele hva importøren skriver. Personlig kan jeg si at jeg hadde et utrolig hyggelig møte med Christof, hvor han viste meg vinmarkene og snakket lenge om vulkansk terroir over disse flotte vinene. Jeg kan anbefale på det sterkeste å smake noen av de om dere er interesserte i litt «annerledes» Piemontevin.

Bianka 2021: Konsentrert og intens nese, aromatisk, mineralsk, florale hint, gule frukter, hint av gjær og honning. Den er fruktig, veldig smakfull, god syre, sjarmerende fedme, lang ettersmak. En meget rik og deilig balansert vin.

Nebbiolo Colline Novaresi 2021: Røde og mørke bær og frukter, bringebær, lett krydder, mineraler, urter, florale hint, lakris. Den er syrefrisk og tørr, ung og frisk, lang og god ettersmak. En flott og terroirdreven vin, Flott struktur.

«Jeg ville bare lage en simpel Nebbiolo, ikke noe tull» -Christof Künzli

Le Piane Vino Rosso 2018: Kompleks og innbydende nese med mørke bær, krydder, lett modent preg, urter. Den er fruktig med en flott fylde og god konsentrasjon, gjennomgående syrestruktur ut i en lang utgang med fine tanniner. En meget kompleks og flott vin som tåler mange år i kjelleren! Må smakes!Maggiorina 2021: Kompleks, fruktig og floral, bringebær, buskas, rips, urter og krydder, lakris. Den er syrefrisk, slank, tørre tanniner i en lang ettersmak. En utrolig spennende field blend, noe slank for min smak, men spennende.

Mimmo 2019: Kompleks nese, mørke bær, urter, krydder, hint av fat og jordsmonn. Den er fruktig med en fin fylde og syre, sitter godt og lenge. En meget flott og strukturert vin.

Boca 2019: Mørke bær, skogsbær, florale toner, hint av krydder, urter. Den er strukturert, tørr, syrefrisk og har en lang utgang. En strukturert og flott vin.

«Putt Boca i kjelleren i 10 år» -Christof Künzli

Boca 2017: Lett utviklet, mørke bær, krydder, kanel, Den er fint utviklet, god syre, lang utgang, sitter godt og lenge. En meget flott vin! Lagringsdyktig.

Rosso 2020: Mørke bær, kirsebær, floral, lett krydder, frisk, fat. Fruktig, rund, godt balansert, lang og tørr utgang. En utrolig artig kroatina.

Jeg rakk akkurat å ankomme Boca og Piemonte denne januardagen til å få med meg en vakker solnedgang i vinmarkene…

Les gjerne om besøket mitt på vinhuset Gaia på Santorini, som jeg besøkte med samme vulkanske øyemed!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..