Mosgaard

Mosgaard dukket opp på radaren min i fjor, et dansk økologisk whiskydestilleri som har vunnet et stort antall priser internasjonalt og lovprist av danske kollegaer. Destilleriet har til og med kommet inn i klubben SMWS, Scotch Malt Whisky Society, som det 16. destilleriet i verden utenfor Skottland!

De måtte jeg bli bedre kjent med!

Mikrodestilleri
Dette mikrodestilleriet som blant annet produserer Single Malt whiskyene jeg har fått smake ble etablert på Sydfyn i 2015 av Jes og Gitte Mosgaard. Som nevnt har de på sin korte levetid fått meget god anerkjennelse både innenlands og internasjonalt, hvor mange mener at dette er Danmarks beste brennevinsprodusent.
Den gamle gården de produserer på er ikke stor, men det gjør de opp for når det kommer til innovativitet og kvalitet. De fokuserer på ekte og ærlig håndverk med gode, miljøvennlige råvarer og en god dose inspirasjon fra Skottland. De bruker dansk økologisk malt og har nesten dobbelt så lang gjæringstid som mange andre destillerier. Dette for at malten skal får arbeidsro og omdanne alle de naturlige sukkerstoffene fra makten til alkohol i ro og mak, uten å etterlate seg noen uønskede smaks- og aromastoffer.

«Vi destillerer våre egne moderne versjoner av tradisjonell Gin og Whisky, med en egen tvist. Det betyr sødme, mykhet og fruktighet – akkurat slik vi liker det» -Mosgaard

Produksjon
Utstyret de bruker å destillere med er designet av produsenten selv, kobberpanner håndlagd i Portugal, ett hammerslag av gangen. I følge produsenten: med tålmodighet, akkurat som whisky. Fatbruken er viktig for Mosgaard, her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Alle fat er spesiallagd av nøye utvalgt fransk og amerikansk eik, og Sherryfatene har blitt smaksatt med Mosgaards egen Sherry før de har lagret whisky på det. Vannet de har på den sørlige delen av Fynøyen er hardt og mineralsk, og hard vann betyr myk whisky…

Palo Cortado Cask er den nyeste whiskyen til destilleriet, den har ligget på skreddersydde fat som har blitt krydret med en 1.5 års lagring av Palo Cortado Sherry før det har blitt brukt til whisky. Den har noe høyere alkoholinnhold med 53%. Denne vant nylig gull og ble kåret til kategoridirektør i World Whiskies Award.

Innbydende nese med moden sitrus, appelsin, nøtter, marsipan, fat, karamell og vanilje. På smak er den konsentrert, rik fruktighet, rund, lang og god ettersmak med mange lag. En smakfull og deilig whisky, meget vellykket.

Oloroso Cask er lagret på håndplukkede 10-30 år gamle Oloroso fat, plukket fra hverandre og bygd på ny i 50 liters størrelse spesielt for Mosgaard. 46.6% alkohol.

Den har en elegant nese med malt, sitrus, fat, karamell, pære, nøtter, hint av sjø. Den er rund og smooth på smak, fin fylde, rik, lang og behagelig utgang. En deilig whisky med elegante smaker, rik.

Port Wine Cask er en liten hemmelighet i følge produsenten, den er lagret på to ulike portvinsfat hvor de har blandet staver fra både Ruby og Tawny fat til ett. Et genialt grep for å få et mer komplekst preg på whiskyen om undertegnede skal si sin mening. 49% alkohol.

Fruktig nese med mørke bær, tørket frukt, malt, lett krydder, kanel, moden sitrus, fat og vanilje. Den er fruktig også på smak, kompleks med et fint preg av tørket frukt, et fint sting, lang og smakfull ettersmak som følger nesen. En utrolig kompleks og deilig whisky, godt balansert.

Pedro Ximenez Cask er dobbeltlagret, først på nye franske fat, så på gamle Pedro Ximenez fat. 46.4% alkohol.

Den har en mild og innbydende nese, moden sitrus, malt, tørket frukt, fat, vanilje. Den er mild også på smak, rund og elegant, fatpreget med en lett krydret og god ettersmak. Smakfull og elegant med en balansert fatsødme.

Peated / Bourbon Cask er produsert med torvrøkt malt, i skotsk tradisjon. Den er dobbeltlagret, først på nye amerikanske fat, så på Bourbon fat. Dette gir både krydder, farge og sødme for å balansere røykpreget. 48.8% alkohol og 25 PPM.

Innbydende og kompleks nese med røkt malt, karamell, kaffe, moden sitrus, fat, krydder, melne epler. Den er fruktig og smakfull, deilig røykpreg, rund, hint av stall, lang utgang med mange lag og mye smak. En spennende og godt balansert whisky, rimelig unik.

Jeg er meget imponert over alle whiskyene, for en utrolig flott kvalitet denne produsenten i vårt kjære naboland har klart å lage! Jeg er dog nysgjerrig på en av whiskyene til Mosgaard jeg ikke har smakt, nemlig Single Cask Black Peat. Den står høyt på ønskelisten over whiskyer å smake! Det gledes på å følge Mosgaard videre på sitt whiskyeventyr.

Les mer på http://www.mosgaardwhisky.dk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..