Provence.

Det har blitt mange viner fra Provence i sommer, og flere står for tur, jeg tenkte derfor jeg skulle dykke litt ned i dette området i Frankrike som romerne kalte provincia nostra (som betyr vår provins). Som dere sikkert ser ligger Provence i sør-øst Frankrike, vinmarkene strekker seg på et område på 200 kilometer fra øst til vest og ingen vinmark i Provence ligger mer enn 56 km fra Middelhavet noe som tilsier at dette definitivt er et middelhavsklima!

2000px-Vignobles_provence-fr_svg

Vinmarkene får rundt 3000 soltimer i året og en gjennomsnittstemperatur på 14.5 grader.

Det største området med AOC klassifiseringen (AOC er i en prosess hvor den skal byttes om til AOP) er Côte de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence kommer på en god andreplass tett fulgt av Les Baux-de-Provence, Bandol, Palette, Coteaux d`Aix-en-Provence, Coteaux Varois, Coteaux de Pierrevert, Belette og Cassis.

Côte de Provence står for 75% av vinproduksjonen i området og av dette er hele 80% rosèvin, hoveddruene er  Carignan, Cinsaut, Grenache, Mourvèdre og Tibouren, mens de øker bruken av Cabernet Sauvignon og Syrah.

Coteaux d’Aix-en-Provence produserer ca. 60% rødvin, 35% rosèvin og resten hvitvin.

IMG_0080

Provence er det eneste området i Frankrike utenfor Bordeaux som har klassifiserte vinhus, i 1955 fikk 14 vinhus i området tittel Crus Classés, det er kanskje ikke så rart når man tenker på at Provence er hjem til de gamleste vinhusene i Frankrike.

Hvorfor har rosèvin fra Frankrike blitt så populært utenfor hjemlandet sitt de siste årene? Vel, det er sikkert flere svar på det, men jeg tenker at en av grunnene er at rosèvin er så versatile i en mangel på et godt norsk ord. Den kan nytes alene, det ser flott og feminint ut i glasset, det passer til utrolig mye forskjellig mat og de har en god balanse i forhold til sødme og tørrhet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..