Vin fra Romania.

Siden jeg skrev om vin fra Budapest og Ungarn her om dagen fikk jeg lyst til å skrive litt om vin fra Romania også, siden det er nokså nærliggende. Romania har jo ordet Rom(a) i seg, så det har vært påvirket av romerne på et tidspunkt, nærmere bestemt det første århundret da Keiser Trajan la området til det romerske riket. På grunn av denne påvirkningen fra Sør-Europa har Romania derfor vært et vinland gjennom historien, dog noe ukjent nå til dags selv om flere mener at det er på tur oppover. Faktisk så er Romania ett av de ti største vineksporterende landene i verden og på sjetteplass når det gjelder størst vinproduksjon i Europa!

romania

Faktisk så ligger Romania på same høydemeter som Frankrike, noe som tilsier at vinproduksjon er bra tilpasset og landet produserer mange forskjellige druer. De viktigste hvitvinsdruene er: Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling, Aligoté, Sauvignon, Muscat, Pinot Gris, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Grasă de Cotnari, Galbenă de Odobești og røde  Merlot, Cabernet Sauvignon, Băbească Neagră, Fetească Neagră, Pinot Noir, Busuioacă de Bohotin. De viktigste områdene er Moldovia, Muntenia og Oltenia som sammen har 79% av druedyrkningsområdene.

De rumenske vinprodusentene kan deles opp i to grupper, de private som ikke har råd til de nødvendige investeringene og bare selger vin i dunker, og de statlige vinprodusentene. En del av vinfirmaene har blitt privatisert ved hjelp av utenlandske investorer, danske, britiske og italienske er blant de som er representert. I 1998 innførte Romania appellasjoner; Lette bordviner, VS, VSO, VSOC.

piata-mica-a-far

Det er ikke før nå det har kommet viner fra Romania inn på vinmonopolet, hele to rødviner fra dette landet som produserte 275. millioner hektoliter vin i 2015. Hva er grunnen til dette? Er kvaliteten fortsatt for lav for norske ganer? Eller har ikke vinimportørene fått øyne opp for at dette er et land som er på tur oppover i popularitet? Ikke vet jeg, men på systembolaget har de hele 11 forskjellige viner fra Romania, en av dem har jeg smakt tidligere: La Revedere Merlot 2012 og den har jeg nå, ett år etter, smakt den nye årgangen til, følg med i morgen!

En kommentar om “Vin fra Romania.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..