Vin på den greske øya Kos.

Den yngre generasjonen tenker kanskje på Kos som en partyøy, barnefamiliene på all inclusive resorter og den litt eldre generasjonen har kanskje vandret fra taverna til taverna langs koselige gater. Jeg tok selv en liten tur til Kos i September og som vininteressert måtte jeg selvfølgelig finne ut om det var noen vinmakere på øya! Det var noen få og det var spesielt Triantafyllopoulos Winery som skilte seg ut som det største, med en 5-åring med fulladet iPad og lovnader om bading og is etter vingårdsbesøk avtalte vi et møte.

Vi bodde på hotellet Blue Village Family Life Club Marmari Beach by Atlantica som er et hotell delvis eid av vinhuset, dette gjorde at vi ikke bare fikk skyss av hotellets sjåfør de 10 minuttene det tok til vingården, vi fikk også selskap av hotellets Guest Relations Manager som også var kunnskapsrik angående vin både på Kos og i Hellas generelt.

Under er området hvor de tar i mot turistgrupper på vinsmaking.

img_5850

Vi blir vel tatt i mot av Christos Papagiannis som viser oss rundt samtidig som han forteller om dette vinhuset på den lille greske øya. De startet vinhuset i år 2000 og eier nå 13 hektar vinmark, noe som regnes som stort på de greske øyene, han forteller at det er vanskelig å kjøpe nye områder på grunn av de pressede prisene på øya og da spesielt på grunn av turismen. De produserer ca 80-90.000 flasker i året avhengig av været og selger de kun lokalt.

Kos har ikke noen særlig tradisjon med vinmaking i forhold til for eksempel Santorini, de har vært beleiret flere ganger oppgjennom tidene blant annet av Ottomanene som muslimer (de tillot ikke alkohol), så vinproduksjonen sto stille i mange hundre om ikke tusenvis av år. De hadde et statseid vinselskap en periode som la ned på 70-tallet.

img_5855

Christos tar oss gjennom lokalene hvor de produserer vinen og forteller at de har nylig kjøpt to toppmoderne italienske ståltanker som gjør prosessen med maserasjon enklere. De bruker mye ståltank for  å bevare frukten  i vinene de produserer, de lager per dags dato tre hvite, en rosè og fire røde viner pluss en dessertvin.

img_5858

De har som mål å kun produsere gresk vin, men veien dit  er lang. Christos sier at de har begynt med å lage vin på internasjonale druer for å vise at de kan å lage vin, for så å fase de ut og produsere viner med kun greske druer. Hvert år har de et prosjekt med en ny vin, en vin de tester å smaker i flere år for å finne den rette balansen og smaken før den kan lanseres, i fjor lanserte de en dessertvin med soltørkede druer.

img_5860

Se på den panoramiske utsikten på smaksrommet deres, her var 2 av 4 vegger vinduer!

Etter en fin omvisning av eiendommen ble de tid for smaking, da kom ønologen for vinhuset og tok over, han var en utrolig kunnskapsrik og engasjert mann!

img_5864

Den første vinen jeg fikk smake var Dikaios Oinos, jeg fikk forklart at ordet Oinos var forløperen til ordet vinos, altså det som førte til vin på norsk, vino osv. Den hvite vinen er for øvrig knallgod, den er produsert på 50% Asyrtiko og 50% Athiri og man kjenner at dette er en typisk gresk kvalitetsvin!

Siden vinene ikke er tilgjengelige her i Norge så går jeg ikke inn på smaksnotater på hver enkelt vin, men jeg vil nevne at Chardonnay`en deres var god, veldig smaksrik med  et godt eikepreg. Erithros som var produsert på 50% Syrah, 30% Tempranillo og 20% Cabernet Franc var vinen jeg valgte da de var så generøse at de ville gi meg en flaske som takk for besøket! Den var lett å drikke og hadde et godt og balansert preg av både Syrah og Tempranillo som jeg begge liker!

img_5866

Jeg fikk også smake dessertvinen deres, og navnet som betydde «gave fra solen» stemte meget godt, den var helt fantastisk! Et nydelig preg av tørket aprikos og moden sitrus, den minnet ganske mye om Sauternes. Jeg måtte selvfølgelig kjøpe med meg en «gave fra solen» så jeg kunne dele smaksopplevelsen med min mann!

Jeg vil takke Triantafyllopoulos Winery for et hyggelig besøk og smaking av gode viner, håper jeg ser hvert fall noen av vinene i Norge i fremtiden!

img_5842

Jeg vil også anbefale hotellet vi lå på (ikke sponset), de hadde 6 flotte bassenger, nydelig mat og masse underholdning for store og små!

En kommentar om “Vin på den greske øya Kos.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..