Hotell Bristol i Warszawa.

Da vi var på familieferie i Polen i sommer hadde jeg et lite samarbeid med Warsaw Tourism Organization, en av tingene var å ligge tre netter på det fantastiske hotellet Hotel Bristol, a Luxury Collection Hotel i Warsawa!

Litt historie:
Ideen om å bygge dette hotellet kom i 1897, av rådgiveren til den verdenskjente pianisten og komponisten Ignacy Jan Paderewski, som senere skulle bli statsminister. Folket fulgte spent med i årene som kom, det var diskusjoner, rykter og spekulasjoner på hvordan dette kom til å bli… Da navnet Bristol ble avslørt ble mange skuffet, skulle et ikonisk hotell i Warsawa ha et utenlandsk navn? Hvem som valgte navnet er ikke kjent, men navnet var et populært navn for mange luksushotell rundt om i Europa.
Hotellet var ferdig i 1901 og hadde ett av de første systemene for sentralfyring i Warsawa som et topp moderne hotell, de hadde også gjort alt brannsikkert noe som var innovativt for tiden. Det fantes ikke taxier eller trikk på denne tiden, hotellet hadde derfor to egne hestevogner som brakte gjester til og fra hotellet.
Interiøret ble designet i Art Nouveaustil, dette unikt i Polen og Europa generelt.
Både den russiske revolusjonen og første verdenskrig påvirker hotellet, tyske soldater ødelegger mye av interiøret og innvirker på økonomien negativt da de forlanger å bo og spise der gratis.
I 1919 blir eieren, Paderewski, valgt som statsminister, dessverre holder han ikke den stillingen ut året en gang da jobben med å bygge opp Polen igjen etter verdenskrigen blir for stor. Han vil selge aksjene sine og flytter stil Sveits.
Han får dog ikke solgt aksjene sine da ingen vil investere i hotell i denne perioden, før i 1928 da en av de andre aksjeeierne låner penger av en bank mot aksjer, for å modernisere hotellet.
Nå var det Bank Cukrownictwa som er hovedeier i hotellet, de renoverer hotellet frem til 1931 og det fremstår på midten av 30-tallet som ett av de mest moderne og elegante hotellene i Sentral-Europa.
Så blir hotellet påvirket av den store depresjonen, de må si opp mange og gjøre om på mye når folk ikke hadde råd til å bo de, når de karrer seg oppover igjen etter en tøff periode er året 1939. I september blir byen bombet, men Bristol får kun mindre skader.
Invasjonen gjør at tyskerne nok en gang tar over hotellet, og kun tyskere får bo der. Denne gangen oppfører tyskerne seg bedre og hotellet går faktisk i pluss, såpass at de kan oppgradere hotellet og utvide med en vinbar.
I 1944 kommer den røde armè og kampene mellom russerne og tyskerne gjør Warsawa om til en ruin, av en eller annen grunn står hotellet igjen nesten uskadet.
I 1947 bestemmer kommunistene at staten skal eie hotellet, og slik blir det.
I de neste tiårene blir hotellet kjent for sin flotte restaurant og mange kjente ansikter bor der, Cafè Bristol er også et populært sted å gå i Warsawa.
Men det skal ikke vare, i 1981 stenger hotellet etter en lang periode med synkende interesse fra gjester, lite midler til oppussing og økende konkurranse fra andre hotell.

I 1991 kunne man høre lyden av arbeidere inne i det stengte hotellet, et stort selskap hadde gått inn og ville investere i Bristol sammen med staten. Forte, som selskapet heter, ville lage det første 5-stjernes luksushotellet i denne delen av Europa! De ville lage hotellet slik det hadde blitt bygd for 100 år siden, med en moderne tvist og en ny etasje, og i 1993 åpnet hotellet igjen!
Det fikk fort tilbake sin status som det flotteste hotellet i Warsawa og ett av det beste i Europa, her bodde blant annet Englands dronning Elisabeth og Prince Charles, The Rolling Stones og Lionel Richie!
Og suksessen har heldigvis denne gangen fortsatt til i dag.


Rommet vi hadde var utrolig lekkert, stilrent og funksjonelt. Vi hadde to bad og stor gang og garderobe. Sofaen ble omgjort til seng om kvelden (turndown service).

Fakta:
Hotellet har 168 rom og 38 suiter. Det ligger midt i gamlebyen og er et dyrevennlig hotell. Det har restaurant (Marconi Restaurant), den kjente Bristol Cafè i Wien stil, Column Bar i tidlig 1900-talls stil, den moderne Bristol Wine Bar, SPA, innendørs badebasseng, treningssenter og konferansesaler hvor de arrangerer alt fra møter til bryllup.
En natt koster fra 1000 norske kroner inkludert frokost.


Resten av hotellet er også veldig lekkert, så gjennomført og klassisk i alle ledd. Man får følelsen av å stige inn på et 5-stjerners hotell slik man skal (det er ikke alltid standard på luksushotell dessverre)!


Frokosten er et kapittel for seg selv, det er umulig å bli lei av den den første uka, det er jeg sikker på. Her er Egg Benedict, og ja, det er musserende vin du ser i bakgrunnen – en nice touch ved frokostbordet. For frokostbordet bugner over av gode råvarer og det er utallige ting å velge mellom både for store og små.

Jeg har spist frokost på gud vet hvor mange hotell, i Norge, Europa, Asia, Sør-Amerika, Afrika, og kan med hånden på hjertet si at dette er en av de aller beste frokostbufféene jeg har vært borti.

For ikke å snakke om omgivelsene den blir servert i… Og slik er hele hotellet skal det vise seg, jeg fikk en liten rundtur på hotellet av en sommelierkollega:


Unikt innredede rom i forskjellige stilarter gjør dette hotellet som et eventyr å gå gjennom. Jeg fikk også smake signaturdrinken til baren Column bar, en bar som gjør at du føler at du har hoppet 100 år bak i tid, på en god måte!

The Nocturne Fizz cocktail var en drink en fattig gjest betalte med på starten av hotellets levetid, han lovte at hvis bartenderen lagde denne ville alle bli «amazed». Og drinken var sannelig ikke dum den! Baren og hotellet er dyrt etter polsk standard, men 100 kroner for en cocktail i slike omgivelser er ikke for mye å betale for norske lommebøker etter min mening.


Andre fasiliteter på hotellet er blant annet et nydelig spa-område med basseng, badstu, dampbad og muligheter til massage. Stemningen i denne kjelleretasjen er helt unik og beroligende! Hit gikk vi hver morgen etter en tur hit:

Et godt utstyrt treningssenter (dere vet kanskje hvor sær jeg er på at jeg må ha gode treningsmuligheter) med gratis vann på flasker, frukt osv. Tipp topp!
Jeg er superfornøyd med oppholdet på Bristol, det er absolutt et hotell jeg anbefaler videre!


Og du – hotellet har en liten hemmelighet, en hemmelighet som involverer Warsawas beste utsikt… Mer har jeg ikke lov å si, spør gjerne om det hvis du skal ligge der, så er du kanskje så heldig at du får se nettopp denne utsikten og nyte noe godt i glasset….

Opphold i samarbeid med Warsaw Tourism Organization

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..