(Tidligere utgitt i magasinet Bulletin fra Norske vinklubbers forbund av meg)
Mange som har tatt turen til Baroloområdet i Langhe, Piemonte, holder seg mellom de klassiske 11 kommunene eller landsbyene om du vil. Og å smake seg fra Barolo by til La Morra, Castiglione Falletto og Serralunga d`Alba er absolutt å anbefale, enten du tar sykkelen fatt eller tar annen transport.
Her ligger vinhusene tett og de fleste tar i mot besøk, ofte gratis. Tar de en liten sum er det fordi de vil servere deg lokalt produserte godsaker, som pølser og ost til vinen.
For de er like opptatt av mat her som i resten av Italia, og det sier seg selv at det er deilig med litt fet mat til både Barbera og Barolo.
Dette området er på UNESCO-verdensarvlisten, og det er som et eventyrlandskap med slott på hver åsrygg.
Men, det er verd å ta turen nordover, til DOCG-området Roero i Canale, rett nord for Langhe.
Her, ca. 12 km nord for Alba, ligger nemlig vinhuset Azienda Agricola Malvirà!
«Mal» betyr dårlig og «Vira» betyr snudd på den lokale Piemontesiske dialekten. Det refererer til at den gamle vingården lå uvanlig til å pekte mot nord i motsetning til sør som var det vanlige. Vingården ble flyttet fra sentrum i Canale til Canove i 1989, rett ved foten av Trinità vinmarkene.
Selve vinhuset ble etablert på 50-tallet av visjonæren Giuseppe Damonte, han visste at Roero hadde mye større potensiale for druedyrking og vin enn mange trodde på den tiden.
Det er i dag Massimo og Roberto Damonte, Giuseppes sønner som driver vinhuset videre, med samme visjon og innovasjon som sin far. De er ikke redd for å prøve nye ting, nye druer, fatlagre viner som egentlig ikke skal lagres på fat osv.
Personlig har jeg kun møtt Roberto av de to brødrene, han besøkte Norge i fjor og hadde en vinsmaking og Winemakers Dinner sammen med Christopher Moestue.
Selv om engelsken ikke var flytende fikk man fort inntrykk av at mannen både var svært dedikert og ikke minst hadde masse humor.
Det samme gjaldt sønnen Giacomo som i vår tok i mot meg hjemme på vingården.
Giacomo fortalte at enkelte ganger tok brødrene i mot besøkende selv, bare på moro. Men at generelt er det Massimo som driver den delen av virksomheten som omfatter vinmarkene mens Roberto arbeider med vinifikasjon og salg.
Federica og Patrizia Damonte, konene deres, driver luksushotellet med 13 rom som ligger rett over vingården. Giacomo tok meg med på en rundtur på Villa Tiboldi, som både består av et hotell med badebasseng samt restaurant. Alt med et utrolig moderne og lekkert design.
Her koste turistene seg i solen under store limetrær, noen drakk kaffe og andre drakk den ytterst lokale vinen fra vinmarkene som omkranset hotellet.
I restauranten kunne man kjøpe seg både lunsj og middag med tradisjonell mat fra området paret med Malviràs vin.
Jeg får servert et glass hvitvin ute i hotellets hage mens Giacomo forteller om vinhuset, og selv om det frister å bli sittende med vinglasset å nyte solen og utsikten så er tid for å se på det aller helligste: vinkjelleren.
Malvirà produserer 300.000 flasker i året fra ca. 42 hektar vinmark, de har vinmarker i Canale, Monteu Roero, La Morra og Montà. Fra 2016 begynte de å høste sertifiserte organiske druer.
Vi tar en rundtur i kjelleren og smaker litt forskjellig både fra ståltank og trefat, Giacomo forteller at alle de røde vinene deres blir lagret på 450 liters franske fat.
Etter hvert beveger vi oss opp i 3. etasje av vinhuset, her har de et utrolig flott smakerom med utsikt over vinmarkene og området. Etikettene til Malvirà er urolig flotte. Logoen deres er inspirert av tarotkort, et hjul som ligner på Conti Roero familiens husvåpen.
Og mange av etikettene er kunstferdig fremført med maleriaktige bilder.
Men det er det som er inni som teller blir vi enige om rundt bordet før vi begynner smakingen, Giacomo finner frem forskjellige viner i ulike årganger han har lyst til å vise frem. Spesielt vil han vise lagringsdyktigheten deres.
Roero Arneis Vigna Renesio 2015:
En av de klassiske vinene til Malvirà produsert på Arneis fra enkeltvinmarken Renesio. Vinen har en intens nese med god og moden frukt, florale toner og hint av urter. Den er rund på smak, balansert med gode toner av gul frukt, litt behagelig fedme og en ettersmak som sitter godt.
Roero Arneis Vigna Renesio 2013:
Har en mer utviklet aroma enn sin to år yngre bror, også her deilige aromaer og smaker av gul frukt, rund og balansert med lang ettersmak.
Langhe Bianco Sauvignon 2016:
Vinen har et tydelig Sauvignon Blanc preg på nesen med grønn frukt, sitrus, litt gress og tropisk frukt. Den er frisk og fruktig på smak, gode smaker av eple, sitrondrops, tropisk frukt og urter. En mild og behagelig Sauvignon.
Langhe Bianco Tre Uve 2010:
Vinen er basert på 40% Chardonnay, 40% Sauvignon og 20% Arneis, modnet 10-12 måneder på fat og 12 måneder på flaske. Vinen har en innbydende og moden aroma av gul frukt, honning og et delikat innslag av fat. Den er rund og balansert på smak, man finner tropisk frukt, gule epler, honning og vanilje. En meget god vin.
Jeg får også med meg en 2006-årgang som jeg har smakt i ettertid, også den utrolig flott og et bevis på at denne vinen lagres godt!
San Michele Barbera d´Alba 2005 (tilgjengelig i 2015 årgang i Norge):
Vinen har en utviklet aroma av tørket frukt, sjokolade, krydder og fat. Den er rund på smak med fortsatt god syre og integrerte tanniner, god og lang ettersmak. En utrolig god Barbera, enda et eksempel på Malviràs lagringsdyktighet.
Malvirà Roero Superiore Trinità 2012 (tilgjengelig i 2009-årgang i Norge):
Den første av 3 viner som er produsert helt likt (100% Nebbiolo), kun med forskjellig vinmark. Alle er lagret 24 måneder på fat og 12 måneder på flaske. Vinen har en fint utviklet aroma med mørke bær, litt florale toner, tørket frukt og krydder. Den er god og litt utviklet på smak, krydderpreget og har god syre og godt integrerte tanniner. Tørr og lang ettersmak. God nå men lagres fint i kjelleren i 15 år, i likhet med de to neste vinene.
Malvirà Roero Superiore Mombeltramo 2012 (tilgjengelig i 2006-årgang i Norge):
Vinen har en litt søtere aroma enn Trinità, hint av søt tobakk og søt lakris i kombinasjon med krydder og florale toner.
Kompleks smak med mørk frukt, krydder, gode tanniner og en lang og tørr ettersmak.
Malvirà Roero Superiore Renesio 2012:
Denne vinen fremstår mer krydret og maskulin enn de to forrige, litt lukket på aroma enda og trenger litt tid. Den er kraftig og tanninrik, preg av mørk frukt, krydder og kakao. Godt potensiale.
Malvirà Roero Superiore Trinità 2004 (tilgjengelig i 2009-årgang i Norge):
Denne har utviklet seg meget godt og minner om en Barolo. Den har fortsatt god frukt på nesen, søtlige kryddertoner, litt jordsmonn og kakao. Den er strukturert med en balansert sødme, utrolig lang og god ettersmak.
De har også en dessertvin produsert på druer fra Renesio lagd med druer infisert med botrytis som imponerer, en nydelig oksidert stil med godt preg av honning aprikos, tropisk frukt og karamell.
Birbét 2016 (tilgjengelig i Norge):
Dette er en musserende vin på 5% alkohol med en godt parfymert aroma, en deilig sødme, og godt balansert mellom frukt og syre og et flott følge til dessert. En forfriskende sommervin.
Som så mange vinprodusenter produserer de også grappa, jeg tok en rask smak av de tre som er tilgjengelige i Norge og kan konkludere at de er av veldig god kvalitet. Grappa di Birbet er å anbefale hvis en liker en litt sødmefull stil, Grappa di Nebbiolo har et godt sitruspreg mens Grappa di Arneis er mer fruktig. Gode som avec.
En stund etter at jeg besøkte Malvira smakte jeg en av vinene jeg fikk: Langhe Bianco Tre Uve 2006!
Den kunne tydelig vitne om at denne hvitvinen er særs lagringsdyktig, den har utviklet seg helt nydelig med modne gule epler, honning, florale toner og en balanse som imponerer.