Zeltinger Hof

Annonselenke og tur i samarbeid med Moselwein

Da jeg var på en pressetur i Tyskland i mai i anledning vinfestivalen Mythos Mosel (artikkel kommer i neste Bulletin magasin) lå jeg 5 netter på gjestehuset Zeltinger Hof. Det vil jeg gjerne anbefale videre til dere andre vinentusiaster i tilfelle dere har planer om å dra til Mosel! Zeltingen er en romantisk liten landsby, med hus i typisk tysk stil og små brosteinsbelagte gater.

Selve hotellet har 34 forskjellige rom og leiligheter, fra enkle (men greie) enkeltrom med kjøleskap og bad som jeg hadde, til luksuriøse leiligheter med Jacuzzi og eller badstu. Rommene ligger både i hovedbygningen, men også i nabobygningene, inkludert Winzerhaus som ble bygd på 1500-tallet og et gammelt renovert gjestehus fra 1600-tallet! Her er altså rommene en opplevelse for seg selv!
Turområdet rundt er også utrolig flott, man kan ta de forskjellige (godt skiltede turene) oppe i vinmarkene, eller leie seg sykkel og sykle etter egne sykkelstier langs Moselelven.

Fra morgentur i vinmarkene og halvdagstur på sykkel til den nærliggende landsbyen Bernkastel.

Men det er restauranten og vinkjelleren som er hovedattraksjonen når det gjelder Zeltinger Hof, og hvorfor jeg vil anbefale en natt eller tre her. Jeg spiste her 4 kvelder, altså nesten gjennom den  nydelige menyen med tilhørende vin. (Jeg ble alltid veldig positivt overrasket over regningen, her fikk man mye vin og mat for pengene)
Det som er unikt her er at de har 160-180 vinflasker på glass til enhver tid, magisk for enhver vinelsker. Og da ikke bare fjorårets viner, men viner helt tilbake til 70-tallet…
Det er sommelier, kokk og hotelleier Markus Reis som skal ha æren for dette, det er han som har skapt dette mat og vinuniverset i denne lille landsbyen. Ikke bare er han meget dyktig i jobben sin, han er også utrolig hyggelig og jordnær. Hver morgen når jeg sto opp satt han utenfor å skrelte dagens asparges.

Den første kvelden oppdaget jeg at de hadde flere ulike brett med 5 forretter som var spesialiteten deres, med blant annet store scampi og asparges håndskrelt av eieren og kokken selv, aspargessuppe, røkelaks med salat, bratwurst med potetsalat og andre lokale spesialiteter. Forrettene blir servert med flotte, tilhørende viner, med mindre du velger noe selv fra den enorme listen deres. Det vanlige valget for mange er 2 viner per rett valgt av sommelieren på restauranten.

Hovedrettene var like imponerende, også her kun lokale spesialiteter. Alle dyr på tallerken var lokale, fra kalven, til kyllingen, lammet og viltkjøttet.
Jeg smakte blant annet villsvin skutt av naboen og vinmakeren Johannes Selbach fra Weingut Selbach-Oster, selvfølgelig med hans egne viner til.

På dessertkartet kan de skilte med alt fra sorbet, til eplestrudel og tiramisu.
Hvis jeg skal komme med en anbefaling vil jeg si at ostefatet deres med 5 ulike oster, samt de anbefalte vinene til er en innetier etter maten.

Jeg fikk blant annet Weingut J. Cauerburg Bernkastler Doctor Spätlese 1971, Moselhaupt Niederfeller Fächern Riesling Auslese 1997 og Marcus Molitor Sonnenuhr Auslese*** 2003 til desserten og la meg meget fornøyd den kvelden.

Frokosten på hotellet er også meget bra, jeg spiser lavkarbo og det er alltid interessant å se hva hotellene kan tilby. Her bugnet det av oster, skinker (til og med mange spekeskinker man kun skjære selv med gamledagse maskiner, egg av alle varianter, nøtter, brødprodukter for de som spiser det, frokostblandinger, yoghurter… You name it. Til og med musserende vin. Absolutt terningkast 6 for min del.

En annen kveld på turen spiste jeg sammen med kollegaene jeg var sammen med denne helgen, et par sommelierer, en Master of Wine og noen kinesiske vinhandlere. Vi ble ikke skuffet denne kvelden heller, med deilig mat fra restauranten og flott vinservice fra Markus Reis!
Forretter over og deilig tysk schnitzel med ost under.

Vi ble ikke skuffet over vinen denne kvelden heller, med viner fra henholdsvis 2008, 1973 og 1983.

En kveld etter en middag med noen av vinmakerne på vinfestivalen var vi så heldige at vi fikk bli med ned i den «hemmelige» kjelleren til Markus Reis, det ble en opplevelse uten sidestykke.

Det ble åpnet gamle viner over en lav sko, 1949, 1976, flere 1983… En fantastisk og intim vinsmaking. Denne flasken fra 1917 fikk vi bare ta bilde av, noe som er forståelig.


Det er ikke alle som er så heldige å bli tatt med i kjelleren av Reis, men de selger en pakke som heter Wine Lovers Arrangements, hvor man faktisk blir tatt med dit å smake vin, får fire retters middag med 8 viner, vinsmaking i en nærliggende vinmark osv i tillegg til overnatting.. Det ville jeg definitivt unnet meg om jeg skulle til Mosel på tur.
Markus arrangerer også vinsmakinger i vinmarken, med denne kule bilen:

Jeg var så heldig å få sitte på ved flere anledninger, blant annet til et slottsball jeg skal fortelle mer om siden.
Et godt hotelltips for mat- og vinelskeren der altså!

(Til Tyskland kjører jeg med Lufthansa, ett av mine favorittflyselskap. Hint: gratis OG god vin på alle flyvninger)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..