Reiseliv: vinferie i Piemonte.

(Tidligere utgitt i avisa Norddalen av meg, gjengis nå her som nyttårslesning)

Det er alltid hyggelig å besøke det Italienske vindistriktet Piemonte, men det er noe magisk når marken grønast og plante- og dyrelivet kommer tilbake til live etter en kald vinter.
Det kan ligne litt på en fin sommerdag i Gudbrandsdalen der en kommer susende med bil, enten man kommer fra flyplassen i Milano eller Torino. Med godt over 20 varmegrader i lufta og traktorer som surrer på grønne jorder i de mange dalene, blant gule blomster og bier i slutten av april.
Slik en kunne observere hjemme i Norge før en dro, ser en også her snødekte fjell i bakgrunnen, med Alpene som grenser mot Sveits og Frankrike.
Men her dyrkes det ikke gress til kyr og sau, ei heller korn og potet.
Her er det lange rekker med vinplanter, vinstokker som det kalles på fagspråket, så langt øyet kan se.

Det er Torino som er hovedstaden i Piemonte, men det er ved de to byene Alba og Asti i den sørlige delen at hjertet for vinproduksjon ligger og hvor ca. 90% av vinen fra denne regionen blir produsert.
For en sommelier er det selvfølgelig stor stas å komme til Barolo og se de kjente vinmarkene, se skiltene til vinhusene man drømmer om å ha råd til å kjøpe vinene til her hjemme i Norge og ikke minst ha muligheten til å dra innom vingårdene å smake.
Barolo er nemlig både en landsby og en av Italias mest kjente vin produsert på Nebbiolodruen.
Men man trenger verken ha stor kunnskap om vin eller være superinteressert i det temaet for å sette pris på dette området som feriedestinasjon.
Det vises tydelig på statistikken over nordmenn som både reiser til Piemonte på ferie så vel som kjøper seg feriehus. Enkelte går til og med til anskaffelse av egne vingårder!
De erverver nok antageligvis ikke den dyreste vingården, da den store snakkisen i Barolo i april var den halve hektaren med vinmark som ble solgt til 2 millioner euro.
Men en liten gård med noen vinplanter og hasselnøttrær høres absolutt romantisk ut, gjerne med noen rom å leie ut til hjembygdinger på besøk.

Romantisk er det også å våkne i en egen villa på toppen av en ås, omringet av vinplanter og lilla rosmarinbusker og utsikt mot den lille landsbyen Castiglione Falletto, kjent for sitt runde tårn fra 1200-tallet.
Og det er ikke den eneste landsbyen man ser om man kommer seg litt opp i høyden, Baroloområdet i Langhe består nemlig av mange små landsbyer.
Den såkalte DOCG-sonen (stedsbasert appellasjon for områdets viner) for Barolo består nemlig av 11 landsbyer og er på UNESCO verdensarvlisten.
Og hver av landsbyene har hvert sitt slott med tårn man kan se på lang avstand, det ser nærmest ut som et eventyrlandskap for en nordmann.
Ikke mindre magisk er det å stå å høre på kirkeklokkene om morgenen, de ringer i utakt fra alle de mange kirkene og dalene bærer lyden milevis.
Hvis en ikke vil leie en egen villa så finnes det mange andre muligheter, en av de mest populære måtene å overnatte på er Agroturismo, gårdsturisme!
Et godt eksempel på et typisk gårdshotell i dette området er La Torricella, her drives det kombinerte hotellet og vingården av storfamilien, som tradisjonen er i Piemonte.
I tillegg til et flott hotellrom (ett av kun åtte) med en nydelig utsikt over de 13 hektarene med vinmark, kan du også få en vinsmaking med vinene de produserer av selve eieren. Om du tar dette før eller etter en svømmetur i bassenget eller et besøk på hotellets SPA er opp til deg selv. Senere på kvelden hopper eieren i kokkeklærne og lager de mest fantastiske matrettene til deg i restauranten.
Og mat kan de i Italia.
I Piemonte er de kjent for risotto, det produseres nemlig en del ris her. Det produseres også mange forskjellige oster av både ku, sau og geit, samt ulike pølser fra de samme dyrene og selvfølgelig svin. De har også stor hasselnøttproduksjon, det gir utslag i ulike nøttekaker og søtsaker, ikke minst pålegget Nutella som er standard på frokostbordet her.
Man må heller ikke glemme trøffelen, den rare knollformede soppen som smaker nydelig i fleste matretter.
Her er det vanlig å drive trøffeljakt om høsten, og selv om jeg blir forsikret om at det kun er en hobby av en av lederne i den lokale trøffelforeningen så høres det ut som blodig alvor.
Her må hundene gå på et eget universitet for å bli trøffelhunder, og treningen for både menneske og hund etter at hunden er uteksaminert høres ganske intens ut.

I tillegg til vanlige hotell finnes det også enda en overnattingsmulighet, nemlig å overnatte på et vaskeekte slott!
Ett av slottene en kan leie seg rom i er Marchesi Alfieri, et slott bygd i barokkstil på 1700-tallet med en utrolig flott park rundt.
Også her er det kun 7 rom, dette gjør at du kan nyte de flotte omgivelsene nesten alene.
Vinsmaking og omvisning i de eldgamle kjellerne er en flott opplevelse enten du tar turen med selveste vinmakeren eller den kvinnelige sommelieren som tar turene når han er opptatt.
Ikke langt unna ligger Michelin restauranten Ristorantell Centro, her serveres enestående italiensk mat og vinkjelleren er intet mindre enn imponerende.

Det anbefales å leie seg en leiebil for å komme seg til dette området ved Alba og Asti, da har en friheten til å kjøre dit en vil, når en vil. Veiene og severdighetene i området er godt skiltet.
Man kan ta seg noen netter i Barolo by og gå på vinmuseumet, nyte en fingerbøl sterk kaffe eller en Spritz på utekafè, utforske de smale gatene og de små butikkene eller ta en vinsmaking og omvisning på det kjente vinhuset Marchesi di Barolo som ligger midt i sentrum.
Man kan også sette igjen bilen på et gårdshotell å sykle seg gjennom landskapet, det er utrolig populært om sommeren og mange hotell har sykler til utleie. Da kan en nærmest ta en «vingård til vingård runde» og kikke innom hos de mange produsentene som tar i mot besøk. Det går ikke særlig mange kilometerne mellom skiltene som reklamerer med vinsmaking.
Vingårdene har som regel gratis smakinger til turister, om de ikke tar en symbolsk sum og serverer deilige, gårdsproduserte oster og pølser til.
Man trenger heller ikke å bekymre seg for de bratte bakkene og sure lår, de fleste som leier ut sykler leier også ut el-sykler.
For de som heller vil gå finnes det også mange gåruter i landskapet mellom landsbyene.
Piemonte er absolutt plassen for en ferie med god mat og drikke, om en velger late dager eller Giro d`Italia-fart er opp til hver enkelt.

Vinreise i samarbeid med I vini del Piemonte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..