Pilsfestival i Plzen!

(tidligere utgitt på reiseliv.no)

Mange har vært på weekendtur i Praha, gjerne med det formålet om å drikke en del øl. Tsjekkia er jo viden kjent for sin pils. Men hvorfor ikke ta turen til selve Plzen by, fødestedet til nettopp pils?
Her ligger det legendariske bryggeriet Pilsner Urquell, og hvert år har de en egen Pilsner Fest som er verd å få med seg!

Mindre enn en times kjøring vest for Praha finner du Pilsen, eller Plzen som det heter på tsjekkisk. Byen kan by på mye mer enn øl, de har en 700 år lang interessant historie, og man kan blant annet besøke Europas største synagoge og den nydelige gotiske katedralen St. Bartholomew. Hvis man vil føle på den ekte historiske stemningen kan en tur i undergrunnen i byen være å anbefale, en 20 km lang labyrint av ganger og kjellere som ble påbegynt så tidlig som på 1300-tallet! Byen kan også by på mange fine parkområder, med fine utekafeer og restauranter.
Men mye handler om øl, spesielt den første helga i oktober, da er det nemlig Pilsner Fest. Tidspunktet er ikke tilfeldig valgt, den 4. oktober er nemlig datoen den første batchen Pilsner Urquell ble brygget!
Hele helgen er viet til å feire selve pilsen, og hele byen er med. Totalt samlet over 55.000 mennesker seg på fjorårets festival.

Det er to hovedområder på festivalen, bryggeriområdet til Urquell og bytorget. På begge stedene er det flere scener, boder, mat- og ølservering, og å komme seg mellom de forskjellige områdene er lett! Det tar ikke mange minuttene å gå om man er målrettet, «dessverre» er det mange distraksjoner på veien fra bykjernen til bryggeriet.
I et parkområde er det satt opp en bar med store puter man kan ligge henslengt i og nyte høstsola og en øl, det er musikere, forskjellige leker både for store og små, og selvfølgelig pølseboder. Det er også små «pop-up» barer med forskjellig tema, jägermeister for eksempel. Går man litt videre finner man et stort tivoli med alt som hører til, fra karuseller til sukkerspinn og popkorn. For dette er en familieevent, i Tsjekkia er barna med på ølfestival. Det føles aldri som om det er for mye folk, til tross for de store hordene med mennesker fra inn og utland som deltar på festivalen. Det er selvfølgelig kok foran scenen når Tsjekkias beste Queen-tributeband spiller, men ellers gjør gangveien mellom de to hovedområdene på festivalen at det hele tiden er flyt og det føles behagelig å ta seg en øl uten å være redd for at noen skomper borti en.
Det helles faktisk øl fra hele 173 tappekraner bare på festivalområdene, noe som gjør at køene er overraskende korte. I tillegg til mange musikalske fremføringer er det også andre kulturelle innslag, det holdes blant annet en Pilsner Urquell Master Bartender konkurranse, øltappingsskole og øltappingsshow!

Ingen tur til Plzen er komplett uten et besøk hos Tsjekkias største bryggeri Pilsner Urquell!
De har et topp moderne museum det er utrolig moro å bli ført gjennom, her er det interaktive oppgaver og videoer som gjør at man lærer både om bryggeriet og ølbrygging på en underholdende måte. Her brygges 11 millioner hektoliter øl hvert år.
Så blir man tatt med ned i kjelleren, den originale, historiske kjelleren. Og som om ikke det er nok å vandre mellom de enorme tønnene og smake på stemningen, så får man også smake på ølet! Ufiltrert, upasteurisert øl rett fra fat!
Det er flere forskjellige endinger på omvisningsturene, man kan bli med på tappekurs, bryggekurs, en time med «drikk så mye du vil» fra fat… Alt etter interesse.

Hvis man trenger å slappe av etter noen dager med pils så kan et ølspa være å anbefale, her blir man lagt opp i tradisjonelle kar, fylt med øl såklart. Og ikke vær redd: du får øl her også! Man kan også få ølmassasje.
Så gjenstår det bare å bestemme seg hvilken type øl man vil ha tappet til seg da; Hladinka (tykt skum), Snyt (mer skum enn øl), Mliko (en cm med øl, resten skum) eller Cochtan (helt uten skum).

Hvor bor du i Plzen? Sjekk dette tipset, hotell med svømmebasseng, treningssenter og god vinliste på restaurant og bar!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..