Klatovy – byen under det sorte tårnet.

Regionen Plzen er mest kjent for byen (og ølet) Pilsen. Men Plzen området har mer å by på enn bare det, man kan for eksempel besøke den spennende byen Klatovy, byen under det sorte tårnet.

Byen har røtter helt tilbake til 1260, da den ble grunnlagt av den tsjekkiske kongen Premysl Otakar 2. Den ble ikke til ved en tilfeldighet, handelsruten mellom Bohemia og Bavaria passerte nemlig her og gjorde dette et strategisk punkt å plassere en by.
De tsjekkiske kongene i tiden fremover verdsatte denne viktige byen og ga den mange privilegier, blant annet fikk de ha sin egen skarpretter. Det ble etter hvert en ganske rik by, og på 1500-tallet vokste den ytterligere da de begynte å gro humle som de eksporterte til Bavaria til bruk i ølproduksjon. Dette gjorde Klatovy til en av de rikeste byene i Bavaria.
Som i de fleste byene i Tsjekkia stoppet voksten under 30-års krigen, men Klatovy klarte seg bedre enn mange andre.
Jesuittene kom nemlig hit og grunnla en latinsk grammatikkskole. Dette gjorde byen til et utdanningssenter i regionen.
I 1685 skjedde et mirakel i Klatovy. Et bilde av Jomfru Maria, importert fra Italia begynte og blø. Den katolske kirken kom og gjorde undersøkelser og kunne bekrefte mirakelet.
Klatovys Madonna er fortsatt hyllet i kirken i dag.
I årene etter fortsatte suksessen i byen, man bygde militærstasjoner, fabrikker både til tekstil og maskineri. I 1870 kom det første toget til byen, og gjorde det lettere å frate både varer og mennesker til og fra.
Under andre verdenskrig ble også byen viktig, dessverre var det for nazistene som brukte byen som hovedkvarter for tortur og avrettinger helt til amerikanerne kom i 1945.

Det sorte ikoniske tårnet ble bygd på 1500-tallet da byens økonomi vokste og folk ønsket mer beskyttelse. Det 81 meter høye tårnet viste både at byen var rik, men også beskyttet. En enkelt vakt bodde i tårnet og holdt utsikt etter branner og fiender samt blåse i et horn for å fortelle klokken, hvor flink vakten var til å se etter branner kan diskuteres. Grunnen til at tårnet heter «det sorte tårnet» er etter flere alvorlige branner, i 1758 brant det så kraftig at klokken i toppen smeltet.
I dag kan du klatre opp de trange stegene, og se selv hvordan tårnvakten bodde. Du får også en fantastisk utsikt over byen!
Fra tårnet kan du se en annen kuriositet det er verd å titte innom i Klatovy: Lekarna! Den hvite enhjørning. Dette er et apotek fra barokkens tid, ett av de best bevarte i Europa.
Å gå inn her er som å gå inn i et eventyr, med små krukker og glass, mystisk utstyr, og ikke minst hornet av en enhjørning i taket. (tannen av en hval) Bakrommet ble brukt til å lage medisin, og dette er bevart i dag. Her ser man hvordan medisin ble lagd for flere hundre år siden. Mannen som driver det tar deg gjerne med på en rundtur og viser frem alt fra utstyr til å tappe blod, igler, levende ormer og mortere til esker med cyanid og andre lumske saker.
Verd en titt!

Man trenger ikke å syns at kirker er hverken hellige eller spennende for å ta en tur til den tidligere jesuittkirken, det er nemlig krypten, Klatovy Catacombs, som er interessant! Her ligger nemlig et stort antall vel bevarte mumier! I tillegg til å lese om den spennende historien til både kirken og de mumifiserte likene er det spennende bare å kjenne på stemningen der under jorden, blant steinmurene og kistene. Er man vitenskapelig interessert i hvordan en mumifiseringsprosess foregår er dette plassen å begynne, her lærer man om hvilket ventilasjonssystem man trenger, hvor mye de veier nå og andre mer eller mindre interessante fakta.

Andre attraksjoner i byen er glassmuseumet PASK, her finner man vakre glasskonstruksjoner lagd av Sumava glass på 1800 og 1900-tallet. Kolleksjonen er privateid, men den østerrikse eieren har dedikert museumet til offentligheten for å vise frem sin store kjærlighet til disse glassfigurene.
Man kan ta turen til Mercandinparken å rusle rundt der, eller ro en tur på innsjøen midt i parken. De kan skilte med et nytt badeanlegg, perfekt om en har med seg barn, her har de bassenger både inne og utendørs, sklier og det som er.
Ikke langt fra Klatovy ligger et slott mange av dere kommer til å kjenne igjen….

Svihov er det største vannslottet av sin type i Tsjekkia, og hvis dere ikke allerede har kjent det igjen: det var her 3 nøtter til askepott ble spilt inn!

Et flott sted å stoppe, selv om man ikke ser på filmen på julekvelden hvert år også! Inne i ett av husene er det et lite museum med ting fra filmen, kjolen til askepott, nøttene osv.

Jeg gleder meg til å bli mer kjent med Tsjekkia i årene som kommer, et utrolig spennende land!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..