Seghesio Old Vine Zinfandel Reserve 2013

Min kjære kom hjem med vin her en fredag, rettere sagt to. Jeg putter alltid vinen han kjøper i kjelleren på lagring, nå har han lært og kjøper to! Vinen han kom med var Seghesio Old Vine Zinfandel Reserve 2013,  (2014 er for øvrig årgangen på vinmonopolet i dag) en zinfandelbasert vin fra et Amerikansk vinhus med en imponerende alder.

Seghesio Family Vineyards ble grunnlagt i 1895, altså før både forbudstiden, den store depresjonen på 30-tallet og to verdenskriger og det skal en sterk ryggrad til for å komme styrket ut av det. Fem generasjoner har produsert vin på gården i Sonoma County i over 120 år og det hele begynte selvfølgelig med en Italiensk immigrant.

Edoardo Seghesio, originalt fra Piemonte, dro til USA for å finne lykken som så mange andre. Det tok ikke lang tid før han fant lykken i kjærlighet og giftet seg i 1893.
De kjøpte seg en gård og plantet sin første zinfandelplante i 1895 i Alexander Valley, Sonoma County, og hadde travle år med vinmaking og fem barn.
I 1910 kjøpte de et område rundt en togstasjon ved navn Chianti station, her plantet de chiantidruene sangiovese, canaiolo nero, trebbiano og malvasia.
Dette er til dags dato den eldste beplantingen av sangiovese i USA.
Han og konen Angela klarte å holde vinmarkene i live gjennom forbudstiden (1920-1933), som en av hundre vingårder og i desember i 1933 åpnet de igjen dørene.
I tiden etter Edoardos død i 1934 er det Angela og sønnene Arthur, Frank og Eugene som jobber hardt for vingårdens fremdrift, å ha en togbane gjennom vinmarkene viser seg effektivt for å shippe vin.

På 40 og 50 tallet utvider de produksjonen og kjøper enda en eiendom, familien slår seg stort opp på bulkvinproduksjon. I 1958 dør Angela og en matriark er borte selv om vingården lever videre.
I 1983 produserer de sin egen flaske, det er fjerde generasjon Ted som står for utviklingen. I løpet av 80 og 90-tallet legger de om vinmarkene og produksjonen i forhold til «kvalitet over kvantitet», det har de stor suksess med.
Alle familiemedlemmer er med, fra unge til eldre og perifere slektninger.
Det er i dag 5. generasjon som driver Seghesio Family Vineyards, sammen med resten av slekta, og familienavnet har blitt synonymt med kvalitet.

Mange tenker også på zinfandel når de hører navnet på denne vinprodusenten, de har mange zinfandelviner verdt å merke seg.
Druene til vinen vi skal se på i dag kommer fra vinplanter som er minst 50 år gamle, gjennomsnittsalderen på plantene er 70 år.
Druesammensetningen er 93% Zinfandel og 7% Petite Syrah.
Druene håndplukkes og får 9 dagers masserasjon med åpne topp-fermentorer med punch-down for hånd. Malolaktisk gjæring og lagret 4 måneder på franske, amerikanske og europeiske eikefat (20% nye).

Vinen har en intens aroma som ikke legger skjul på at det er en Zin man har å gjøre med, her finner man mørke bær, bjørnebær, lyng og andre skogstoner, krydder og integrert fat. Den er rund og fin i kantene etter en time på karaffel, kompleks med intens frukt, god syre og strukturerte tanniner i en lang avslutning.

En flott zinfandel som gjerne kan lagres i kjelleren i 5-10 år!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..