Marche, det nye Toscana?

(Tidligere publisert på reiseliv.no)

Når man planlegger en ferie til Italia tenker man kanskje ikke først på Marche. Det kan fort forandre seg! Det finnes hundrevis av grunner til å besøke denne regionen, det er faktisk et sammensurium av hele Italia!
Her finner man gule enger som i Toscana, lange strender som på Sardinia, spennende vinhus som i Veneto, trøfler som i Piemonte og kultur og historiske steder som i Roma.
Marche grenser mot Emilia-Romagna i nord, Toscana og republikken San Marino i nordvest, Umbria i sørvest, Abruzzo og Lazio i sørøst og Adriaterhavet i øst. Hovedstaden i regionen er Ancona.

Et fint sted å begynne om man besøker Marche om sommeren er strandbyen Senigallia som er en del av den 180 km lange kystlinjen, og som i tillegg til lange nydelige strender kan by på både kultur og shopping.
Her ligger små restauranter og kafeer, middelalderslott, parker, arkeologiske steder og museer om hverandre. Man kan ligge på den 13 kilometer lange stranda om dagen, spise pizza og drikke spritz i parken til lunsj, besøke et museum på ettermiddagen og nyte deilig italiensk vin og mat på en flott restaurant i byen om kvelden.
Hvis en er interessert i kunst er byen Urbino et must, spesielt museet Galleria Nazionale della Marche. Her har de kunst fra det 14. til 17. århundre og kan skilte med noen av de viktigste kunstverkene innen Italiensk renessanse (Marche er faktisk den regionen med flest museer og gallerier i hele Italia!). Men også selve byen er et italiensk ikon å vandre gjennom, med kirker og katedraler, små og bratte gater, typiske «piazzaer» med kafeer og gelatobutikker og små butikker. Sentrum av Urbino ligger faktisk på verdensarvlisten (UNESCO).

Regionen kan skilte med over 100 byer som er verd et besøk, hva med et besøk i Offagna med sitt ikoniske slott, og kanskje overnatte på vinhuset Malacari, som tilbyr både vinsmakinger, deilig mat og overnatting i romantiske omgivelser?
Eller en gåtur gjennom den lille byen Torre di Palme, et søvnig sted med mest katter, som ligger på toppen av en ås?
Bryllupsbyen Petritoli er spesielt populær å gifte seg i, en flott liten by med et tårn som er verd verdt verkende steg opp for å nyte utsikten så langt øyet kan se.

Av naturattraksjoner er Frasassi grottene en av de mest kjente, dette er naturlige grotter med steinformasjoner, stalagmitter og små innsjøer i flotte farger.
Conerofjellet er fint for gåentusiasten, det tar ca. 5 timer til fots og komme til toppen, men man kan også nå det med sykkel eller med hest. Monte Catria er også et spennende mål, her ligger en botanisk hage og et kloster «midt i ødemarken».

En av de viktigste industriene i Marche er sko, de har en lang tradisjon med lær og å håndlage sko og folk fra hele Italia valfarter hit for å kjøpe det eksklusive skotøyet. Det sies at det er her fødeplassen til lærskoen er, om det er sant vites ikke, men at de har kvalitetssko som koster flesk er sikkert!
Det produseres også mye olivenolje, pasta og trøfler i regionen. Og for den som elsker trøfler er restauranten La Gioconda verdt et besøk. Den ligger i den lille byen Cagli og er anbefalt i Michelinguiden.
De kan skilte med en hel meny kun med mat med trøfler, og maten – ja den var helt nydelig. Husk å prøv den lokale matretten Ascolane oliven når du er i Marche, dette er en oliven fylt med kjøtt så fritert, rart og godt.
De har selvfølgelig også en stor vinindustri i Marche som i resten av Italia. Fra produsenter som Castrum Morisci som er helt nye i bransjen og lager vin i amforakrukker, til det tradisjonelle vinhuset Moroder som har holdt på i flere hundre år.
De fleste er glad for besøk og har gjerne vinsmakinger både med og uten mat, mange har også såkalt agroturismo slik at man også kan overnatte.
Le Marche er absolutt en region å utforske! (Det kommer selvfølgelig flere artikler her på nettsiden som er mer spisset på vinen i Marche)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..