Moroder, et vinhus i Ancona, Italia.

(Tidligere publisert i magasinet Bulletin av meg)

En gang for lenge, lenge siden, flyttet en mann fra Val Gardena i Nord-Italia til Ancona. Her i hovedstaden i Marcheregionen grunnla han vinhuset Moroder i 1837.
Det er fristende å skrive at resten er historie, men det er ikke slik verden alltid fungerer, selv om man kan si at vinhuset i dag er en suksesshistorie.

Vinhuset.
Azienda Agricola Moroder er fortsatt en familiebedrift og drives av de hyggelige brødrene Marco og Mattia. Men bestefaren til de to guttene, som egentlig skulle drive vinhuset videre fra sin far var ikke interessert, slik at gården ble liggende brakk i mange år. Han ble nemlig direktør for Pepsi-Cola i Roma på midten av forrige århundre, og hadde derfor et helt annet liv å tilby sønnen Alessandro.
Men italienske røtter gror ofte dypt, etter å ha reist rundt i verden fant Alessandro lykken med sin kone i Roma, som han sammen med satte nesen mot den gamle familievingården i Ancona på 1970-tallet.
Og jeg møter faktisk Alessandro og Serenella da jeg en kjølig høstkveld besøkte dette vinhuset i Marche, her var hele familien involvert i vinproduksjonen. De to gjorde en helt fantastisk jobb med å få gården i gang igjen på 70- og 80-tallet, fra å få drueproduksjonen i gang igjen til å restaurere kjellere og hus.
Jeg får en liten rundtur i kjelleren som er mye eldre enn vinhuset (en fullrestaurert vinkjeller fra 1700-tallet), produksjonsområdet, et flott smakerom med utsikt mot alle vinene som ligger på fat og ikke minst et glimt av den fine eiendommen som ligger på toppen av en ås tross at det er kveld.
Marco, som viser meg rundt, forteller at de ikke kun driver med vin, de har også 3 gjesterom rundt en flott gårdsplass, en piazza, med en enorm pizzaovn i sentrum. Ikke minst er de stolte over restauranten sin, hvorav hele 80% av maten de lager er produsert på gården, fra grønnsaker, til småvilt og trøfler. De lager også egen olivenolje, grappa, syltetøy, kaker og alt som hører med på en ekte italiensk gård.

Fakta.
Marche grenser mot Emilia-Romagna i nord, Toscana og republikken San Marino i nordvest, Umbria i sørvest, Abruzzo og Lazio i sørøst og Adriaterhavet i øst.
Regionen har ca. 17,500 hektar vinmark hvorav mer enn en tredjedel er DOC-klassifisert. DOCG-vinene, som regnes som regionens beste er: Conero DOCG, Vernaccia di Serrapetrona DOCG, Verdicchio di Matelica reserve DOCG, Verdicchio Castelli di Jesi DOCG og Offida DOCG.
I vest ligger Appenninene og i øst ligger Adriaterhavet, den sørlige delen av Marche har et maritimt middelhavsklima, så her er det stort spenn mellom jordsmonn og terroir.

Vinen.
Som regionen har vinhuset Moroder også en del vidt forskjellige viner, det de skiller seg mest ut med er rosèvinene. Pappa Alessandro ble nemlig glad i denne rosa vintypen da han var på oppdagelsesferd i verden, og tok med seg denne fasinasjonen hjem til en region hvor det ikke var så vanlig!
Her har det altså blitt produsert rosèer i over 30 år, og det er ingen overraskelse at de derfor er meget godt balansert og flotte.
Totalt har gården 50 hektar land, hvorav 20 er vinmark. De har vært 100% organiske siden 2010.
De begynner med å vise frem en musserende vin, en spumante som det heter i Italia. Den er produsert på druen montepulciano.
Vino Spumante Extra Dry har en fin og fruktig aroma, pære, eple, moden frukt og florale hint. Den har en balansert sødme på smak, god mousse, god syre og sitter godt i munnen med hint av mineraler.
Rosa di Montacuto (Marche rosato IGT) er en blend på syrah, alicante nero og montepulciano.
Den er frisk og fin på nesen, godt preg av røde bær, hint av urter. Den er fruktig med fin fruktighet uten å være søt, godt balansert og lettdrikkelig.


Rosso Conero DOC er inngangsvinen til vinhuset når det kommer til rødvin, den er produsert på 100% montepulciano. Den har en et fint preg av røde og mørke bær på nesen, litt krydder og hint av fat. Den er frisk og fruktig på smak, rund og godt balansert, fin syre og en lang og tørr utgang. En vin som absolutt viser hva vinhuset kan når det kommer til de røde vinene.
Vi får så prøve to versjoner av samme vin, Aiòn (Rosso Conero DOC) og Zero (85 % montepulciano og 15% sangiovese), forskjellen er at Zero har null tilsatte sulfitter!
Begge har et godt preg av mørke bær, urter og hint av fat, men Aiòn fremstår mer kompleks. Hvor Aiòn har mørk frukt, urter, god fylde og syre på smak har også Zero det, men med et mer «naturvinpreg». Den er grønnere og fremviser mer mineraler.
Jeg må nok personlig gå for Aiòn som jeg syns er en bedre balansert og allround vin, den sitter tørt og lenge i munnen.
Til slutt får vi smake premiumvinen til Moroder; Dorico! Denne prisvinnende vinen er en ren montepulciano (Rosso Conero Riserva DOCG) og har blitt produsert siden 1985.
Vinen har en deilig aroma av mørke bær, sødmefull frukt og et godt integrert fatpreg med innbydende vanilje. Den er lett utviklet på smak, god frukt, fin syre, lette men tilstedeværende tanniner og sitter lenge i munnen. En vin jeg gjerne kunne tenke meg å ha noen av i kjelleren til kjølige vinterkvelder, meget god.
Under vinsmakingen får vi også servert nydelig italiensk mat fra restauranten, pasta, kjøtt, brød, ost, spekeskinke… Det er tydelig at de kan både mat og vin hos Moroder.

Besøk.
Hvis en vil besøke vingården som ligger praktisk til rett utenfor Ancona, arrangeres det ulike turer på gården fra juni til september: fra omvisning og smaking av tre viner til 9€, fire litt finere viner og mer mat til 15€ eller full pakke med fem valgfri viner fra hele linjen deres og mat til 18€. Man kan gjerne kombinere vinsmakingen med et besøk på restauranten Aion, som ligger i samme bygning som vinhuset. Her har de nydelig tradisjonell mat året rundt og menyen byttes jevnlig. Hele familien er med på å teste ut oppskrifter og det kan være ganske krevende å måtte smake på alt ler Marco, mens han klapper seg på magen.
Om sommeren serveres pizza på pizza på gårdsplassen, med utsikt mot vinmarkene, skogen og havet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..