Radici Taurasi Riserva 2011

Nylig slapp den legendariske produsenten Mastroberadino Radici Taurasi Riserva 2011 i 2012-årgang på Vinmonopolet og erstattet 2007, en vin det absolutt er verd å få med seg. Selv om det kanskje er en fordel å lagre den noen år før den viser sitt fulle potensiale. Taurasi er nemlig en av de få vinene som kan sammenlignes med Barolo og Brunello med sin ekstreme lagringsdyktighet.

Vinhuset Mastroberardino, som ble etablert i 1878, holder til i landsbyen Atripalda, og var det første i Sør-Italia. Og det er ingen tvil; det ville ikke vært noen kvalitetsviner fra Campania uten familien Mastroberardinos innsats og kjærlighet til området.
Campania kan geografisk plasseres som Italias ankel, eller vrist om du vil. Det er en relativt stor region hvor Napoli er hovedstad.
Det er blitt laget vin i flere tusen år i dette området, men først i de siste tiårene de har fått den anerkjennelsen de har fortjent. Dette er mye Mastroberardinos fortjeneste, og det er i dag 10. generasjon som fører arven videre hos dem.

Mastroberardino har jobbet målbevisst for å skape viner med lokal signatur. Campania er til en stor grad preget av den aktive vulkanen Vesuv, og området rammes ofte av større og mindre jordskjelv.
Vinhuset har heller ikke vært forskånet for dette, og fikk i 1980 ødelagt store deler av eiendommen.
Dette gjorde at de kunne bygge opp et helt nytt og moderne produksjonsanlegg med det siste innen teknologi, noe som ikke minst har gitt et utslag på deres hvite viner.

Aglianicodruene håndplukkes, fra ca 15 år gamle vinstokker dyrket 500 meter over havet.
Jordsmonnet består av kalkholdig leire.
Maserasjon og gjæring blir gjort under temperaturkontroll i 20-30 dager.
Vinen har fått ca. 30 mnd på en blanding av franske barriques og slavonsk eik og er lagret minst 42 måneder på flaske før salg.

Vinen har en kompleks og intens aroma av ung mørk frukt, skogsbær, plommer, florale toner, krydder, jordlige hint og fat. Den er konsentrert på smak, fast syre og bestemte tanniner, lang og tørr ettersmak. Godt fruktpreg med en del krydder.
Kan nytes nå til kraftige kjøttretter, men utvikler seg flott i kjelleren i minst 15 år.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..