Georg Mosbacher

(tidligere utgitt i magasinet Bulletin)

I Forst, den lille tyske landsbyen i Pfalz, har de kun en liten hovedgate. De har ingen butikker og den lille brobelagte veien gjennom byen er såvidt bred nok til to møtende biler.
Det kjører oftere traktorer på veien enn biler, for det de har nok av i Forst er vinhus, fra små til store har de som oftest en liten restaurant og bytter på å lage måltider og små festivaler til de andre i landsbyen.
Ett av disse er Georg Mosbacher, et familiedrevet vinhus med dype røtter i landsbyen som strekker seg mer enn 200 år tilbake i tid.

Weingut Georg Mosbacher forbereder nå sin 100-års dag i 2020, den skal uten tvil feires med god vin i både nye og gamle årganger.
Det var i 1920 at Richard Mosbacher Senior etablerte vinhuset sammen med søstrene sine, og kalte opp vingården etter faren Georg (det fulle navnet er ‘Weingut Georg Mosbacher Erben’ – altså arvingene til Georg Mosbacher). Det var på samme tid at de fikk den flotte og krøllete «M» logoen som de har beholdt helt til i dag!
Etter andre verdenskrig tok Richard Junior og kona Hildegard over vinhuset, da ble nemlig Senior med samme navn utnevnt som borgermester i byen av Amerikanerne, for sin innsats som velkjent anti-nazist gjennom hele krigen.
Vinhuset er i dag medlem av kvalitetsorganisasjonen VDP, Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweinguter, og for å være med der må vingården følge visse standarder som er litt strengere enn den vanlige tyske vinlovgivningen.
Men de har ikke alltid vært medlem, først var de medlem i 1921 til 1971. I 1971 kom de gjeldene tyske vinlovene, og de to Richardene var ikke lenger enig i hvordan VDP håndterte reglene for sine medlemmer. Men i 1993 meldte de seg inn igjen, denne gangen under kvinnelig ledelse.

Og det er Sabine Mosbacher-Düringer som møter undertegnede og et knippe andre vinskribenter en varm og solrik dag i juni, på den pittoreske vingården i Forst.
Hun tok over vingården etter faren i 1992 og driver den 23 hektar store eiendommen sammen med mannen Jürgen, han møtte hun da hun gikk på den kjente vinikulturskolen i Geisenheim.
Hun har også bestått WSET Diploma-utdanningen.
Et annet firma hun er sterkt involvert i er Vinissima – Frauen & Wein e.V., hvor hun også var leder fra 2006 til 2010, en forening som støtter, utdanner og promoterer kvinner i vinindustrien.
Mannen Jürgen gikk også som nevnt på Geisenheim og kommer også fra en vinmakerfamilie. Han ble raskt adoptert inn i Mosbacherfamilien og lærte mye av Richard Junior før han og Sabine tok over.
Han på sin side har vært sterkt involvert i firmaet Farmers’ and Vintners’ Association avdeling Forst, formann siden 2001 og i tillegg vært dommer i mange vinkonkurranser.
Alt dette har de gjort i tillegg til å drive vingården som nå blir ansett som en av de aller beste i området.
Det er kanskje derfor de aldri tok seg tid til å få barn, vinlivet tok all tid og energi. I følge Sabine er det likevel stor sjanse for både at vingården blir i familien og at den neste vinmakeren også blir en kvinne, hun har nemlig to søstre med døtre hun håper vil fortsette i bransjen. De har allerede begynt sier hun med et glimt i øyet.

Georg Mosbacher produserer ca. 150.000 vinflasker i året per i dag, de har vinmarker både i Forst og Deidesheim og ca. 77% av vinplantene deres er Riesling.
De har også noe Pinot Noir, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Merlot, Chardonnay, Cabernet Blanc og Dornfelder.
Vinmarkene har blitt kultivert organisk/økologisk i flere år, men det er ikke før i år, 2019, at de har fått sertifisering med logo på flaskene.
På smakingen denne junidagen er det meget god kvalitet å spore, og det var hyggelig å finne ut at det allerede var en norsk importør som hadde snappet opp denne produsenten, så vi kan kjøpe og nyte noen av vinene deres også her hjemme.
Vi fikk også smake en vin som ikke er tilgjengelig her hjemme – og det på grunn av navnet! Georg Mosbacher Gerümpel var det nemlig ingen som var så interessert i på vinmonopolet, litt dumt da også denne var meget god, men det finnes heldigvis gode alternativer fra vinhuset:

Mosbacher Riesling Sekt Brut 2016 Har en innbydende og fruktig nese, lett men fint preg av lagring og autolyse, tropisk frukt, epler og kjeks. God frukt og syre på smak, tørr og balansert, lang utgang. Spennende sekt!

Mosbacher Riesling Trocken 2018 (Finnes også i magnumflaske)Har en frisk og fruktig nese, gule epler, sitrus og florale hint. Den er rund og fruktig også på smak, god syre som sitter godt med en mineralsk avslutning. Godt kjøp!

Georg Mosbacher Rosé trocken 2018 (Merlot 3%, Dornfelder 2%, Spätburgunder 95%) Har et fint preg av røde bær på nesen, sitrus, hint av urter og mineraler. Den er fruktig og fin, god konsentrasjon og bærpreg, fin syre og en tørr og lang utgang.

Mosbacher Deidesheimer Leinhöhle riesling trocken Erste Lage 2018 Har en fruktig og konsentrert aroma med florale toner, hvit steinfrukt, sitrus og urter. Den er ung og frisk på smak, leskende og fin syre med en ettersmak som sitter godt og lenge.

Mosbacher Kalkstein Trocken 2017 Har en lettere kompleks aroma, moden gul frukt, sitrus, hint av petroleum og fat. Den er rund og konsentrert på smak, god syre og et flott fruktpreg, tørr og lang utgang.

Mosbacher Forster Ungeheuer GG 2017 Har en klassisk og kompleks nese, moden frukt, hint av petroleum, florale toner og sitrus. Smaken er godt konsentrert, moden og fin frukt, meget velbalansert all over med god syre og en lang og mineralsk utgang.

Mosbacher Spätburgunder 2017 (100% Spätburgunder/ Pinot Noir) Har en lett og fruktig nese med mørke bær, florale toner og krydder og urter. Den er saftig og fruktig, lett kjølig frukt, fint preg av urter og krydde, god syre og ettersmaken sitter der den skal. Et godt eksempel på tysk Spätburgunder av god kvalitet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..