Digitalsmaking: Finger lakes, NY.

Annonselenke

For en stund siden hadde jeg en interessant smaking med Jamie Goode som moderator samt tre amerikanske vinhus; Meaghan Frank stilte fra Dr. Konstantin Frank Winery, Christopher Bates MS fra Element Winery og svenske Oskar Bynke, agronomen til Hermann J. Wiemer Vineyard med Finger Lakes som tema. Og skal vi tro ryktene får vi se mer av viner fra New York på markedet i Norge fremover…

Finger Lakes
Finger Lakes ligger i hjertet av New York, sør for Lake Ontario, helt på grensen til Toronto og Canada. Navnet kommer fra de elleve innsjøene i regionen (hovedsakelig er det fire innsjøer det er mest vinhus ved; Canandaigua (“The Chosen Spot” or “The Chosen Place”), Keuka (“Canoe Landing” or “Crooked Lake”), Seneca (“Place of the Stone”), og Cayuga (“Boat Landing”). De har i underkant av 5000 hektar vinmark totalt og er det største vinområdet i New York. Det som er litt spesielt her er at de fremdeles planter mye Vitis labrusca og med hybrider, ikke Vitis vinifera som vi er «vant til».
Ofte er vinifera plantet nede ved innsjøen, mens lengre vekk planter de med labrusca og andre varianter, dette fordi at det er varmere nærme innsjøen om vinteren, og dertil mer avkjølende om sommeren.
Finger Lakes ble en AVA (amerikansk appellasjon i likhet med den italienske DOC OG DOCG) i 1982 og det var her i denne regionen at New Yorks første vinhus ble anlagt. Innenfor Fingerlakes AVA har de også to egne AVA`er: Cayuga Lake og Seneca Lake.
I følge Oskar er frost og vinterkulde den største utfordringen de har i løpet av året når det kommer til vinproduksjon og noe av det som gjør de unike er at de har en veldig kort og intens vekstperiode. Dette er noe av det Christopher syns er så interessant med å produsere vin her, man kan lage utrolig spennende viner. «Det er helt utrolig at man både kan produsere fantastisk musserende vin her OG nydelig Grenache! På ett og samme område!» sier han entusiastisk.
Meaghan forteller at det har blitt produsert musserende vin her lenge, fra mange forskjellige druer. Ikke alle har vært suksessfulle og har forsvunnet med tidens tann.
I tillegg til musserende vin har Finger Lakes også spesialisert seg på Riesling, Pinot Noir og Ice wine, men utvalget vokser, og mange planter Chardonnay og Cabernet Franc.

Vinhuset Dr. Konstantin Frank Winery ble etablert i 1962 av bestefaren til Meaghan som jeg møter digitalt denne aprildagen. Dr. Konstantin Frank, som hadde emigrert fra Ukriania, plantet de aller første Vitis vinifera vinplantene her i 1958 etter stor motstand, det gikk da ikke an å plante disse vinplantene i New York? Joda…
Vinhuset ble en pioner når det kommer til vin i New York og i 2019 ble de kåret til ett av verdens 100 beste vinhus. I dag har de noen av de eldste vinplantene i Finger Lakes. Når det kommer til musserende vin så begynte de med det i 1985, som Meaghan sa på smakingen: «bestefar hadde ikke helt troen på å produsere musserende vin så langt nord, men pappa Willy – han hadde troen!»
Dr. Konstantin Frank Winery Blanc de Blancs 2016: Innbydende nese med epler, sitrus, brødbakst. Den er fruktig, smakfull med god syre, rund og lett struktur, sitter godt. En deilig og godt balansert vin.

Element Winery er ett ganske nytt vinhus, etablert i 2009 av vinmaker, Master Sommelier og kokk Christopher Bates MS. Fokuset er på å vise frem hva Finger Lakes kan fremvise av kvalitet og terroir. De er inspirert av Burgund, Chablis, Hermitage, Tyskland, og Chinon, men prøver ikke å være dem. De kjører en low-intervention filosofi og gjør «minst mulig» med vinen. Det blir utrolig interessant å følge dette vinhuset i tiden som kommer, de har mange nyplantinger og spennende planer.
Element Pinot Noir 2015: Kompleks, mørk frukt, mørke bær, lett krydder, florale toner og lett fat på nesen. Den er tørr, kompleks på smak, god frukt og syre, strukturert og lang utgang. En kjølig og meget elegant Pinot.

Hermann J. Wiemer Vineyard ble etablert i 1979 og er regnet som en av de andre pionerene i Finger Lakes. Hermann emigrerte fra Bernkastel i Mosel (ikke langt unna Dr. Loosen osv.) i Tyskland på 60-tallet, med en solid bakgrunn innen vin i ryggen. Faktisk syns Hermann at stedet han fant i Finger Lakes minnet om Moseldalen når det kommer til klima… De gjør det meste for hånd og bruker low-intervention metoder.
Vinhuset har de siste 10 årene fått meget positivt omtale både i USA og internasjonalt for vinene sine.
Gewürztraminer 2019: Innbydende og fruktig nese, florale toner, moden gul frukt, sitrus. Den er fruktig og rund, medium syre, konsentrert og lang utgang. En deilig og godt balansert gewurzt.4 kommentarer om “Digitalsmaking: Finger lakes, NY.

    1. Ja ikke sant? Det kommer enda en artikkel om tre vinhus til om ikke så lenge. Også står det en tur dit på planene når USA åpner opp igjen, som jeg selvfølgelig også skal dokumentere her!

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..