Digitalsmaking: Vi ser på den rykende ferske 2017-årgangen til Mauro Veglio!

Annonselenke

Da denne invitasjonen poppet inn i epostinnboksen var jeg ikke sen om å takke nei, selv om det var på bursdagen til min mann!

Fokuset på denne smakingen var altså 2017-årgangen av 5 ulike Baroloer fra denne Piemontebaserte produsenten.
Men først, la oss ta en titt på året generelt i Piemonte og hva andre anmeldere sier om årgangen.
Januar og året startet mildt og tørt, dette gjorde at vårfrosten tok knekken på mye druemateriale da plantene hadde begynt å utvikle seg for tidlig. Denne frosten ble den verste Piemonte har registrert på 50 år, tross sine få dager. Barolo og Langhe ble heldigvis spart for den verste frosten. Våren fortsatte normalt, før en tørr sommer slo inn og ble den tørreste siden 2003. Heldigvis slo et skikkelig regn inn to ganger ca. en måned før innhøsting, noe som antageligvis reddet mye av vinhøsten 2017 for mange vinbønder i regionen.

Når det kommer til poengskalaen på røde Piemonteviner gir Hugh Johnson 2017-årgangen 6-8, til sammenligning gir har superårgangen 2016 8-9, I boken «pocket wine book 2021» står 2017-årgangen i Barolo fortsatt som en provisorisk rating, altså at vi ikke får se den skikkelige ratingen på årgangen før neste år.
Antonio Galloni skriver at 2017-årgangen ikke er en repetisjon av 2016, men selv om den var varm og tørr er den er ei heller som 2003. Hans inntrykk er at de er aromatiske, preget av lett moden frukt og terroirdrevne, men at de må re-smakes i årene som kommer for å se utviklingen.
Consorzio di Tutela Barolo Barbaresco Alba Langhe e Dogliani melder om at de syns årgangen er lovende, det var mindre utbytte per hektar, men kvaliteten på druene var bra. Det ser lovende ut med tanke på friskheten og konsentrasjonen skriver de.

Litt om vinhuset
Vinhuset Mauro Veglio ligger i La Morra, og drives i dag av Mauro og Daniela Veglio og etter sammenslåingen i 2017 også sammen med nevøen Alessandro Veglio. Det var faren til Mauro som i sin tid startet vinhuset på 60-tallet, med innkjøp av vinmark i Gattera, den produserer de fortsatt Barolo fra. Det var også faren Angelo som utviklet vinhuset videre med utvidelser i form av bygninger og vinmarker. Av de tre sønnene til Angelo var det kun Mauro som ville ta over familiebedriften, I 1986, da han var 25 år gammel, tok han over og satset alt på Barolo i en tid ikke alle hadde så stor tro på nettopp Barolo… Det tok noen år, faktisk hele 6, å restaurere bygninger, vinmarker og bygge nye produksjonslokaler med moderne utstyr, men i 1992 kom den første årgangen til Mauro og kona.
De har i dag ca. 14 hektar vinmark i La Morra og Monforte d’Alba og produserer ca. 80.000 flasker i året, de har 6 ulike Baroloer pluss blant annet noen Langhe Nebbiolo og Barbera.

Smakingen
Vi «møter» Alessandro hjemme på vingården, han forteller oss om vinhuset og at han er glad for å lage denne første årgangen sammen med onkelen. Når han får spørsmål om hva som «gjør» Alessandro så svarer han at han at han tilføyde et mer moderne tankesett til vingården og bedriften, Mauro var mer tradisjonell anlagt, men de har nå et meget god samarbeid.
Mauro var moderne på den måten at han ville forandre seg, og det hjalp Alessandro med, ikke mye, men nok til at vinhuset kunne øke kvaliteten. De har begynt med lenger maserasjon og en litt snillere behandling av druene blant annet. Men det var ikke lett i starten innrømmer Alessandro. Han har med enkle ord hjulpet vinene med å bli mer smooth. Men selvfølgelig, de store oppgavene i vinmarkene og jobben i kjelleren er like viktig som de små detaljene han har gjort om.
Han håper at det vises på vinene at innflytelsen hans var god.
Om årgangen sier Alessandro at de alt i alt er fornøyde med årgangen, de har god friskhet og var heldige med regnet som kom og reddet druene før innhøsting i denne varme årgangen.

Mauro Veglio Barolo 2017: Mørke bær, rød frukt, krydder, florale toner, lett tørket frukt, fat. Fruktig, syrefrisk, konsentrert og strukturert, tørr og lang utgang. Etter noen timer, mer kompleks, rødere frukt, god smak, meget god å drikke etter 6 timer luft. Fortsatt strukturert, men noe lettere.

Mauro Veglio Barolo Arborina 2017: Kompleks og fruktig med røde frukter, florale toner, roser, nype, krydder og fat. Fruktig og konsentrert smak, smakfull, rund, god syre og fine tanniner, tørr og lang utgang. En lettere og mer fruktdrevet barolo, med god tyngde.

Mauro Veglio Barolo Paiagallo 2017: Krydret mørk frukt, mørke bær, skogsbær, solbær, konsentrerte og dype aromaer, florale toner og fat. Fruktig og konsentrert på smak, god syre, tørre og fine tanniner i en elegant utgang. En utrolig flott vin. Elegant, godt balansert og god Barolo.

Mauro Veglio Barolo Castelletto 2017: Fruktig nese med en del krydder, kraftig, rød frukt, mørke bær, fat. Den er smakfull og fruktig, saftig, god syre, runde tanniner i en lang og tørr utgang. En spesiell men god og krydret vin, En annen stil, men fortsatt en meget god Barolo. Tanninrik.

Mauro Veglio Barolo Gattera 2017: Veldig fruktig med røde og mørke bær, rød frukt, jordbær, florale toner, krydder og fat. Den er fruktig, smakfull, god syre, tørre tanniner i en lang utgang. En elegant og flott Barolo med fin frukt, sitter godt.

Overall inntrykk: En strukturert og fin årgang, god syre og elegant frukt. Godt lagringspotensiale.Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..