Bærekraftig smaking på Sicilia.

Pressetur Sicilia 26.-29.10Sammen med 70 andre vinjournalister fra Italia og resten av Europa var vi samlet denne kvelden for å kickstarte denne todagerseventen på Sicilia. Vi møttes på det vakre hotellet Villa Igiea i Palermo, hvor presidenten av Consorzio di Tutela Vini Doc Sicilia, Antonio Rallo, begynner med å fortelle at den Italienske øya Sicilia nå er den ledende vinregionen i Italia for økologisk vindyrking.
Sammen med Assovini og mange vinprodusenter har de etablert Fondazione SOStain Sicilia, hvor kjente navn som Donnafugata, COS og Planeta står sterkt som støttespillere. Laurent Bernard de La Gatinais, Presidenten av Assovini Sicilia og Alberto Tasca, President av SOStain er også tilstede på denne konferansen, sammen med en rekke andre forskere og ministere, ikke minst den regionale sjefen av Unicredit, banken som også har vært en stor støttespiller i dette prosjektet.

10 grunnleggende regler for SOStain:– Bærekraftig drift av vingården– Beskyttelse av biodiversitet– Bruk av øko-vennlige materialer– Lokale råe materialer– VIVA indikatorer (Italiensk forening for bærekraftig vindyrking)– Ikke kjemisk lukking av ugress– Energieffektiv energibruk (solpanel etc.)– Redusering av vekten på vinflaskene– Transparent kommunikasjon (alt skal være tilgjengelig for konsumenten)– En grense for restavfall i flaskene


Meg og min kollega Borbala lytter til konferansen. 

Consorzio di Tutela Vini DOC SiciliaDette forbundet ble etablert i 2012, og de beskytter det som er Italias største vinområdet. Vi snakker tre ganger så stort som New Zealand, like stort som Tyskland og mye større en Sør-Afrika. Forbundets mål er å styrke identiteten til Siciliansk vin og øke kvaliteten enda mer. De har også en viktig rolle når det kommer til å kommunisere hva DOC Sicilia er med resten av verden, for å sikre at konsumenter og profesjonelle har en forståelse for pris/kvalitets balansen på denne italiensk øya. Sicilia er som tidligere nevnt den ledende regionen i Italia for økologisk vinproduksjon, men det er også unikt på verdensbasis.Totalt har de ca. 25. 521 hektar vinmark (2020) fordelt på 7863 vinprodusenter og 24 forskjellige DOC`er.. Man kan si at denne øya, som er Middelhavets største, er en mosaikk av vinmarker, her finner man vidt forskjellige terroir, vindruer, vinstiler og viner. Det høyeste fjellet på øya er vulkanen Etna med sine 3323 meter over havet. De produserer 63% hvite druer og 36% røde druer, hvorav Catarrato er ledende med 27%.De har 23 DOC og 1 DOCG:DOC:● Alcamo● Contea di Sclafani● Contessa Entellina● Delia Nivolelli● Eloro● Erice● Etna● Faro● Malvasia delle Lipari● Mamertino di Milazzo o Mamertino● Marsala● Menfi● Monreale● Pantelleria● Noto● Riesi● Salaparuta● Sambuca di Sicilia● Santa Margherita di Belice● Sciacca● Sicilia● Siracusa● VittoriaDOCG:● Cerasuolo di VittoriaUnder følger vinsmakingen, viner merket med * er spesielt anbefalt. GrilloDette er en type vin og drue som øker sterkt i viktighet på Sicilia, og i motsetning til mange andre druer er det verken en gammel eller tradisjonell drue. Den finnes i to versjoner; Biotype A og B. Druen er en kryssing mellom Catarratto og Zibbio, skapt av Antonio Mendola på 1800-tallet.
Den er mest kjent i produksjonen av Marsala i Trapani, men har i de siste tiårene blitt dratt frem som en ny drue for kvalitets-hvitvin.  Generelt har druen en god syre, en del sukker og lav PH og tåler de høye temperaturene som kan forekomme på Sicilia om sommeren.

Colosi Acacia 2020: Gul frukt, honningmelon, sitrus, mineraler, hint av røyk på nesen. Den er fruktig, rund, mineralsk, god syre, litt kort men fint balansert.Gaglio Vignaioli Grillo 2020: Litt grønn nese, urter, vegetariske toner, sitrus. Slank, lett fruktighet, mineralsk og syrefrisk på smak, den er litt kort og anonym på smak.Feudo Arancio Grillo 2020: Innbydende nese med gule frukter, sitrus, mineraler. Den er fruktig også på smak, følger nesen, rund med en fin syre, sitter godt og balansert. En fruktig og fin Grillo.Gurrieri Grillo  2020: Gule frukter på nesen, melne epler, litt ung, sitrus, hint av urter. Den er fruktig også på smak, noe ung, rund med god syre, tørr utgang.Casa Grazia Zahara 2020: Lett kompleks og innbydende nese, mineralsk, florale hint, gul frukt, hint av røyk. Syrefrisk smak, sitter godt og tørt, mineralsk, lang utgang. En balansert og god vin *Catalano Catalano Viticoltori 2020: Noe emmen nese, umoden frukt, urter og sitrus. Den er noe ubalansert, god syre, sitter tørt og kort.Masseria Del Feudo Grillo 2020: Innbydende nese, gule frukter, sitrus, mineralsk, hint av stein. Syrefrisk, mineralsk, sitter godt og tørt. En frisk og grei vin.Principi Di Butera Diamanti 2020: Mineralsk, gul frukt, sitrus. Syrefrisk, tørr, litt anonym men mineralsk utgang.Baglio Del Cristo Lalùci 2020: Ung, fruktig, mineralsk nese. Den er fruktig på smak, god syre, sitter godt og tørt med et hint av urter.Cva Fileno 2020: Konsentrert nese, fruktig, gule frukter, sitrus, grønne toner, stikkelsbær og urter. Ung og fruktig på smak, sitron, god syre, litt kort tross fin frukt og et fint urtepreg i ettersmaken.Di Giovanna Helios 2020: Litt anonym nese, noe frukt, epler, og urter. Den har noe emmen frukt på smak, ok syre, kort utgang.Luna Sicana Grillo 2020: Lett fruktighet på nesen, gul frukt, sitrus, urter. Lett frukt på smak, ok syre, tørr utgang.Planeta Terebinto 2020: Fruktig nese med gul frukt, sitrus, mineralske hint. Den er fruktig på smak, god syre, tørr, lett struktur i en lang utgang. En god og smakfull vin, fin balanse. *Alessandro Di Camporeale Vigna di Mandranova 2020: Sitrus, epler, hvit steinfrukt og mineraler på nesen, Den er syrefrisk, sitter godt og tørt. Noe anonym.Cusumano Shamaris Tenuta Monte Pietroso 2020: Konsentrert og innbydende nese, gule frukter, mineraler, sitrus. Den er smakfull, fin frukt og god syre, sitter godt. Flott balanse. *Feudo Disisa Grillo 2020: Lett fruktighet, sitrus, mineraler. Den er syrefrisk, lett frukt også på smak, tørr, litt kort.Rapitalà Vivìri 2020: Mineralsk, god frukt, sitrus, epler på nesen. Fruktig, syrefrisk, sitter godt og tørt med en fin struktur.Vinit Tola Grillo 2020: Lett kompleks, fruktig, sitrus og mineraler på nesen. Mineralsk smak, frisk, god syre, lang og tørr utgang. Fin og mineralsk stil.Alcesti Edesia 2020: Fruktig og innbydende nese, gule frukter, epler, sitrus, mineraler. Fruktig og smakfull vin, god syre, fine mineralske toner.Caruso & Minini Naturalemente Bio 2020: Fruktig nese med gul frukt, florale toner, mineraler, kompleks. Fruktig og mineralsk på smak, god syre, sitter godt og tørt. Fin balanse *Colomba Bianca Resilience 2020: Kompleks og innbydende nese, fruktig, sitrus, hvit steinfrukt, mineraler. Fruktig og smakfull, god syre, sitter godt. Tørr og elegant.Curatolo Arini Grillo 2020: Mineralsk nese, hvit steinfrukt, epler og sitrus. Den er fruktig, god syre, tørr. Noe uelegant og ubalansert.Donnafugata Sur Sur 2020: Mineralsk nese med lett frukt, florale toner, mineraler. Rund på smak med fin frukt, god syre, sitter godt. Fint balansert vin! *Duca Di Salaparuta Kados 2020: Kork x 2

Fina Vini Kebrilla 2020: Fruktig nese, gule frukter, sitrus, mineraler. Den er fruktig på smak, god syre, rund, sitter godt. En frisk og fin vin.Firriato Altavilla della Corte 2020: Fruktig, gul frukt, sitrus, sukkertøy, florale toner og mineraler. Den er syrefrisk på smak, tørr, litt kort…Fondo Antico Grillo Parlante 2020: Konsentrert nese, gul frukt, hvit steinfrukt, sitrus og mineraler. Den er smakfull, fruktig, god syre, sitter godt. Flott balanse. *Gorghi Tondi Coste a Preola 2020: Gul frukt, florale toner, sitrus, mineraler på nesen. God syre, lett frukt, mineralsk, litt kort.Intorcia Vignemie 2020: Innbydende nese, fruktig, sitrus, floral, gul frukt. Den er fruktig, god syre, sitter godt og tørt. En rund og fin vin. *Paolini Gurgò 2020: Fruktig nese, eple, sitrus, litt uren. Ikke god, ubalansert, litt uren, dumt for den har et godt potensiale.Salvatore Tamburello 204 Bilogico 2020: Vegetal, fruktig, ung, emmen. Den er ikke godt balansert, umoden.Tasca Mozia 2020: Fruktig og kompleks, gul frukt, mineraler, røyk. Den er fruktig, god syre, tørr men noe kort utgang. Frisk og fin vin.Tenute Orestiadi Grillo 2020: Fruktig nese, gul frukt, sitrus, floral, mineralske hint. Innbydende, rund og fruktig, en fin fedme, god syre, sitter godt.Vaccaro Luna Grillo 2020: Frisk og fruktig nese, gul frukt, urter, mineralsk. Fruktig, god syre, godt balansert, sitter godt. En god vin *Anabasis Arete`2020: Intens nese, fruktig, litt uren. Uren.Montedidio Blanchè 2019: Frisk og fruktig nese, sitrus, eple. Den er sødmefull, fruktig, mineralsk med god syre, kort utgang. Fruktig men litt enkel.Settesoli Mandrarossa Bertolino Soprano 2018: Meget fruktig, gule frukter, epler, sitrus, florale toner, mineraler. Smakfull og fruktig på smak, tørr, god syre, godt balansert. En meget god vin, konsentrert og fin. *Assuli Astolfo 2018: Fruktig nese, epler, gule frukter, sitrus, mineraler. Den er smakfull, god syre, sitter godt og mineralsk. En fint balansert vin.Baglio ORO Guardiani Di Aralto 2018: Fruktig nese, sitrus, epler, mineraler. Smakfull, sitter godt, god syre, konsentrert smak, godt balansert. *Vaccaro Timè Grillo 2017: Konsentrert, kompleks, gul frukt, hvit steinfrukt, lett petro, mineraler. Den er fruktig, god syre, utviklet, sitter godt og tørt. En godt balansert og god vin, fin med sine 4 år, tåler et par til.Tenute Orestiadi 2020: Frisk og fruktig nese, eple, sitrus, gul frukt, mineraler, lett kompleks. Fruktig, rund, godt balansert, god syre, sitter godt. En flott vin med en sjarmerende fedme, fin balanse.Nero d`AvolaI motsetning til Grillo som hadde et sterkt fall i mengden produksjon en periode, har denne druen bare økt. Den ble introdusert på Sicilia på 1600-tallet og er i en druegruppe kalt Calabrisi. Generelt er druen sødmefull, har god syre og lav PH. Denne druen har også to ulike Biotyper (A & B).

Principi Di Butera Methodo Classico 2017: Mørke bær, urter, lett krydder, vegetale hint. Godt skum, tørr, god syre, strukturert, sitter godt og lenge. Litt enkel.Colombo Bianca Resilience 2020: Mørke bær, skogsbær, blåbær, floral, lett krydder. Fruktig, god syre, tørr, god struktur i en lang utgang. En ung men lovende vin.Fina Vini Nero d´Avola 2020:  Litt grønn, ung, mørke bær, urter på nesen. Følger nesen med et grønt preg på smaken, tørr og noe enkel utgang.Gorghi Tondi Ramisella 2020: Mørke bær, kirsebær, lett krydder, vegetal, paprika på nesen. Fruktig smak, god syre, tørr, sitter godt og lenge.Tenute Orestiadi Nero d`Avola 2020: Mørke bær, skogsbær, kirsebær, krydder på nesen. Den er Fruktig, smakfull, tørr med fine tanniner i en lang utgang. En godt balansert og fin Nero d`Avola, ung og lovende. *Vaccaro Lisuli 2020: Mørke bær, skogsbær, lett krydderpreg på nesen Fruktig og konsentrert smak, tørr, lang utgang med gode tanniner.Donnafugata Sherazade 2020: Mørke bær, skogsbær, lett krydder, hint av urter på nesen. Den er fruktig, god syre, litt enkel, tørr utgang. Skuffer litt på smak ift. Nese.Feudo Disia Nero d`Avola 2020: Fruktig, mørke bær, skogsbær, lett krydder og urter. Fruktig, tørr, gode tanniner, noe urter i utgangen, fin struktur.Rapitalà Alto Reale 2020: Urter og et grønt preg på nesen, mørke bær, mineralsk. Tørr, konsentrert, god syre, mangler litt frukt, strukturert utgang.Colosi Nero d`Avola 2020: Mørke bær, skogsbær, krydder, urter. Den er fruktig, god fylde, god syre, sitter godt og strukturert. Godt balansert og god vin. *Gaglio Vignaioli Nero d`Avola 2020: Mørke bær, urter og krydder på nesen, hint av fat. Ung, fruktig smak, god syre, litt ubalansert, tørr.Cusumano Disueri Tenuta San Giacomo 2020: Uren nese, urter, noe mørk frukt. Tørr, mangler litt frukt, ubalansert.Anabasis Katharsis 2019: Mørke bær, urter, krydder, vegetal, ubalansert. Mørke bær, strukturert, ok syre, ubalansert.Caruso & Minini Naturalemente Bio 2019: Mørke bær, urter, krydder på nesen. Fruktig, god syre, tørr og lang utgang.Del Grillo Nero d`Avola 2019: Mørke bær og urter på nesen, noe enkel. Tørr ettersmak med noe krydder, ellers en noe simpel vin.Fazio Gàbal 2019: Ung og fruktig nese, skogsbær, hint av urter. Fruktig, god syre, sitter godt og tørt.Fondo Antico Nenè 2019: Krydret nese med skogsbær, mørke bær, hint av fat og mineraler. Krydret smak, tørr, konsentrert og lang ettersmak. En smakfull og god vin. *Intorcia Laltravigna 2019: Mørke bær, skogsbær, krydder, hint urter. God syre men mangler litt frukt og konsentrasjon, noe enkel men tørr utgang.Leonardo Tardi Alikase 2019: Mørke bær, urter, krydder, hint av fat. Superstrukturert, tørr, god syre, sitter godt. Ung men lovende.Alessandro Di Camporeale Donnatà 2019: Mørke bær, urter, krydder. Noe enkel, tørr og strukturert. Urtepreget.Di Giovanna Vurria 2019: Mørke bær, krydder, urter, vegetal. Uren, feil.Tasca Lamuri 2019: Mørke bær, skogsbær, fruktig, krydder på nesen. Den er strukturert, fruktig, god syre, sitter godt og lenge!Riofavara Spaccaforno 2019: Mørke bær, skogsbær, krydder, hint av fat. Den er syrefrisk, mangler litt frukt og fylde, sitter godt og lenge.Catalano Catalano Viticoltori 2019: Mørke bær, krydder, urter og fat på nesen. Den er fruktig, smakfull, godt balansert, god syre, sitter godt og lenge. En godt balansert vin. *Duca Di Salaparuta Passo della mule 2019: Uren nese, urter, krydder, mørke bær. Den er tørr, litt uren, urtete.

Feudo Arancio Nero d` Avola 2019: Mørke bær, skogsbær, blåbær, bringebær, krydder og lett fat. Den er fruktig, krydret, god syre, sitter godt og tørt. En godt balansert vin. *Luna Sicana «a zita cu zitu» 2019: Mørke bær, skogsbær, krydder, pepper, urter. Tørr, strukturert, sitter godt og tørt. En krydret og fin vin.Morgante Nero d`Avola 2019: Mørke bær, urter, mynte, krydder på nesen. Sitter godt og tørt men noe enkel.Planeta Plumbago 2019: Innbydende og interessant nese, fruktig, mørke bær, skogsbær, krydder og fat. Smaken skuffer litt, mangler litt konsentrasjon, ellers en tørr og strukturert vin.Firriato Chiaramonte 2018: Intens nese med urter og krydder, mørke bær, et lett grønt preg. Den er fruktig, tørr, strukturert og lang. Mangler dessverre litt frukt.Montedidio Real Academia 2018: Mørke bær, krydder, urter, paprika, fat på nesen. Den er fruktig, smakfull, konsentrert, en godt balansert og fin vin *Paolini Gurgò 2018: Mørke bær, litt uren, urter, krydder på nesen. Bedre smak enn nese, krydret, tørr og strukturert, likevel noe ubalansert.Salvatore Tamburello 306N Non filtrato 2018: Fint skallpreg på nesen, røde og mørke bær, urter. Natuvinspreg på smak, litt funky men fin frukt, syre og struktur i utgangen.Rigogliosi Nero d`Avola 2018: Mørke bær, lett krydder, urter, krydder på nesen. Fruktig, litt uren, god syre, fin struktur.GIasira Nero d`Avola 2018:  Mørke bær, krydret, urter og noe urenheter på nesen. Følger nesen, noe uren, tørr.

Casa Grazia Gradiva 2018: Fruktig, innbydende, mørke bær, urter, uren. Den er fruktig, tørr, uren.Masseria del Feudo Rosso della Rose 2018: Mørke bær, krydder, urter på nesen. Litt enkel, god syre, tørr. En ren men kjedelig vin.Baglio del Cristo Lu Patri 2018: Mørke bær, krydder, urter og fat på nesen. Fruktig, smakfull, godt balansert og en lang og tørr utgang. *CVA Centuno 2018: Uren, urter. Den er virkelig ikke god, her er det feil.Settesoli  Mandarossa Cartagho 2018: Fruktig nese, mørke bær, krydder og urter. Den er fruktig, oksidert, noe tørket frukt, god syre og strukturert utgang.Vini Tola Black Label 2017: Mørke bær skogsbær, krydder, fat på nesen. Den er fruktig, god, tørr, strukturert og lang ettersmak. En god vin, her sitter alt som det skal. *Gambino Vini Duvanera 2017: Vinfeil, melk, uren.Assuli Besi 2016: Mørke bær, lett krydder, fat, innbydende, urter. Fruktig, tørr, strukturert, lang ettersmak. Litt enkel.Baglio ORO Ceppineri 2016: Litt uren, mørke bær, urter, krydder. Fruktig, tørr, god syre, strukturert utgang.Curatolo Arini Sciarra Soprana 2016: Fruktig nese, mørke bær, urter, krydder på nesen. Fruktig og smakfull, god syre, sitter godt og tørt.Abbazia Santa Anastasia Sensiverso 2016: Uren, vegetal, krydder.

Noen andre utvalgte viner vi smakte:Vaccaro Luna Nero d`Avola 2020: Mørke bær, skogsbær, krydder på nesen. Fruktig smak, rund, god syre, lett krydder, sitter godt. Meget godt balansert. *Feudo Arancio Hedonis Riserva 2015: Mørke bær, skogsbær, lett krydder, urter på nesen. Fruktig, tørr, god struktur, sitter godt. *Masseria De Feudo Nero d`Avola Riserva 2015: Mørke bær, skogsbær, krydder, urter, vegetale hint. Tørr og strukturert, litt anonym, god syre.Firriato Harmonium 2014: Utviklet, mørke bær, urter, fint fatpreg, Tørr, strukturert, sitter godt men er ikke spesielt imponerende, ikke utviklet spesielt bra.Casa Grazia Laetitya 2020: Krydret nese med mørke bær, bringebær, jordbær, og urter. Den er lett krydret også på smak, svale urter, fin frukt og syre, sitter godt og strukturert.Cusamano Noà 2017: Mørke bær, mørk frukt, rød frukt, svale urter og krydder på nesen. Smakfull, strukturert, god syre, sitter godt. Fint balansert vin.Donnafugata Mille e Una Notte 2017: Mørke bær, bringebær, svale urter, grønne toner. Strukturert og smakfull, god syre, tørr, sitter godt og lenge.

 

Tur og event utført med AB Comunicazione – http://www.ab-comunicazione.it

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..